Julen är här <3

151221_3

Vi klär granen, julstämningen börjar infinna sig och jag förundras plötsligt över julpyntsdjuren i granen… björnen, renen, älgen, lodjuret, ugglan, räven…djur som lever i vår natur.

151221_1

Tänk vad fint att det bor brunbjörn i skogarna i norra Sverige. I medierna och på många håll runt om i landet talas det om att vi måste bygga fler bostäder. Å, ena sidan håller jag med för visst behövs det ständigt fler bostäder åt alla människor i vårt land, men å andra sidan kan jag inte låta bli att tänka på att vilka konsekvenser detta på sikt kan medföra för skogarna där våra vänner djuren bor. Jag tänker att det är fint med våra stora skogar med alla sina växter, djur och  allemansrätt som gör det möjligt för oss att vandra på dessa marker. Det är så lätt att ta denna del av naturen förgivet, men den är inte självklar om vi inte är tydliga med att vi vill ha den kvar kan den på sikt försvinna. Vi måste bidra med att vara tydliga med att värna om de vilda djuren och bevara skogarna om vi vill ha dem kvar på rimligt avstånd till våra bostäder. Vi är så många som söker oss till naturen när vi behöver återhämtning, varför gör vi det? Jo därför att det är just där bland de mörka skogarna, ljusa gläntorna, träden, bäckarna och alla växterna – det är just där återhämtningen finns. Vi människor mår helt enkelt bra av att vara i naturen.

Under tiden som jag skrev detta inlägg började jag tyst nynna på Evert Taubes Änglamark, så här kommer ett litet citat.

Sluta att utrota skogarnas alla djur Låt örnen flyga, låt rådjuren löpa Låt sista älven som brusar i vår natur Brusa alltjämt mellan fjäril och gran och fur    Kalla den änglamarken eller himlajorden om du vill Jorden vi ärvde och lunden den gröna Vildrosor och blåsippor och linblommor och kamomill Låt dem få leva, de är ju så sköna”

 Må Väl och njut av stunderna så här dagarna före Julafton. 

God Jul <3

 

10 svar på ”Julen är här <3

 1. Jag har en härlig promenadrunda alldeles nära mig som heter Hälsans Stig.
  Bitar av den promenaden går genom skog och nära vatten.
  Där kan man sitta i fågeltornet och bara vara eller på någon av de alla rastplatser som finns utmed promenaden.
  Skulle inte kunna tänka mig att det inte skulle finnas.

  Jag får passa på och önska dig En Riktigt God Jul med nära och kära!
  Kram

  • Ja, det gäller att tänka före, när en art väl dött ut eller när en skogsmark bebyggt då går det aldrig att återställa vad som varit igen… Jag vill inte hejda utvecklingen ihäller men tänker att vi måste tänka igenom vilka pris vi är beredda att betala innan det är försent.

 2. Absolut måste vi värna om skogen och naturen! Jag vistas ofta och gärna i skogen, vid vatten, höga höjder, ja, vad som helst där det inte finns så många människor… 😉

  Å andra sidan har vi stora skogsområden än, så i nuläget tror jag inte det är någon fara om man bygger mer bostäder. Men samtidigt instämmer jag i dina tankar att vi behöver tänka innan vi handlar… Mina tankar är som livet, blandade… motsägelsefulla ibland… så är väl livet emellanåt!?

  • som jag just skrev ovan, att ”när en art väl dött ut eller när en skogsmark blivit bebyggd då går det aldrig att återställa vad som varit igen… Jag vill inte hejda utvecklingen ihäller men tänker att vi måste tänka igenom vilka pris vi är beredda att betala innan det är försent” – så nog är även mina funderingar dubbla…..

   Önskar dig en God Jul <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *