Bohème – succé redan före premiären

140327_9

I lördags var det premiär av Puccinis Bohème på Malmö Opera. Vi var där och svävade runt på små moln. Sången och musiken var alldeles underbar. Så ljuvlig att den stressrelaterade huvudvärk jag gått runt och burit på den senaste veckan flög sin kos redan efter de första tonerna. Och det bästa av allt är att tonerna dröjer sig kvar länge. Tonerna och den där fina känslan av välbehag som alltid infinner sig när jag besöker Malmö Opera.

140327_5

Lite märkligt är det ändå… att en opera som handlar om ett gäng fattiga konstnärer som varken beter sig som gentlemän eller är speciellt framgångsrika… och som dessutom slutar med att den kvinnliga huvudrollsinnehavaren, Mimi dör. Visst är det märkligt att en sådan opera trots all tragik, kan vara så innerligt vacker och bestå av – Toner som dröjer sig kvar i själen likt små kärleksfulla smekningar.

….fast när allt kommer omkring så är det just de verkligt stora kontrasterna som kännetecknar konstens värld – kontraster mellan ont och gott, liv och död… fulhet  och finhet… kanske är det just när man ser de starkaste motpolerna som man når de stora insikterna.

Eller så handlar det om att många av oss känner oss lite som outsiders, och på sätt litegrann kan identifiera oss med bohemerna – dem som inte passar in någon annanstans än i sina drömmar.-  Att vara lite bohemisk sådär att man vant sig och tänker att det är helt ok – att vara sitt unika jag – bara för att varje människa är unik. – Det är styrka! åtminstone i min lilla värld.

140327_2

Som sagt, uppsättningen av Bohème på Malmö Opera gjorde succé redan före premiären. Vi var där både på genrepet och premiären. Vi var en av dem som bidrog till stående ovationer…

140327_1

Mmm… historien utspelas i Paris, men har förflyttats från det romantiserade 1800-talet fram till nutid. En sådan förflyttning kan vara vansklig, den måste ske med finess och det tyckte jag att man lyckades med. Allt var så fint, att jag med lätthet gärna hade besökt föreställningen en gång till…

140327

 

 

6 svar på ”Bohème – succé redan före premiären

  1. Jag har aldrig sett opera live. Bara en sådan där sändning från metropolitan i en konsertsal. Men då gav det mig ingen speciell upplevelse. Kanske behöver man se det live? Eller så är det så, att antingen blir man berörd eller inte. Att vissa är operamänniskor…

    • Jag tror att opera är något som ska ses live, så att man kan insupa hela atmosfären. Men det är ju förstås klart att man kan tycka olika… och att olika föreställningar berör en på olika sätt. Jag älskar att gå på opera, musikal och teater – det är något med hela miljön som lockar mig. Ha det fint, du fina Maria med den blommande bloggen 🙂 Kram Christina

  2. Åååå jag älskar Puccini! Förstår att din huvudvärk försvann när du fick så underbar musik att lyssna till. Intressant att flytta handlingen till nutid. Ett spännande grepp, svårt men onekligen kul när det funkar. Kramar Liza

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *