Borgholms slottsruin

140731_6

Lite mer info om vår Ölandsresa…..Borgholm slott sägs vara ”Nordens skönaste ruin”. I detta storslagna byggnadsverk ryms ca 900 år av svensk historia som är vårt gemensamma kulturarv. Platsen är fullständigt överväldigande. Det som idag finns kvar av Borgholms Slott är resterna av det barockpalats som Karl X Gustav byggde här vid mitten av 1600-talet. Historien sträcker sig dock längre bak i tiden än så….

140731_5

Det är fascinerande att vandra runt i den stora borgen och fantisera kring hur det en gång såg ut på denna plats. Tänk när  riddare kom ridandes i full karriär på sina ståtliga hästar in genom portgången, och vackra damer i tjusiga klänningar med långa släp strosade runt i tornrummen.

140731_8

Utsikten är fantastisk…och det är intressant att försöka föreställa hur här en gång såg ut. På något ställe kan man se att det funnits ett rosettfönster (numera igenmurat) – det har säkerligen varit otroligt pampigt det här slottet.

140731_7

140731_10

Här står jag i mina promenadvänliga skor.

140731_9

Och för skojs skull så kan ni få se järntronen som jag skrev om i ett tidigare inlägg 😉 Himla trevligt inslag med sådana här skulpturer – vad jag minns så fanns de inte där förra gången jag besökte slottet. Jag hittade ingen info om vem designern var men å andra sidan så var det 31 grader varmt den här dagen, så jag utsatte mig inte för några större kraftansträngningar än nödvändigt för att ta mig runt 😉

Att hitta till Borgholms slottsruin är lätt som en plätt. Slottsruinen ligger i utkanten av Borgholm på Öland och för er som har småbarn så finns det massor av roliga prova på aktiviteter i ett av de där ”rummen”. Aktiviteter som att skjuta pilbåge, leka riddare, baka bröd över öppen eld och en massa annat roligt men eftersom att våra ungdomar känner att de är för gamla för den typen av aktiviteter så spatserade vi bara förbi. Men jag måste erkänna att jag var väldigt sugen på att fråga om vuxna fick pröva den där riddaraktiviteten som såg himla rolig ut.

 

 

9 svar på ”Borgholms slottsruin

 1. Hej Christina!
  Vill kommentera lite hos dig, som tack för den kommentar du gav mig idag. Blev jätteglad över ditt besök. Skulle vara kul att veta hur du fann mig … 🙂

  Här har du för mig välbekanta vyer i dina bilder. Borgholm är en plats som vi varit mycket på genom åren. I säkert minst 20 års tid har vi åkt dit med vår segelbåt och ibland legat där flera veckor. Medan barnen växte upp blev det årligen, och tillhörde sommaren. Mina barn säger, ”Ingen sommar utan Borgholm”.
  Ända till 2003 delade vi båten med mina svärföräldrar som nu är borta båda två. Svärfar gick blev sjuk 2004, och gick bort samma år. De köpte säsongskort och gillade att tillbringa ett antal sommarveckor i Borgholm, med båten som sommarstuga. Efter det, när svärmor inte orkade ta sig upp i båten längre, så hyrde hon rum några veckor under 3 somrar.
  Ruinen är med andra ord ett väldigt bekant inslag och jag känner nästan igen varje sten (något överdrivet kanske) … 😉

  Hoppas att vi hörs igen … 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *