Bilder ger perspektiv på tillvaron

140630_1

Jag dekorerar min hatt med blommor och gör mig till bild – bara därför att jag tycker så vansinnigt mycket om att uttrycka mig genom att fotografera.  Min kamera är min besjälade materiella vän och min dator med bildredigeringsprogram är de redskap jag använder för att bearbeta mina alster. Jag framställer bilder, använder mig av olika redskap för bearbeta mina bilder och jag är fullständigt galen i att analysera bilder.  Alla dessa tre (dvs bildframställning, redskap för bildframställning och bildanalys) ingår som centrala mål i kursplanen för bild och det känns fint att arbeta med en kursplan som jag känner så starkt för. Jag är helt enkelt fascinerad av bilder och bildspråk.

Och jag låter mig gärna fascineras av magiska texter och spännande ordkombinationer. Sammansättningar av ord som förvandlas till lyrik och skönlitteratur. Ordkombinationer som sprider intressanta forskningsresultat, kulturnyheter eller som helt enkelt bara ger oss perspektiv på tillvaron. Text är ju faktiskt i vidare bemärkelse bild. Bilderna finns överallt inom oss själva och runtomkring oss i verkligheten. Texterna är vårt sätt att på olika språk förmedla bilderna vi ser, känner och upplever. Texten är ett av våra uttryckssätt, bilden ett annat och vi använder dem båda flitigt – att vara människa handlar till stor del om att bearbeta mängder av bild och text. Vi lever i en visuell kultur, en kultur som bygger på en grund av de tusentals bilder och synintryck vi dagligen möter.

Jag brinner för ämnet bild, kan inte låta bli att framställa och tänka på bilder. Funderar ständigt över vilka olika tolkningsmöjligheter en bild innehåller och framförallt så njuter jag av bilder… och jag tänker – Att njuta av bilder är som att njuta av verklighetens varande eftersom både bilden och verkligheten finns överallt omkring oss… Att kunna se bilder ur olika perspektiv, ställa frågor och dra slutsatser som man ibland omprövar, kring det man ser – berikar livet. Ur detta perspektiv känner jag mig rik och lyckosam. Rik på visuell medvetenhet.

Jag funderar ständigt över detta med att förmedla kunskap om bild på ett sätt som gör att utmaningarna känns tillräckligt spännande för att eleverna ska vilja anta dem med lust och nyfikenhet. Nyfikenhet på bild har berikat mitt liv och nu vill jag förmedla en del av dessa kunskaper till andra, för att andra människor ska kunna berika sina liv. Jag har nu arbetat som bildlärare i ett år. Att vara bildlärare på grundskolan är sannerligen en utmaning av stora mått, dock en positiv utmaning som väcker min nyfikenhet och mina funderingar på hur jag bäst utformar en undervisning som passar för alla elevers olika behov och förutsättningar. Jag njuter av min semester och av att ha tid för att reflektera, samla tankarna och buffra idéer för framtida bruk.

Vilka bilder känner ni starkast för? Vilka bilder berör och dröjer sig kvar på er näthinna? Skriv gärna och berätta i kommentarsfältet…. Tack <3

 

12 svar på ”Bilder ger perspektiv på tillvaron

 1. Att bilder och text influrerar stark, påverkaren och får en att må bra. Att fotografera, bildredigera och hitta det där lilla extra, få fram en estetisk snygg bild eller tuffa till sig och ta ut svängarna är ju otroligt härligt och roligt. Ibalnd önskade jag mer tid till att sitta och leka.
  I skolan älskade jag bild och både i grund och gymnasium hade jag specialbild som extra tillval. Bild har alltid varit stort inom min familj, att få lov att vara kreativa och uttrycka oss. Och ändå var det inte inom det yrket jag hamnade.
  det är svårt att placera vilken bild som fastnar mest…vackra, rostiga, nostalgiska, roliga, kärleksfulla…de är många bilder att njuta av på olika sätt

  Kram kajsa

  • O, vad härligt det låter! Det är väl ändå för väl att vi har bildernas förunderlig värld att fördjupas i….
   Tack för din beskrivning av vilka bilder som dröjer sig kvar i sinnet.

   Kram Christina

 2. Intressant att läsa hur du tänker kring bild och text. Det märks på ett positivt sätt att du engagerar dig! Jag älskar bilder! Använder mig också av det på olika sätt i mitt arbete som pedagog. Kan inte säga vilka bilder som tilltalar mest – det får stunden och situationen avgöra! En bild kan säga så mycket, men det kan en text utan bild också göra! En god bok – får många bilder i huvudet då!
  Kram, Gunilla

  • O, ja men det var precis det jag menade Att böckerna med alla sina texter lockar fram massor av bilder inom oss. Och precis som du säger så har stunden och situationen betydelse för hur man uppfattar sina bilder…
   Ha det fint <3
   Kram Christina

 3. Bildlärare så kul. Jag älskar själv bilder och tar många bilder då jag är ute i naturen. Jag älskar att fota naturbilder även om jag kanske inte sätter in mina bilder alltid i min blogg. Jag älskar bilder med skönhet och när jag hittat detdär spesiella och magiska ljuset i en bild. Då kan jag granska bilden och färglägga den ytterligare eller beskära den som jag vill. Jag kan sen sitta och beundra min bild länge länge. Jag kan bli väldigt missnöjd om den bild jag tänker ta inte blir bra. Då tar jag om den 100 ggr om det behövs för att den ska bli bra.

  Roligt att läsa fina tankar vid bild och text. Det är härligt vara kreativ.

  Tack för snälla ord hos mig och sen vill jag du ska ha en fortsatt jättefin kväll.
  Kram.

  • Tack, dina sprudlande kommentarer sprider glädje. Precis som ditt bloggnamn Tant Glad 🙂
   Ha det fint! Kram Christina

 4. Jag önskar att jag kunde fånga varje ögonblick och spara bilderna. De vackra och fula. Allt som är livet. Jag har bilder jag vill men inte kan glömma, som besöker mig om natten ibland. Jag har bilder jag håller kära, varma, nära, härliga bilder och minnen. Jag vilar gärna min blick i fjärran, på en somnedgång över öppna landskap. Jag njuter av naturfilmernas vyer och av mikroskopens fantastiska bilder. Jag berörs av korrespondenternas bilder och av dem som bara berättas i ord. I gräser ser jag en palett av färger om jag stannar upp och tittar. Och varje morgon jag ser ut genom mina fönster och möter världen är jag tacksam för att jag kan njuta av det jag ser.

  • Oh, vad gulligt av dig att tänka på mig. Tacksåmycket 🙂 Jag har dock redan en masterexamen inom Bild och visuellt lärande.
   Kram Christina

 5. Jag kan tipsa om Ninnas blogg Word´s and pics http://ordibild.com/. Hon gör fantastiska bilder. Flera av dem skulle jag gärna vilja ha som tavlor hemma. Ninna skriver oftast på engelska men hon är svensk så vill du hellre kommentera på svenska så svarar hon på svenska.

 6. Vilka roliga saker du tar upp här på din blogg!

  Jag är också en stor älskare av bilder, att titta på dem och att göra dem och att prata om dem 🙂 Övervägde väldigt seriöst en karriär som bildlärare men slutade som socionom istället, men bilder är fortfarande en otroligt viktig del av mitt liv.

  Eftersom jag älskar sagor mer än något annat (sagor för barn och sagor för vuxna) är mina favoritbilder för det mesta illustrationer av något slag, och nästan alltid av tekniskt sett riktigt duktiga konstnärer. Jag kan sitta med en bok full av illustrationer och njuta på samma sätt som jag njuter av en ask praliner eller en fantastisk efterrätt. Ibland tror jag att bilder innehåller en typ av näring som jag nästan skulle kunna leva på, åtminstone borde jag kunna äta lite mindre om jag bara ägnade tillräckligt mycket tid åt att titta på vackra bilder 🙂 Och vackra blommor. De kan nog innehålla nästan ännu mer näring….

  Bortsett från rena illustratörer är jag oftast förtjust i färgglad konst, som Klee och Hundertwasser. Alphonse Mucha är en annan storfavorit. När det gäller fotokonst är det samma där, jag tycker om färgglada bilder, gärna sådana som uttycker en stark känsla eller får mig att tänka i banor av sagor och magi. Därför kan man hitta några av mina absoluta favoritbilder på fiddleoak: https://www.flickr.com/photos/fiddleoak/

  /Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *