Tjugonde, tjugoförsta och tjugoandra luckan i julkalendern: Julkort

gammal utsiktsplats

en rödhake landar

blir julkortsmotiv

I år har jag varit ute i god tid med julkorten. Målade tre olika utkast och efter en del övervägande valde jag att göra julkort av målningen i bild. Inspiration till motivet kommer av att det brukar komma rödhakar till vår trädgård, så dikten på julgranskulan i bild landade en morgon när jag satt och tittade ut genom fönstret. En rödhake landade på en gren, spanade ut över slätten och sen flög den vidare. Jag fick inte bara en naturupplevelse, utan även en haikudikt och inspiration till julkortsmotiv.

När jag började göra efterforskning av rödhakens symbolik finner jag dessutom massor av intressant symbolik. I Storbritannien är rödhaken (red robin) starkt förknippad med julen och är sedan mitten på 1800-talet ett vanligt julkortsmotiv. Enligt gammalt folktro beskrivs rödhaken som lyckobringande, beskyddande och omhändertagande. Det finns bland annat berättelser om att när rödhaken sorgset kvittrandes torkade bort en tår från den korsfästa Jesus kind och med näbben försökte dra bort törnen från hans panna då föll en droppe blod ner på rödhakens bröst som för alltid färgades rött. Jesus sägs då ha sagt: Välsignad vare du! Varhelst du befinner dig ska glädje och lycka följa dig.

Rödhaken är ju dessutom enligt min mening en otroligt dekorativ och söt liten fågel så med vetskapen om all mytomspunnen symbolik så passar den perfekt som julkortsmotiv.

Att skriva traditionella vykort blir allt mer ovanligt i vårt moderna samhälle och visst märker jag att antalet vykort som dimper ned i postlådan blir färre för varje år. En hel bild- och textgenre är på väg att dö ut, det fysiskt analoga står tillbaka för den digitaliserade eran. Personligen så gillar jag de traditionellt fysiska julkorten och blir så glad när det det kommer riktig post. Visst kan jag hålla med om att det är både miljövänligare, billigare och enklare att skicka iväg en digital hälsning med det är inte detsamma. Jag brukar skicka julkort, men förra året var jag själv så stressad inför julen att jag inte hann få iväg några julkort så i år har jag verkligen njutit av hela julkortsprocessen, från att måla korten, till att kopiera ut dem, skriva hälsningar, klistra på frimärken till att lägga dem på brevlådan och nu får jag dessutom sms från människor som tackar för julkorten så det här är en uppskattad och trevlig tradition värd att hålla i liv. I skrivande stund är visionen att skicka ännu fler julkort nästa år men hur det blir med den saken får vi se när den tiden kommer.

Nu ska jag strax iväg och klara av mitt sista arbetspass för i år och därefter väntar två veckors fritid och den ska jag ta väl vara på.

Må väl och njut av dagarna som passerar!

Christina Karlsson

6 svar på ”Tjugonde, tjugoförsta och tjugoandra luckan i julkalendern: Julkort

 1. Rödhake är en av favoriterna, kul att veta mer. När barnen flyttat hemifrån har julkorten med egna foton sinat. Här är vi klara med inköpen av julmat (knytis) och klappar till barnbarnen… som man tydligen ska vara till Tomasdagen.
  Önskar en fröjdefull jul 🎄⭐️

  • Ja, rödhaken är lätt att tycka om. Skönt att du är klar med förberedelser. Det börjar jag också bli, har förberett, handlat och fixat hela dagen 🙂
   Fröjdefull jul!
   Kram Christina

 2. Vilket vackert julkort! Och så fint här med dikten på julgranskulan.
  Och rödhaken är så vacker-
  Jag har också skickat några skrivna julkort men köpt dem från ”Cancerfonden” som jag tyckte hade vackra och stilrena kort.
  Önskar dig nu en riktigt God Jul och ett skönt jullov.
  Kram

  • Tack.
   Vad kul att höra att du också skriver julkort, och de från cancerfonden brukar vara jättefina.
   God och fin julhelg!
   Kramar Christina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *