Jag gillar de här gamla 50-talsköken där skåpen är av gediget trä.

130915_6

Denna helgen har vår dotter flyttat och vi har varit där och assisterat, burit möbler, skruvat, packat, fikat och socialiserat. Robin tog bussen hela vägen från Lund bara för att finnas där för syrran sin och det är så mysigt när hela familjen samlas och vi alla hjälps åt, även min kära syster och hennes sambo hjälpte till att bära grejer upp och ner för alla trappor. Både den gamla och den nya lägenheten ligger på andra våningen utan hiss – så det blev ju en del trappgång… Men tack vare att vi var så många flöt det hela på hur smidigt som helst.

I hennes nya lägenhet är köksinredningen troligtvis från 50-talet som ni ser på bilden. Vitvarorna är förstås nyare men de där gamla köksskåpen tillför karaktär och trivsel till miljön. Färgen på luckorna har en härligt pastellblå nyans som går igen i de blå blommorna och fåglarna i gardinerna som vi hängde upp idag. Och jag kan inte låta bli att fundera över hur samhället fungerar. Vi kan tillverka köksinredning som håller i över 60 år som den i min dotters kök, ändå envisas vi med att producera köksinredning i material som består av klister och trämassa eller vad det nu är som finns i våra moderna folielaminerade köksskåp.

De flesta av oss värnar om miljön men ändå lyckas vi inte ändra uppbyggnaden av hur allt fungerar. Vår ekonomi är beroende av att det finns konsumtion av både varor och tjänster. Samtidigt så leder denna konsumtion till miljöförstöringar och slöseri av resurser. Vi lever i ett ekorrhjul som snurrar så snabbt, att vi ofta följer rutinerna bara därför att vi är sociala varelser som anpassar oss till normer – och samtidigt bidrar vi till slöseri av både mänskliga och miljömässiga resurser. Resurser i form av en frisk miljö där människor kan växa upp och må bra. Vi människor har kunskapen om vad som är rätt, ändå formar vi normer och beteenden som gynnar oss mer på kort sikt än på lång sikt. Många är tankarna kring bra miljöval.

 

 

2 svar på ”Jag gillar de här gamla 50-talsköken där skåpen är av gediget trä.

  1. Det där är verkligen något att tänka på. Vi har ett kök från 50-talet som börjar bli ordentligt slitet men det håller än. Idag är ju själva tanken att man snart skall tröttna och köpa nytt så man konsumerar mera. Kloka tankar du har som vanligt. Kramar Liza

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *