– Livet är en Cabaret, min vän!

140216

”- Livet är en Cabaret”

Jag, maken och vår dotter var på Hipp och såg den spektakulära, galna och djupa föreställningen, Cabaret…

Jo, men visst ligger det något i den där frasen? – Livet är en cabaret! Livet är en föreställning där vi alla måste prestera, passa in i ramar och mönster för vad som är norm och vad som icke är normaliserat. Människans natur tycks ha ett behov av att stöpa oss alla i samma mall och nåde den som inte passar in. Den är en missanpassad ”outsider” i förhållande till normens mall.

Att vara för eller emot? Måste man vara antingen eller? Varför kan man inte beakta båda aspekter, samtala, utvecklas tillsammans och förhandla? Beror det på att den som har vassast armbågar oftast vinner? Är det därför samtalet inte alltid fungerar? Eller beror det på att vi uttrycker oss på olika sätt? Vem är då skyldig i dramat, den som inte tog sig tid att förstå utan hittade på en egen tolkning, den som inte ifrågasatte för att kunna förstå eller den som tog makten och ansåg sig vara kompetent nog för att styra över normen?

Många funderingar och frågeställningar väcktes av den där ”galna” föreställningen som utspelades i Berlin, dels på ett billigt och sunkigt hotell och dels i den dekadenta miljön på KitKatClub.

Jag som alltid brukar bli hänförd när jag går på föreställning, hänförd av vacker scenografi, av förtjusande kostymtolkning och av estetiskt tilltalande scenmiljöer – jag satte mingelvinet i vrångstrupen, blev chockerad och smått förfärad av dessa dekadenta dräkter som visade mer av aktörernas kroppar än de dolde. Chockerad över den sparsmakade scenografin där människor användes som bänkar att sitta på. Chockerad och samtidigt förtjusad över hur det briljanta framförandet förstärkte budskapet i föreställningen. När den spontana chocken hade lagt sig njöt jag av föreställningen – det fanns trots allt massor av tankvärda fraser, ”voguedansen”  och intressanta vinklingar att fokusera och fundera på.

Ibland behöver man ruskas om och uppleva något nytt och annorlunda. Och Cabaret bjöd på en uppfriskande och tankvärd frågeställning vad gäller politik, etik och moral.

Jag skulle mer än gärna se Cabaret en gång till!

 

2 svar på ”– Livet är en Cabaret, min vän!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *