Rabarberchutney med en smak av solskensdagar

150624

Det tråkiga vädret håller i sig. Solen gömmer sig bakom stora tunga grå regnmoln….det regnar och regnar, men bären och blommorna tycks växa ändå. Faktum är att det är sommar oavsett väder och det är fint med sommar…. Jag tycker om sommaren, och jag blir så glad för alla fina kommentarer här i bloggen…. många av er läsare har skrivit att ni förknippar rabarber med svensk sommar.

Därför tänker jag att när nu sommarvädret inte vill infinna sig, kanske jag åtminstone kan skapa smakupplevelser av sommar genom att laga till sådant som är somrigt och smakar sommar. Rabarberchutney är lätt att laga till och fantastiskt gott till grillat.

I år använde jag mig av följande ingredienser:

150624_1

Rabarber, ca 1 liter

I liten nyplockad gul lök

1 Rödlök

8 Aprikoser

1 Äpple

en halv Chilifrukt med sting i

8 dl Socker

2 msk ättikssprit

3/4 dl vatten

kryddpeppar, kanel, vitpeppar.

Det är bara att blanda ner alla ingredienser i en kastrull och låta blandningen koka under omrörning, i ca 40 minuter. Häll upp i glasburkar, förvaras i kylen och låt gärna chutneyn stå och gotta till sig i ca 10 dagar så framträder smakerna på bästa sätt.

Se upp med chilifrukten…. det kan bli rejält med sting i chutneyn om du får tag i en sådan där riktigt stark chilifrukt….det är smaka sig fram som gäller.

Den här rabarberchutneyn kommer helt klart att bli en favorit här hemma, den har sting och en balans mellan det där söta och sura….och den har en smak av solsken och varma sommardagar.

Brukar ni laga till chutney och av vilka ingredienser?

Åh, vad det är skönt att ha semester! Idag är dagen inbokad med två besök, en förmiddagsfika och middag ikväll….gissa vad som ingår i menyn 😉

 

10 svar på ”Rabarberchutney med en smak av solskensdagar

 1. Om jag inte minns helt fel så tror jag att jag gjorde chutney på plommon en gång. Både chutney och marmelad. Däremot minns jag inte vad vi tyckte och plommonträdet är fällt sedan flera år…

  Kram

 2. Visst är det skönt med semester. Trots vädret är man ju ändå ledig, och kan göra precis vad man vill på dagarna.
  Visst är det härligt.

  Rabarber är ju Såå gott. Blir sugen på rabarberpaj nu.
  Tack för lite sommar i din blogg. Lite gott och så, som vi kan prova.

  Sommarglada kramar från mig?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *