Med en doft av sommar

190719_2

Ikväll frestar jag med doften av sommar och med krusbär lavendelblomster och pensé. Dagens inlägg förberedde jag en sommardag i början av augusti, men det är först nu jag klickar på redigera och publicera… Jag tänker inte orda om att sommaren är ett minne blott, sommaren är så mycket mer än ett fjärran minne. Våren, sommaren, hösten och vintern. Dagens bild är kännetecknande för visuell kultur eftersom den synliggör ett fenomen som vid dagens datum inte är visuellt i sig själv med tanke på att kakan är uppäten, lavendeln och pensén har vissnat. Men längtan efter nästa sommar, den längtan existerar i högsta grad.

Krusbären plockade jag i trädgården och äpplena hade jag redan hemma, därför fick dessa ingå i denna delikata efterrätt.

Äpple- och krusbärspaj

2 ägg och 1 ½ dl socker vispas till en vit smet

Blanda ner 1½ dl vetemjöl

Häll över smeten i en pajform. Skala och skiva 2 små äpplen. Tryck ner äppelskivorna och varva dem med ca 1½ dl krusbär. Krydda med kanel och lite pärlsocker. Skiva över ca 50 gram smör och sätt in pajen i ugnen.

Gräddas i mitten av ugnen på 175 grader i ca 35 min.

Serveras tillsammans med vaniljsås, glass eller vispad grädde….och såklart gärna en kopp svart kaffe.

Den här efterrätten passar utmärkt om man snabbt behöver svänga ihop något till en spontanfika, eller om man vill förbereda den för att äta som efterrätt så fungerar det att göra klart hela efterrätten i förväg och sedan låta den gräddas medans man dukar undan efter maten och sen dukas fram som en alldeles nybakad och smarrig efterrätt… Ytan på kakan blir sådär poröst smarrigt krispig… och doften som sprider sig i ett hem där det finns en nygräddad kaka är alldeles underbar….

Smaklig spis önskar jag er alla,  oavsett om ni lagar till denna dessert IRL eller om ni nöjer er med att betrakta bilden som ögongodis… <3

 

4 svar på ”Med en doft av sommar

    • Snön har sin charm och tänk vad spännande om det lavendeln kunde blomma mitt i det vita snölandskapet….

      Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *