Smarrigt recept på pizza och pizzasallad

190719_1Vi prövade att grilla pizza på gasolgrillen och det blev riktigt galet gott. Detta kan jag absolut rekommendera, bottnen blev sådär krispig och god. Smakade i klass med de där godaste pizzor jag ätit…

Knepet för att lyckas med att laga till en riktigt god pizza är ett bra pizzadegsrecept som grund, och färska goda ingredienser att lägga på pizzan. Det här pizzadegsreceptet som jag delar med mig av har jag burit med mig sedan någon gång när jag gick i mellanstadiet och vi lagade pizza på hemkunskapen. Genom åren har både släkt och vänner bett om receptet och det finns ju ingen anledning att byta ut ett recept som fungerar utmärkt. Vill ni pröva receptet? Varsågoda!

 

Pizzadeg (räcker till ungefär en ugnsplåt eller ca tre runda pizzor)

Ingredienser:

3 dl vatten

1,5 msk olja (jag brukar använda oliv- eller rapsolja)

ca 1 tsk salt

3/4 pkt jäst

7,5 dl vetemjöl

1. Smula ned jästen i fingervarmt vatten och rör tills jästen löses upp. Blanda i salt och olja. Häll över vetemjöl och knåda till degen blir mjuk och fin.

2. Degen går bra att baka ut direkt antingen som traditionella runda pizzor eller på en bakplåt. Är degen för kletig att handskas med tillsätt ytterligare mjöl, men inte för mycket då blir den trist. Låt jäsa under bakduk medans du förbereder ingredienserna som ska läggas på pizzan.

3. Lägg på sådant du gillar på pizzan så kommer den garanterat att bli god.

*  Gräddas i mitten av ugnen på ca 225 grader i 15 minuter eller utomhus och då kan man ju inte kontrollera temperaturen som i en ugn så man får hålla koll och själv bedöma när den är klar…

Idag använde jag följande fyllning till pizzan: en burk färdig krossade tomater (men det godaste blir förstås att mixa sin egen tomatsås). Jag kryddade med oregano och rikligt med basilika. La på rikligt med riven ost av goda smakrika sorter. Skar strimlor av en god skinka. Skivade pärlchampioner och det var det hela….

Serveras gärna tillsammans med en pizzasallad. Passar ju perfekt att äta salladen först medans alla sitter och väntar på pizzan. Att göra sin egen pizzasallad är enkelt.

Pizzasallad

Strimla ner lite vitkål och röd paprika i en skål. Blanda till en vinäger av vitvinsvinäger, oliv- eller rapsolja, svartpeppar och  något gott fling- eller örtsalt. Häll vinägerblandningen över salladen och blanda den ordentligt. Salladen blir godast om den får stå minst ett par timmar och gotta till sig så att vitkålen blir mjuk och gifter sig med vinägerblandningen.

190719

 Här ser ni hur pizzorna gottar sig på grillen. Nu när jag vet hur gott det blir att grilla sin pizza kommer det inte att dröja länge till nästa gång. Idag var det hela lite mer som ett test eftersom jag aldrig grillat pizza annat än i den vanliga ugnen inomhus …. Men fungerar det över gasolgrill så borde det väl fungera bra med kolgrill också om man har en sådan.

                                                                                                                           Lycka till!i

6 svar på ”Smarrigt recept på pizza och pizzasallad

 1. Har aldrig prövat att grilla en pizza, men dina ser ju otroligt goda ut!
  Här i UK är det otroligt svårt att få tag i färsk jäst, kanske går det med torrjäst!?!?
  Ha en fin söndag!

 2. Pizza är min absoluta favoriträtt så jag skulle vilja ha en pizzasten till grillen. Får väl komma till skott och investera i en sådan. När det gäller pizza så är verkligen råvarorna A och O, den saken är säker!

  Kram och trevlig söndagskväll!

  • Jag använde ingen pizzasten så sådan är nog inte nödvändig…. det blev hur gott som helst ändå!

   Lycka till o smaklig spis!
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *