Byrums raukar – sevärdhet på norra Öland

140729_1

Jag spanar ut över havet vid Byrums raukar och tänker att naturen är helt magisk. Raukarna vid Byrum har nämligen bildats av korallrev som pressats samman till kalksten. Vågorna har eroderat bort mjukare kalksten och skapat en plats med cirka 120 raukar. Hela proceduren påbörjades för drygt 490 miljoner år sedan.

140729_4

Här är vi på väg till raukarna. Familjen går i förväg och efter kommer jag med kameran… Till höger i bilden går min dotter Emelie hand i hand med pojkvännen Johannes. Högst uppe på en av raukarna lite längre bort syns min son Robin och längre fram i mitten syns maken i randig tröja och letandes efter lämplig fikaplats för oss.

140729_2

Turturduvorna, Emelie och Johannes poserar – på uppdrag av mig.

140729_15

Under tiden svalkar Robin sig i det varma alldeles genomskinliga klara vattnet. Dagens tips: Åker ni dit så ta med badkläder och fika. Bland raukarna har uppstått massor av små ”stenrum” – man kan välja sitt eget rum och sitta där i lugn och ro med sina nära och kära och bara njuta av att vara…

Ett annat tips är att ta den stora vägen dit även om det ser ut att bli en omväg. Vi försökte oss på att ta en genväg och det blev en liten happening i sig. Genvägen var lika smal som billen och först var det en grusväg, sedan blev det en sådan där liten väg med långt gräs i mitten och ett tag trodde jag nästan att bilen skulle fastna där upp på gräsgången…. Plötsligt svängde gräsvägen in i landskapet och rätt vad det var tog den slut vid ett staket…. Vi fick vända på en minimal yta och leta oss tillbaka ut till den lite större vägen och på så sätt blev det ännu längre. Men å andra sidan fick vi en trivsam extra stund tillsammans i bilen.

Summa kardemumma så blev det en riktigt fin utflyktsdag!

 

10 svar på ”Byrums raukar – sevärdhet på norra Öland

 1. Underbart. Du är så fin på bilden där du står på rauken. Det var många år sedan vi var på Öland och inser nu att vi missat en del. Får nog ta en tripp dit snart. Kramen.

 2. Hej Christina och tack för dina fina ord!

  Vilket paradis ni har på Öland…jag har ännu inte varit där och jag vill så gärna uppleva det. Dina bilder får mig att längta ännu mer!

  KRAM till dig!

  • O, vad roligt att mitt inlägg inspirerar! Hoppas att du också får resa dit snart 🙂
   Stor Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *