Shakespeares, En Midsommarnattsdröm – med Oberons ”artproject”, vampyrparty och Thriller…

 

140413

En midsommarnattsdröm, av Shakespeare visas på Hipp i Malmö just nu. Föreställningen är fullständigt galen men ändå alldeles underbar. Vi hade läst programmet i förväg och var inställda på en annorlunda teaterupplevelse, med blod, galenskap och massor av vampyrer.

140413_3

Före föreställningen: Jag klädde mig i svart/vit prickig klänning, svarta skor och lila bolero och strumpbyxor. Tog en svängom i trädgården, fylld av förväntan om en uppfriskanade upplevelse.

140412_5 k

Med tanke på att texterna, dvs replikerna genomgått en omfattande transformation – för att passa in i nutidens fantasyinspirerade kultur – tänker jag att föreställningen snarare borde betraktas som en skickligt utförd parafras.

140413_1

Jag föll direkt för konceptet med intertextuella kopplingar till musik, film och och litteratur. Kanske beroende på att jag ofta tänker/agerar på liknande sätt, vilket ni som följer mig i bloggsfären redan sett…

140413_2

Tänk er att mötas av en scen fylld av vampyrdansande skådespelare.  Tänk er En midsommarnattsdröm som inleds med intro ur Michael Jacksons Thriller.

Tänk er Oberon som vampyrkung. Titania som vampyrdrottning. Tänk er att Strindberg arbetar i baren InVein och relatera detta till Bergmans – Jag är döden…. Tänk er den sköna Helena som ”transa”. Tänk er hur totalt förvirrade de fyra ungdomarna Hermia, Lysander, Helena och Demitrus blir när de utsätts för vampyrkungen Oberons magiska ”kärleksdroppar”. Och tänk er Puck som en slags otäck docka som kan byta både skepnad och huvud. Givetvis begår Puck misstag när han ska manipulera med ungdomarnas känslor med hjälp av de magiska dropparna.

140413_4

Vampyrkungen Oberon får sig dock en tankeställare när han bevittnar någon form av orgie där ”fel” personer hamnat i lag med varandra. Vampyrdrottningen tror sig vara hejdlöst förälskad i den motbjudande varulven Botten. – När vampyrkungen Oberon bevittnar det ”skådespel” han bidragit till att arrangera utbrister han  – Se, hur de uppför sig. Är allt detta mitt fel?

Han vänder sig till Puck som får i uppdrag att ställa allt tillrätta och bryta förtrollningen. Titania och Oberon återförenas och Puck får skulden får det som inträffat…

Tänk er en scen som fylls av vatten som skapar intressanta speglingar. En vampyrkung som är mitt uppe i ett konstprojekt och filmar kontinuerligt. Vatten som fylls av blod från de många vampyrbetten. – Och hur rummet fylls av en musikalisk mix av moderna låtar, ”Shakespearerepliker” på såväl svenska som engelska och egna kompositoner. – Fullständigt galet i min lilla romantiserade Shakespearevärld, samtidigt som jag blir oerhört fascinerad av förhålla mig till en sådan tolkning.

– Den som inte tål när något avviker från normen, den som inte tål experimentellt undersökande av ett historiskt mästerverk kan bli totalt förfärad av föreställningen. Men den som har ett öppet sinne och är intresserad av att undersöka de olika lager av bilder och texter, man kan finna och utröna ur ett historiskt mästerverk. Den blir nog precis som jag förälskad och hänförd för stunden och riktar all uppmärksamhet mot scenen – där en strålande föreställning äger rum.

140412_7

Vill man uppleva något utöver en traditionell teatertolkning av En Midsommarnattsdröm – ska man bege sig till Hipp och se Midsommarnattsdrömmen! I Loved It!

Just det, Regissör för denna tolkning av En Midsommarnattsdröm är Anna Bergmann! Det är henne vi kan tacka för denna omskakande teaterupplevelse. Och självklart alla andra som arbetat med uppsättningen.

Det var allt för denna gången, nu önskar jag er en fortsatt fin dag!

 

7 svar på ”Shakespeares, En Midsommarnattsdröm – med Oberons ”artproject”, vampyrparty och Thriller…

  • Närheten till teatern och operan är en av fördelarna med att bo nära Malmö 🙂
   Ha det fint! Kram Christina

 1. Ojoj och Woaw!!! Den föreställningen hade jag älskat!!! Helt ljuvligt att höra dig berätta om den och jag hade verkligen önskat att den hamnade här! Helt i min smak, liksom dina underbara bilder..inte minst på dig själv! Helt ljuvligt fint med dig där i trädgården!!! ÅÅh..kan du inte berätta hur den är gjord? Vilket program använder du? och hur? Jag ska försöka lära mig detta i helgen känner jag. Du inspirerar, starkt min vän *+*+***

  kramar Lycke

  • Tack Lycke!
   Jag använder Photoshop och har letat efter denna funktionen länge. Blev så glad när jag ”knäckte koden”. Använder mig av lager på lager funktion. Har du Photoshop? Isåfall så maila mig gärna om problem uppstår så ska jag försöka guida dig. Min mailadress är christina.ckc@telia.com

   Vad glad jag blir, för dina fina ord om att jag inspirerar!
   Stor påskkram till dig! Önskar dig och de dina en fin påskhelg!
   Kram Christina

   • Ååh tack kära du! Såg först nu, och jag ska verkligen försöka mig på det där. Har haft så ont om tid bara…bli tokig på det, men så fort jag får så..uppskattas enormt mycket. Du är så fin min vän *+*+***

    kramar Lycke

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *