Vild iris, av Louise Glück

Världen behöver mer poesi!

Jag bekantar mig med Vild iris (1992), av poeten Louise Glück, årets Nobelpristagare i litteratur. Motiveringen till att hon belönades med årets Nobelpris lyder “för hennes omisskännliga poetiska röst, som med sträng skönhet gör den enskilda människans existens universell.”

Vild iris belönades med Pulitzerpriset 1993. Enligt mina efterforskningar är diktsamlingen uppdelad i tre delar och tre röster: trädgårdens blommor, den poetiska trädgårdsmästaren och trädgårdens allvetande metafysiska gud. Alla med direkta och krävande röster som fruktar döden såväl som livet och dess förgänglighet.

Jag ser fram emot att sjunka in i läsningen för att ta reda på vart orden för mig. I skrivande stund har jag bara hunnit läsa lite här och där. Jag tycker om det jag läst hittills och ser fram emot min fortsatta läsning.

Världen behöver mer poesi och därför känns det gott att årets Nobelpris gick till en poet.

ur Vild iris (s 30) av Louise Gluck

Vad tänker du om årets Nobelpristagare? Har du läst något av Louise Glück?

Må gott!

Christina Karlsson

12 svar på ”Vild iris, av Louise Glück

 1. Nej, jag har inte läst något av henne. Såg intervjun med henne i Babel och fängslades av hennes personlighet, hennes gestalt. Med den lilla bekantskapen
  och din bild av hennes text upplever jag henne som “det hon skriver” … nära novell/berättelse/dikt i poesin. Klart att det får bli en Vildiris här med. Titeln Ottesång fängslar, tonerna låter.
  Önskar dig en söndag och en fin vecka!
  Kram

 2. Har aldrig läst något av henne.
  Så fint hon skriver har läst Ottesång flera gånger nu, och min känsla förändras varje gång.
  Intressant att de valde en bok med poesi, ,-)
  Fler förstår att vi måste ha poesi och vända vår blick mot det fina ha hoppet att fortsätta våra liv mot ljusare tider.
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  • Vad fint att du tyckte om dikten. Jag har också fastnat för hennes vackra röst och mer Louise Gluck lär det bli för min del.

   Må gott och ha en fin vecka!
   Kram

 3. Jag vet att jag hört namnet men kände inte närmare till henne.Men jag ska köpa och läsa Vild iris. Tack för smakprovet med Ottesång.
  kram!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *