kanske går det troll i detta med svensk språkhistoria eller så är det någon galen gammal osalig vikingaande från synkopetiden som spökar…

130913_1

Jag trodde att jag skulle få fira ikväll. Ni vet, dricka champagne, äta en god filé, lyssna på glad musik och känna mig allmänt nöjd. Men så blir det inte eftersom det tycks gå troll i detta med min språkhistorietenta.

Jag går och väntar på resultatet och igår fick jag svar på ett mail jag skickat till professorn. Han svarade att han absolut hade för sig att jag klarat tentan, men att jag skulle kolla in ladok eller höra med administrationen för besked. Och vid detta laget har jag lärt mig att i högskolornas och universitetens korridorer kan man inte lita på annat än det som står skrivet i rätt dokument. Jag kan anta att jag klarat tentan, men vågar som sagt inte ta ut någon glädje i förskott. I ladok står fortfarande ingenting och när jag ringer administrationen får jag veta att herr professor inte skrivit in våra betyg i underlagen de fått in- så administratören har lagt tillbaka våra tentor i hans fack utan att kunna skriva in våra betyg i ladok. Hujedamej…. det blir alltså inget firande denna helgen….

Detta året har det funnits tre tillfällen för mig att skriva denna tentan. Vid första tillfället hade jag nyss åkt ambulans till sjukhuset med en av mina närmaste som var så allvarligt sjuk att tillståndet var livshotande. Vid ett sådant tillfälle åker man inte till skolan för att skriva en tenta eftersom en tenta inte känns särskilt viktig just då. De man älskar betyder betydligt mer än ett tentatillfälle. Vid andra tillfället genomgick samma person en obehaglig röntgenundersökning och var fortfarande sjuk, jag var allmänt orolig, skrev samtidigt examensarbete i svenska och kunde inte fokusera fullt ut på språkhistoria…den gången skrev jag tentan men blev underkänd. Tredje tillfället kunde ha varit i början av majmånad, men när dagen närmade sig fick jag veta att tentan var en så kallad spöktenta (dvs ett tekniskt misstag på hemsidan) som legat kvar sedan förra året – därför skulle den inte bli av, trots att bekräftelse gått ut. Jag hänvisades till den 30 augusti, och då var jag där för att skriva tenta. Men dagen började galet. I salen som utannonserades på skolans hemsida fanns massor av utbytesstudenter som skulle skriva en helt annan tenta  och tentavakten visste ingenting om Språkhistorietentan…den fanns alltså inte där.

Tentavakten fick ringa efter assistans och jag skickades till administratören som började utlysa en jakt på de försvunna tentorna och en sal jag kunde skriva den i, på vägen till det andra huset fann vi en annan student som letade efter samma språkhistorietenta. När vakterna väl fann tentorna trodde de att det kanske var fonetiktenorna och visste inte om det var rätt tentor. Vill ni skriva tentan ändå, frågade de? Vi som skulle tenta fick kolla igenom frågorna snabbt och menade att det verkade till att vara rätt tenta. Då fick vi besked om att skriva tentan men hoppa över eventuella fonetikfrågor…. Jag svarade på alla frågor, uppfattade inte att det fanns några specifika fonetikfrågor, utan tänkte att det måste vara rätt tenta.

Jag har ju pluggat hela sommaren och känner att jag kan detta med språkhistoria rätt så bra vid detta laget….. Men tentasituationen kändes ju inte optimal med tanke på hur den började….Sedan dess har jag gått och väntat på resultatet för att kunna ansöka om mitt examensbevis som ska vara ett samlat dokument för bild och svenska. Bilden är avklarad för länge sedan, men Svenskan vill jag ju som sagt också ha klar…. Och nu vet jag att vår kära professor har för sig att jag blev godkänd i svensk språkhistoria men samtidigt hänvisar han till ladok och där finns ännu inget resultat. Alltså måste jag vänta några dagar till… tills beskedet finns i ladok. Svart på vitt.

Ja, så här kan det bli… ikväll blir det alltså ingen champagne. Ett glas rödvin och några bitar choklad för att lugna nerverna möjligtvis. Efter denna resumé kanske ni förstår rubriken lite bättre. För visst kan man börja undra om det går troll i språkhistorian eller om någon osalig galen gammal viking från synkopetiden har ett horn i sidan till mig och vill spöka? Och jag som inte är skrockfull kan ju inte ens skylla på att det är fredagen den trettonde….

Istället blir det ett glas rödvin och några bitar choklad – det är ju  trots allt fredag. Ha en trevlig helg, uppdatering vad gäller tentaresultat följer …

4 svar på ”kanske går det troll i detta med svensk språkhistoria eller så är det någon galen gammal osalig vikingaande från synkopetiden som spökar…

  1. Ja, vännen… något konstigt är det med Språkhistorian, den saken är klar! Vad jag vet är att du kommer att vinna till slut. Du ger dig inte. Trägen vinner som min mor brukar säga. Jag fortsätter hålla tummarna för dig! Hoppas L-O D har rätt! 😀 Stor kram och trevlig helg

  2. Åh vad mycket strul. Och detta ladock där betygen registreras så sent att man hunnit få magsår av nervositet om man inte lyckats snoka rätt på resultatet innan. Håller mina tummar hårt. Kram.

    • Ja, tänk så många gånger man är nära det där magsåret – bara för all oro som kommer när man väntar.
      Tack för att du håller tummar!
      Stor kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *