Tredje luckan i julkalendern

Selma Lagerlöf; Mårbacka – Ett barns memoarer – Dagbok

Mårbackasviten är Selma Lagerlöfs självbiografiska böcker som alla består av korta berättelser med utgångspunkt i det värmländska barndomshemmet. De korta berättelserna gör boken läsvänlig då man kan ta fram den då och då, läsa ett kapitel och drömma sig bort, inte till en helt annan värld utan snarare bakåt i tiden och ur Selma Lagerlöfs perspektiv. Selma har förmågan att beskriva karaktärer och vardagliga händelser på ett målande sätt som får en att vilja vara där, tänk bara att få vara med på en av de där tillställningarna som hölls på Mårbacka när hennes far fyllde år. Folk kom gåendes och åkandes i vagn från när och fjärran för att med sång, skådespel och buller och bång delta i den hjärtliga gemenskapen. Under 1880-talet blev familjen av ekonomiska skäl tvungna att sälja herrgården Mårbacka, men flera år senare lyckades Selma tack vare sina framgångar köpa tillbaks gården som idag är ett välkänt museum.

Selma Lagerlöf (1858 – 1940) arbetade som lärarinna när hon debuterade med Gösta Berlings saga 1891. Hon var den första kvinnan som tilldelades nobelpriset i litteratur år 1909, samt den första kvinnan som valdes in i Svenska Akademien.

Det här fotografiet ur en gästbok tog jag i samband med en utställning om Selma Lagerlöf, om hennes relation till och besök på Torups slott där hon skrev ”Labor omnia vincit” vilket betyder Arbete övervinner allt. En fras som jag tror att de flesta av oss kan relatera till. Utställningen gav mersmak och jag kommer absolut att bege mig till Mårbacka för att ta reda på mer om Selma Lagerlöf.

Selma Lagerlöf är en av de personer jag beundrar och ser upp till. Vem beundrar du?

Må gott och njut av dagarna som passerar.

Christina Karlsson

13 svar på ”Tredje luckan i julkalendern

 1. Mårbacka skulle jag verkligen vilja besöka. Selma Lagerlöf var verkligen en duktig kvinna som nådde stor framgång. På så vis känns det väldigt rätt att hon kunde köpa tillbaka Mårbacka.

  Jag vet inte direkt vem jag beundrar men när det gäller författare så är hon en av dem.

  Trevlig fredag!

 2. Har aldrig besökt Mårbacka fast det inte ligger så långt från Sthlm. . .får skriva upp det på min bucketlista!
  Köpte för några år sedan 11 böcker av Selma Lagerlöf på ett antikvariat. . .allt från ”Gösta Berlings saga till ”Jerusalem” mest som dekorationsex . . . är nog dax att börja läsa dom nu!
  Ha en fin helg & 2a Advent!
  Kram

 3. Vad trevligt att hitta Selma här i lucka 3.
  Mårbacka har jag besökt flera gånger och det är absolut värt både ett och flera besök här. Boken har jag läst med stor glädje och uppskattar just att det är korta kapitel . En annan värmlänning jag också uppskattar mycket är Gustaf Fröding. Och kommer du till Mårbacka så passa också på att besöka Alsters herrgård, Frödings födelsegård, som ligger i Alsterdalen strax utanför Karlstad.
  Önskar dig en fin adventshelg.
  Kram

  • Lycklig du som varit på Mårbacka. Gustaf Fröding gillas här med. Läser gärna hans dikter, så tack för tipset om Alsters gård. Här behövs en Värmlandsresa 🙂

   Må gott!
   Kramar

 4. har varit på Mårbacka ett par gånger. bakar också skrädmjölsdrömmar. receptet står på påsen. de blir mycket goda. e person jag beundrar är Elin Wägner. så otroligt framsynt som hon var.

  • Skrädmjölsdrömmar låter spännande, minns att de talde om dem när jag gick den guidade turen om Selmautställningen på Torup.
   Elin Wägner är väl värd alla beundran hon med framförallt för sitt engagemang i den kvinnliga rösträtten.
   Må gott!

 5. Jag har varit med i Selma Lagerlöfsällskapet under många år och även besökt Mårbacka några gånger. Jag har skrivit ett inlägg om Sela Lagerlöf och Nääs slott, väntar bara på lämplig tid att släppa ut den på bloggen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *