Skäralid i Söderåsens nationalpark

150717_9Skäralid. Tänk att denna helt otroligt vackra och natursköna plats finns bara en timmes bilfärd härifrån. Jag är så glad att jag svarade ja när min dotter ringde och frågade om jag var sugen på att göra en utflykt till Skäralid. Vi har haft en alldeles underbar dag med vandring och några av de mest spännande naturupplevelser man kan tänka sig. Vi har vandrat längs med en magnifik liten sjö och vidare längs Skärån som porlar av rent och klart vatten…

150717_8

…. så rent att där finns en källa med vatten som man kan dricka direkt ur. Om man vågar. Vad tror ni? Drack jag vattnet?

150717_7

Naturen kändes så ren och fräsch med sitt klara vatten och en bottnen av kopparskimrande jord. Trädstammarna är mäktiga och deras gröna bladverk lystes upp av solens strålar till det ädlaste ögongodis man kan tänka sig. Grönt är livfullt. Stora och små trollsländor i olika färger flög fram och tillbaka i det där lilla paradiset. Små ödlor kilade omkring bland stenarna på marken…

150717_10

Grönt är skönt!

150717_12

…. så skönt att jag började dikta ihop en saga om en liten älva som bor där bland allt det gröna. En älva som dansar milt i den stjärnbeströdda mossan och flyger vidare till klöverängen där hon sjunger en sång tillsammans med en strömstare och sedan slår följe med en tordyvel…..

150717_13

– Du borde verkligen göra allvar av att skriva barnböcker, säger min dotter…. samtidigt som jag tystnat och börjat fundera på om små sagofeer äter blåbär och hur länge ett litet blåbär räcker. Jag kommer fram till att ett blåbär räcker till en hel måltid för en liten sagofe…. och om hon är ovanligt liten i maten så kanske ett blåbär räcker till flera måltider. Är hon storätare så kanske hon häver i sig flera stycken…

150717_14

150717_11

Vi vandrade vidare genom djupa dalar, längs med ett friskt porlande vattendrag och vidare upp på höga klippor och längst där uppe på Kopparhatten fanns en utsiktsplats. Där stod folk och pratade om att Skäralid inte bara är en av Sveriges vackraste platser utan även Skånes eget Grand Canyon….

150717_15

Utsikten. Dagen. Promenaden. Sällskapet. Allt var så himla fint att jag vill åka dit igen, alldeles snart. Och då vill jag såklart fotografera mera, fånga dagen, stunden och delar av allt det där vackra som präglar Skäralid.

150717_16

 

14 svar på ”Skäralid i Söderåsens nationalpark

 1. Så vackert! Tack för rundturen i Skäralid! Väldigt vackra bilder och jag förstår att detta område är fantastiskt fint att vistas i. Här skulle jag kunnat gå länge.
  Jag är så glad över allt jag lär mig och får se i ”blogglandia” och inser att jag skulle vilja tillbringa ett par veckor i Skåne för att se och uppleva allt fint. Tack för att du delar med dig.
  Och tanken på en barnbok? Spännande!
  Kram!

  • Ja, jag skrev en för många år sedan som jag skickade iväg till ett förlag, den blev refuserad så det blev inget med den saken då… men även Astrid Lindgren blev ju refuserad så jag gör nog ett nytt försök när rätt tid kommer 🙂
   Kul att väcka ditt intresse för Skåne 🙂

   Ha det gott! Kram

 2. Det klart du gjorde. 🙂
  Du har fångat utmärkt denna härliga oas som är svår att se sig mätt på. Ett perfekt ställe att kombinera olika ting. Ett av dem är att man får ett härligt motionspass helt gratis. Söndagskram Bosse

  • Ja, minsann…tala om motion….jag har fortfarande träningsvärk, de där höga klipporna var inte nådiga att vandra uppför 🙂 Men det känns bara gott och nyttigt så jag är nöjd !
   Söndagskram till dig också 🙂

 3. Men så vackert! Vilken plats och så natursköna foton! Är så glad att du är tillbaka…trodde nog att du behövde längre tid…Men nu är du här!
  Vi delar visst fler intressen…drömmar…att skriva en barnbok!
  Kram till dig!
  Gunilla

  • Ja, verkligen en vacker plats. Nästa gång ni åker till Skåne kan jag rekommendera ett besök där…
   …och ja, tänk så många drömmar man har…. en vacker dag kommer vi att ha kämpat tillräckligt hårt för att drömmarna ska bli verklighet <3 så brukar jag tänka.... och när det gäller skrivandet så finns det så många manus i mitt huvud.
   och bloggandet... jo, nog trodde jag själv att uppehållet skulle bli längre men lusten tog överhand 🙂

   Kramar! Christina

 4. Vilken vacker plats. Dit måste jag ta mig när jag kommer ner till de trakterna. Tack för de vackra bilderna som verkligen inspirerar. Förstår att du vill återvända. Och självklart drack du av vattnet. Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *