Streber – ett gästspel från Dramaten på Ystad teater

140315_5

Vi styrde stegen mot Ystad teater för att se Streber, en teaterpjäs baserad på ett  drama av Stig Dagerman.

140315_1

Det var första gången vi besökte Ystad teater och vi blev positivt överraskade. Arkitekturen är fantastiskt vacker och stilren. Nyklassicistisk stil.

140315_4

Vi var där i god tid, både för att hinna insupa atmosfären och för att hinna äta en räkmacka i den trivsamma cafeterian som lyses upp av underbara kandelabrar med levande ljus.Teaterbyggnaden är så pittoresk på insidan, dock mindre än vi förväntade oss. Inredningen är pampig och charmig på samma gång…med urtjusig stuckatur, med målningar och fina detaljer…

140315_2

som sagt pampighet …….. i kombination med ett hederligt gammalt grovt brädgolv, är så charmigt.

140315_6

Åh, dessa fönsterspeglingar som bjuder på möten mellan insida och utsida är så fascinerande….

140315_7

Föreställningen bjöd på scengrafiska överraskningar med någon form av inledande bländande ljusspel som verkade likt en motsvarighet till ett mullrande oljud, samtidigt som det förde tankarna till pixlar och plattskärmar. Det var både annorlunda och intressant. Själva handlingen utspelades på 1940-talet, dvs samtidigt som pjäsen skrevs och dräkterna var tidstrogna. Skådespelarna såg ut precis sådär som jag föreställer mig att människor såg ut på den tiden….

Handlingen kretsar kring människors vilja att ta sig vidare i livet, göra karriär och vilka uppoffringar de är beredda att göra för att nå framgång. Fyra vänner startar en bilverkstad tillsammans, men det visar sig det som en gång betraktades som små skillnader i deras livssyn och värderingar  – kommer att slita sönder vänskapsbanden när en av dem förråder de andra genom att ljuga, stjäla och till och med driva en av vännerna rakt in i den ångestfyllda döden…

Pjäsen undersöker de sk ”dåliga” människornas begär efter ett bättre liv. Frågor som ställs på sin spets är sådana som, Hur långt är en människa beredd att gå för att nå framgång? Vad händer med den som låter sig förrådas? Och lyckas den som trampar på andra för egen vinnings skull? Några egentliga svar ges ej, även om man upplever att svaren ska underförstås…det är fritt fram för oss åskådare att tolka och dra egna slutsatser…och det är en av anledningarna till att konst påverkar oss så stark. Konst och kultur anknyter till våra omedvetna eller medvetna kulturella värderingar och därför berör den oss med en oerhörd styrka.

Men jag måste nog säga att jag blev illa berörd av att hur Dagerman tolkade och därmed framställde begreppet/egenskapen Streber som en girig, småsint och högst obehaglig person. – I min värld används ordet streber för att beskriva en egenskap hos den som kämpar hårt för att ta sig framåt i livet, dvs för att komma vidare och inte stå och stampa på samma ställe hela tiden.

Och nog är det en egenskap de flesta av oss bär, då vi alla hela tiden kämpar för att nå nya mål:  skriva nya böcker, klara av nästa kurs, söka det där drömjobbet, spendera mer tid med familjen/barnen, odla egna grönsaker/bli självförsörjande, flytta till ett bättre boende, köpa ny bil, skriva en avhandling eller resa jorden runt ….Ja, listan på olika mål kan göras hur lång som helst….

Summa kardemumma så tänker jag att en streber är en person som vill utvecklas och därmed når strebern framgång – vilket inte behöver innebära att man använder ”smutsiga” metoder för att nå sina mål. En Streber skulle lika gärna kunna vara en person som strävar efter framgång i den bemärkelsen att man vill förändra världen till en bättre plats genom att sätta små avtryck som sprider positiva budskap till omvärlden.

Ord kan alltså användas och tolkas helt olika – beroende på vilka tidigare erfarenheter (/kulturella värderingar) man har av ordet i fråga….Till saken hör att alla ord har kommit till, för att beskriva en människas upplevelse och bild av omvärlden och det är just därför bildanalys är så intressant och utvecklande. Bildanalys ger oss ett perspektiv….på livet, konsten och de verkligt stora frågorna.

Sådärja, mitt i denna korta recension började ”bildnörden” i mig tala och ge en spontan motivering till varför bildanalys är så viktigt. Jag kan inte låta bli att se på omvärlden med  bildanalytiska glasögon och sträva efter att ständigt befinna mig i en utvecklingsprocess  😉 Varför stå stilla när man kan gå framåt? Det är ju trots allt man själv som väljer vilken väg man ska vandra, även om man inte kan påverka omständigheterna så kan man påverka hur man tolkar och hanterar de svårigheter man möter på vägen.

Summa kardemumma så kan jag rekommendera att man följer i gästpelarnas spår och ser föreställningen Streber. Den är bra och triggar dessutom igång många intressanta diskussioner.

 

12 svar på ”Streber – ett gästspel från Dramaten på Ystad teater

 1. I så fall är jag en Streber. Jag vill utvecklas och komma framåt, nå nya mål och drömmar. Men inte till vilket pris som helst såklart.
  Mysigt med teater. Kram.

 2. Jag tycker om när dina tankar vandrar iväg Christina. När du berättar direkt ur hjärtat. Och visst är det spännande med ord och bilder. Hur vi alla tolkar olika. Både utifrån erfarenhet, samhälle och tidsålder.

  Det låter som ni hade en trevlig kväll på teatern och det är just det som jag gillar mest med kultur. När det stannar kvar. Berör. Väcker känslor och tankar. Och Ystads teater som är så otroligt vacker. Nätt och enastående vacker.

  Ta hand om dig du kloka och fina!

  Kram Lotta

 3. Ord kan verkligen tolkas olika! Just därför tänker jag att det är så viktigt att förklara vad en menar med ett visst ord. Särskilt de där värdeladdade orden. Verkligen en riktigt vacker teater. Halva upplevelsen måste ha varit den tjusiga miljön! Kramar Liza

  • Ja, det är så viktigt i många yrken. Om det man säger tolkas annorlunda av mottagaren kan det bli så fel.
   Och ja, miljön var alldeles underbar.
   Kram

 4. Hej vännen! har legat i magsjuka och är svag som ett åkerspöke just nu. men solen väntar här utanför på gatan så vi ska ta en liten promenad alldeles strax. Tycker om dina ord och tankar som alltid. och om hur olika ord kan tolkas. Du får skriva en egen tolkning. det är ju fantastiskt hur många möjligheter som står oss till buds. och det där sista – så väldigt sant och något jag tänkt en hel del på. En god vän till dig sa det på ett enkelt och fyndigt vis: ”det är inte hur man har det. det är hur man tar det” Hjälper fint vilken vardagsurken dag som helst. Hur vi kan välja att uppfatta den annorlunda <3

  kramar Lycke

  • Hoppas att du mår bättre fina Lycke. Och ja visst är det fint med de där orden ” det är inte hur man har det, utan hur man tar det”. Ibland har man det inte så bra men när allt kommer omkring så finns det ljusglimtar att fokusera på.
   Kramar<3

 5. Ett mycket intressant inlägg som får mig att tänka åt olika håll. Jag gillar att följa med i dina tankeslingor. Vilken vacker teater. Den påminner starkt om den vi har i vår stad. Man skulle nästan kunna tro att det är samma. 😉 Kram Bosse

  • Kul att du gillar mina tankeslingor 🙂
   Och jag måste erkänna att jag kollade efter dig och Solveig, det hade ju varit himla spännande att träffas så där IRL 😉

   Ha det fint kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *