Påsk, historieskrivning och konstrunda i en målad historia.

140417_2 k

Å, vad det är lyckosamt att ha några lediga dagar! Och ännu lyckosammare att få en heldag med sina vuxna barn. Häromdagen åkte vi iväg på ett spontanbesök till Göteborgs konsthall. Dottern hade uppmärksammat utställningen ”En målad historia- Svenskt historiemåleri under 1800-talet”. Med tanke på att båda mina barn är intresserade av historia och jag av konst så passade denna utflykt perfekt för oss. Kidsen ser ni på bilden ovan, utanför musséet och tillsammans med utställningsbok, program och påskliljor 🙂

140417

Det var speciellt att Se de där konstverken i verkligheten, dem som jag tidigare bara sett på bild. Det finns inte någon efterkonstruerad bild som gör ett konstverk rättvisa. Historiska målningar är framställda med sådan finess och känsla att man blir alldeles kär och fascinerad av alla små detaljer som man inte uppmärksammat tidigare när man studerat bilder av målningarna.

Och så gillar jag att betrakta målningar av drottning Christina, kanske pga att vi har samma namn, pga hennes styrka eller bara därför att det finns så många intressanta historier om denna kvinna.

140417_1

När jag får syn på Carl Larssonmålningar blir jag lyrisk…och fylld av nostalgi. På bilden av boken ovan syns en målning av C.Larsson, där Sten Sture befriar den danska drottning Kristina ur Vadstena kloster (alltså inte samma Kristina som syns i mittenbilden).

Utställningen väcker mitt intresse dels pga konsten, men även pga det att den belyser hur vi hela tiden skriver om historien beroende på hur vår kultur ser ut i skrivande stund och beroende på ur vilket perspektiv man betraktar ett fenomen. Beroende på vilket perspektiv man väljer finner man olika sätt att tolka hur och vad som verkligen skedde, genom att fokusera på olika föremål och konstellationer. Utställningen bjuder på spännande kopplingar mellan historiska och nutida verk.

Om allt detta och en hel del mer kan jag läsa vidare om i utställningsboken som jag köpte med mig hem. Åh, vad jag gillar sådana där utställningsböcker och möjligheten att i efterhand kunna njuta av ”synminnena”, tillsammans med sin bok. It´s Lovely.

 

 

 

8 svar på ”Påsk, historieskrivning och konstrunda i en målad historia.

 1. Fina barn du har! 🙂
  Carl Larssons målningar är så fantastiska.
  Jag älskar att gå på konstutställningar men har inte besökt denna tyvärr. Ska genast kolla upp hur länge den visas. Kanske att jag får chans att se den jag med.
  <3

 2. Verkar vara en intressant utställning! Måste erkänna att jag inte visste (eller kommer ihåg) att drottning Christina var konstnär? Ja, det är verkligen något visst med konstutställningar och historia…inte minst kvinnor. Det finns tydligen mycket att tillskriva ”starka kvinnor” genom tiden. Det var ett intressant program på TV om det.
  Tack för dina konstnärliga bilder!
  Glad Påsk!
  Gunilla

  • Nej, drottning Christina var inte konstnär. Jag menade målningar där hon är avporträtterad, men när jag nu läser det jag skrivit ser jag att det faktiskt kan tolkas som att hon var konstnär. Som det kan bli…
   Kul att du gillar mina bilder 🙂
   Och Glad påsk till dig också!
   Kram Christina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *