världens godaste körsbärspaj

140629_13

Åh, vad jag ser fram emot söndagsmiddagarna när kidsen kommer hem. När barnen flyttade hemifrån införde vi traditionen med söndagsmiddag bara för att det är så mysigt när alla är samlade, pratar i mun på varandra och berättar om veckans bravader… Självklart är de välkomna hem precis när de vill och ibland träffas vi oftare, ibland mer sällan – det beror helt enkelt på hur allas våra almanackor ser ut.

Och jag tycker att det är roligt att laga mat till familjen. Det är roligt att fundera ut nya recept, experimentera och överraska med något som är både nyttigt och gott. Igår bakade jag en delikat körsbärspaj till efterrätt och till det serverades en lika delikat hemkokt vaniljsås.

140629_122

Jag utgår oftast ifrån något basrecept som jag förändrar efter tycke, smak och tillgängliga råvaror. Att det blev körsbärspaj just igår, berodde helt enkelt på att körsbären var de bär som såg mest lockande ut i fruktdisken när jag var och handlade.

Körsbärspajen gjorde jag så här: 3 ägg och 2 dl socker vispas hårt. Rör ner 2 dl mjöl och en nypa vaniljsocker. Pressa en halv citron och använd rivet skal från en hel citron. Blanda alla ingredienser och häll dem i en rund pajform. Rensa bort kärnorna ur så många körsbär du orkar och tryck ned körsbärshalvorna i smeten – desto fler körsbär – desto godare paj. Hyvla över ca 40 gram smör och grädda kakan på 175 grader i ca 35 minuter.

Jag serverade pajen med vaniljsås med det går precis lika bra med vaniljglass..

140629_11

2 svar på ”världens godaste körsbärspaj

 1. Förstår precis hur du känner det då barnen kommer hem och man umgås över god mat som man har lagt ner lite extra kärlek på. Körsbärspaj har jag nog inte ätit nån gång tror jag. Får nog köpa hem lite och testa för vi har inget eget körsbärsträd i vår trädgård.
  Ha en fin Måndag. Kram

  • Mmm, det är så mysigt 🙂
   Körsbärspaj kan jag varmt rekommendera, om man gillar körsbär förstås.
   Önskar dig också en finfin dag! Kram Christina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *