– Säg det du vill säga så starkt som möjligt! – Konsten måste ha något att säga!

130916_1

Ikväll har jag varit på konstmingel med föreläsning av Dennis Dahlberg, konstkritiker och lektor vid Beckmans designhögskola och på Konstfack. Och han pratade om mycket av det där som jag försöker göra mina elever uppmärksamma på. Han talade om att ” Konsten måste ha något att säga” och han uppmanade oss konstutövare att uttrycka oss så starkt som möjligt.

I mitt yrkesutövande som lärare ser jag det som angeläget att ge eleverna verktyg för att kunna kommunicera med bilder och tolka bilder. Jag vill dela med mig av min verktygslåda där det finns redskap för att kunna uttrycka sig och jag prövar olika angreppssätt för att väcka intresse. Men att väcka intresse hos grundskoleelever är nog en helt annan utmaning än den Dennis ställdes för idag, när han höll sin presentation inför ett 50-tal intresserade ”kulturnördar”.

I klassrummet pratar jag om om symboler, ikoner, kroppsspråk och minspel hos karaktärer. Om att fånga estetiken på bild, förvränga den i redigeringsprogram och  Vi utför bildanalyser och jag försöker förmedla bildens betydelse som kommunikationsmedel. En bild kan ju verkligen uttrycka så mycket mer än ord om man bara vet hur man ska handskas med bildspråket.

Kvällens mingel gav mig inspiration till att ta tag i en galen utställningsidé som jag samlat material till under några års tid… det är bara Tiden som saknas. Men i mitt inre planerar jag för en utställning till sommaren 2014 och jag har redan visualiserat exakt hur den ska se ut….

Den här fantastiska kvällen anordnades av konstnätverksföreningen Öppna Sinnen, som jag är medlem i!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *