Länge leve Hamlet

151017

Hamlet direktsändes på Spegeln i Malmö, från The Barbican Theatre i London. Jag var där tillsammans med några kollegor. Promenadavstånd till Malmös kulturutbud är bara en av fördelarna med att arbeta centralt. En annan fördel med mitt arbete är att jag har så himla fina kollegor och när flera av dem vill se Hamlet kan jag inte annat än att känna mig nöjd.

Vad är det som gör att vi fascineras av Hamlet? Tänk att en tragedi som skrevs i början av1600-talet fortfarande beskriver människor och mänskligt beteende så himla bra. Människor är komplicerade, precis som karaktärerna i Hamlet och världen är fylld av förvirrade händelser precis som den är i dramat Hamlet.

Att se eller läsa Hamlet är en omskakande upplevelse och man kan inte låta bli att undra varför Hamlet får för sig att spela galen och varför hans mamma inte lyssnar på honom. Varför anförtror han sig inte till sin älskade Ofelia? Personligen så tänker jag att det är just detta som är Hamlets största misstag för om han hade anförtrott sig till Ofelia då skulle händelserna sett helt annorlunda ut och det unga paret hade troligtvis fått leva lyckliga i alla sina dagar, eller? Vad tror ni.

Det finns en hel del paralleller att dra mellan dramat Hamlet och verkligheten och det är därför det är så viktigt att läsa och bearbeta litteratur som Hamlet. Litteratur som ingår i vår litterära kanon med tidlösa klassiker. Litteraturen berättar något om oss människor, om vår historia och vad vi har med oss i bagaget. Litteratur kan också berätta om var vi befinner oss idag och om vart vi är på väg. Litteraturen ger oss erfarenheter som vi kan ha nytta av inte bara idag utan framförallt i framtiden.

Vi människor är sociala varelser och litteraturen ger oss inte bara underhållning utan hjälper oss även att förstå och tolka historien, verkligheten och framtiden. Och jag som av naturen älskar att underhållas, jag som är allmänt nyfiken och vetgirig, jag kan givetvis inte låta bli att fylla mitt bagage med så mycket litteratur jag bara kan…. Och det som är fint med litteraturen är att det alltid finns mer att läsa. Att läsa Hamlet är krävande med tanke på att nästan alla utom Horatio dör. Horatio får i uppdrag att berätta vad som hänt, just av anledningen att berättelsen alltid har ett värde. Oavsett vad som händer. Vi kan alltid lära oss något viktigt om mänskligheten genom att läsa vår litteratur.

Vad tänker du om Hamlet, Ofelia och litteraturens betydelse mänskligheten?

11 svar på ”Länge leve Hamlet

 1. Önskar att jag kunnat se den teatern.
  Här där jag bor är väl inte utbudet så gränslöst stor.
  Hamlet var länge sedan jag läste men han är som sagt klassisk.
  Jag tror ingen av mina ungdomar har läst Hamlet, tror jag ska förslå det!
  Ha en fortsatt fin helg!
  Kram

  • Ett tips är att läsa tillsammans, man får ut så mycket mer av en text om man läser den högt tillsammans och diskuterar med jämna mellanrum.

   Kram

 2. Litteraturen är såklart oerhört viktig, men personligen så föredrar jag happy endings 😉

  sv: Jag köpte inte en endaste grej på marknaden. Hann inte. Anders skenade så snabbt han kunde igenom den… 😉

  • Ja, visst vill man ha ett lyckligt slut. Kanske är det därför man inte kan släppa Hamlet, slutet är så tragiskt och onödigt på något vis….

   Kram

 3. Hemska saker, jag har inte läst eller sett Hamlet! Det hör ju till allmänbildningen och västerländska kulturarv i alla högsta grad. Hur som helst så är det ju esoteriken och symboliken som dessa stora författare prickfritt träffar i sina verk. Personer i historier är arketyper. Och läxan finns där för den som har förmågan att söka och finna…

  • Men Å, tänk vad spännande! Jag rekommenderar att du läser eller kollar på någon av filmatiseringarna – det går också bra…
   Esoterik är ett nytt begrepp för mig som jag måste undersöka närmare…. Härligt att livet har något nytt varje dag 🙂
   Ha det gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *