Byggnader är spår av liv och livet sätter sina spår när byggnader föds för att leva en tid och därefter smulas i bitar, bara för att det finns en plan om något annat…

160421_3

Jag tar en promenad. Andas frisk luft och njuter av att sommaren är i antågande. Andas in och andas ut. Njuter av promenaden, rörelsen och stegar längs kajen alldeles utanför min arbetsplats. Tänk, att få uppleva ännu en sommar. Det är en lyx att leva.

160421_4

Solljuset skapar vackra speglingar på vattenytan. Havet är nästan alldeles genomskinligt och blottar livet under ytan; där är grönt av alger, växlighet och andra spår av liv.

160421_1

Jag tänker att det var synd att ingen erbjöd livbojen till byggnaden som är på väg att rivas. Det var en vacker byggnad, stabil och estetisk; Det finns fortfarande små spår kvar av det vackra, men för varje dag syns alltfler spår och rester av den arkitektur som en gång var.

160421Jag tycker det är vackert när en stad ger utrymme för såväl historia som framtid, när gamla byggnader står sida vid sida med nya. Snart är Kockums mekaniska verkstad kanske inte ens ett minne blott?

Tänk så coolt om man kunde renoverat byggnaden istället, byggt en balettakademi, inrett ateljéer till konstnärer eller varför inte ett gigantiskt bibliotek med små skrivarverkstäder dit människor kunde komma för att skriva dikter och musik. Öppnat en interaktiv konsthall där besökare ges möjlighet att interagera med konstverken. Varför inte ett öppna ett alldeles eget bild- och konstforskningscentrum. Vi lever ju trots allt i en visuell kultur. Den visuella världens betydelse ökar.

Människor som får vara kreativa mår bra, tar sina egna beslut och jag vill leva i en värld där människor tänker själv. En eftertänksam värld, där man tänker först och talar sen. En värld där man i förväg funderat över konsekvenser av olika handlingar. Allt vi gör påverkar människor i vår omgivning och samhället. Om fler människor säger och gör gott – då blir det så mycket finare att vara en del av världen <3

Det är en ny dag!

160421_2

10 svar på ”Byggnader är spår av liv och livet sätter sina spår när byggnader föds för att leva en tid och därefter smulas i bitar, bara för att det finns en plan om något annat…

 1. Härliga foton du bjuder på.
  Visst är det synd när gamla hus får förfalla och slutligen rivas.
  Tycker som du att man kan bevara dem och använda dem till något vettigt.
  Här i min stad trängs gammalt med nytt.
  Ex har gamla sjöbodar vid kajen fått nytt liv och gjorts om till allehanda ting som ex loppis.
  Mycket trevligt att gå där nere nu.
  Det har blivit så vackert.

  Kram och ha en fin dag!

  • Ja, just den här byggnaden kunde gott få vara kvar.
   Gammalt och nytt är vackert tillsammans 🙂

   Ha en fin helg! Kram

 2. Det är verkligen vemodigt när gamla byggnader rivs och jag önskar att fler kunde räddas. Jag minns från mitt förra arbete att många var upprörda när ett par gamla kvarter revs och jag kan förstå det. Men husen var i sådant uselt skick att de inte gick att rädda. Så blir det ibland…

  Kram och trevlig lördagskväll!

  • Ja, så blir det ibland…..men vad händer med vår historia när spåren av den försvinner? Ska dock bli spännande att få se vad nästa projekt blir, kanske ett nytt turning torso 😉 vem vet?

   Ha en fin helg! Kram

 3. Det är tråkigt när man det går så långt att man måste riva istället för att renovera och göra pålats för nya verksamheter i gamla lokaler.
  Kram och trevlig helg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *