Håller vi på att förvandlas till slavar under klickokratins styre?

Hur källkritisk är du egentligen? Hur källkritisk orkar du vara i ett samhälle där allt handlar om att få flest likes och vänner i cyberspace. Hur seriösa kan vi vara i ett rum där majoriteten fastnar i ett klickbeteende som handlar om att ta selfies, filma varandra och kolla in oseriösa klipp där folk gör bort sig själva eller någon annan? Hur seriöst är det att kolla in skvallerstatusar, göra sig lustig genom att förvränga bilder av kända personer och ännu värre ödsla tid på att lajka sådant som inte gynnar någon som helst utveckling? Hur seriöst är det att spy galla över människor som inte har likartade politiska åsikter som dig själv? Hur seriöst är det att medvetet förvränga fakta enbart för att jaga läsare som klickar och lajkar sig till okunskap och glömska? Hur seriöst är det att välja skygglappar i en värld som är i allt större behov av utveckling och utbildning? Jag kan inte låta bli att undra?

Den digitala utvecklingen är både revolutionerande, fantastisk och oumbärlig på många vis; under förutsättningen att vi använder tekniken med omsorg på ett sätt som gynnar oss själva och därmed våra medmänniskor. När internet håller på att förvandlas till en värld där det är lättare att hitta icke trovärdiga källor, pga av att dessa fått fler klick, likes eller bara blivit upp över öronen sponsrade; då är vi ute på hal is. När nyhetsmedier måste rikta sina artiklar efter vad som klickas mest och ge avkall på objektivitet; då är vi ute på hal is. Jag ser dagligen olika vyer av klickokratiska landskap, några är under kontroll och andra har löpt amok och förslavat människan bakom en skärm.

Vem vet? Någon kanske anser att mina åsikter tyder på att jag är en dinosaurie med 1900-talsanor; en dinosaurie som mässar om kunskap och utveckling när det i själva verket är så mycket roligare att klicka underhållning. Varför ska vi vara källkritiska, läsa böcker och tänka själva när andra gör det så mycket bättre? Kanske framstår jag rent av som komisk när jag mässar om att kunskap är makt. Kanske låter det alldeles otroligt att kunskap bidrar till att människor kan ta makten över sina liv. Makten att påverka sina egna liv, makten att påverka sin egen framtid och därmed makten att göra världen till en lite en mer behaglig och trivsam plats för oss alla. Det kan vara en konst att knäcka koden till kunskap och det kan vara en knagglig väg att vandra, men inget klick kan mäta sig med det äventyr som väntar på kunskapens väg framåt… <3

Jag skulle inte drömma om att uppmana dig som läsare till att i fortsättningen välja dina klick med större omsorg. Jag skulle inte drömma om att be dig att prioritera hur just du ska spendera timmarna och minuterna under dagarna som går. Ditt liv är ditt och mitt liv är mitt, men jag kan välja hur jag granskar de källor jag tar del av, jag kan välja att spendera mina klick med omsorg och jag kan välja hur jag fördelar de få minuter som mina dagar består av…

Syftet med detta inlägg var från börja att diskutera nyord och begreppet  klickokrati som ni finner på språkrådets lista för svenska nyord. Jag kan helt utan tvivel konstatera att vi lever i en värld där klickokratin är högst påtaglig; en värld där journalistik och politik styrs av klickokrati till den grad att språkrådet beskriver begreppet som ett nyord. Men vem är jag då att påstå detta? Är min blogg en trovärdig källa? Och varför länkar jag som nyss var så kritisk till klick; varför länkar jag med två klick i detta inlägg, ett klick till nyord och ett klick till Språkrådet eller närmare bestämt Institutet för språk- och folkminnen?

Skriv gärna och berätta vad du tänker om samhällsfenomenet klickokrati.

Må Väl och ha en fortsatt fin vecka!

Christina Karlsson ©

14 svar på ”Håller vi på att förvandlas till slavar under klickokratins styre?

 1. Tycker du har rätt, det klickas och många lever bara för varje klick!
  Jag vet inte om folk blivit osäkrare som till varje pris vill synas, eller om folk blivit säkrare och tar för sig, med klicket betyder mer än själva välen utanför många gånger.
  På bloggen upplever jag inte det så, för där kommer kommentarer ibland, har ingen facebook twitter eller instagram.
  Ha det fint KRAM Primrose ,-)

  • Och ibland kan de där klicken få människor att göra märkliga prioriteringar, och då är det främst den yngre generationen jag tänker på och till viss del även vi som är äldre….

   Tack för din kommentar <3
   Kram och fin dag! Christina

 2. Du är så rätt. Det är lätt att säga om sig själv att man är källkritisk men så rycks man ändå med ”av bara farten” när det handlar om att klicka, ”lajka” osv. Jag har plockat bort mitt konto på facebook och det är så skönt! Kram.

  • Det låter klokt, fb är numera överbelamrat med reklam och nyhetslänkar som ofta har en låg nivå på innehåll….

   Tack för din kommentar! Kram

 3. Det jag tycker är värst är att många delar helt utan urskillning vilket kan ställa till det rejält. På bloggen tycker jag det är annorlunda eftersom man oftast tar sig tid att skriva en personlig kommentar.

  Kram

  • Ja, på fb delas allt möjligt och omöjligt men sådan tur är finns det en hel del bloggar som står utanför en hel del av det där.

   Tack för din kommentar!
   Kramar

 4. Jag tycker att ditt inlägg är jättebra och Värkligen skildrar hur vörkligheten för många är.

  Göra narr av folk…eller olika grupper i samhället tycker jag är fel. Jag menar. …ev använda dessa för eget syfte…..bli populär kanske? Sånt här jag sett både i bloggvärlden och utanför.

  Nyordet var spännande.

  Nu får du Ha en fortsatt fin kväll…och apropå bloggandet så ska det vara kul och kännas bra. Tycker mina bloggvänner är fina och vi är en härlig krets….bloggfamilj tycker jag.

  Kram till dig

  • Ja, precis så är det. Bloggfamilj var ett fint ord, kan kanske bli ett nyord 🙂 Bloggande trivs jag utmärkt med, det är roligt och givande på flera sätt. Problemen jag beskriver ser jag ändå på många ställen, ofta är tex mobilerna tyvärr ett ordningsproblem inom skolans värld…

   Tack för din kommentar!
   Ha en solig och rolig dag 🙂
   Kram

 5. Du har skrivit ett mycket intressant och tänkvärt inlägg. Källkritik är viktigt, inte bara lita på de andra har angivit för källor. Tack för inlägget! 😉

  • Ja, absolut som lärare kan man inte ta upp källkritikdiskussionen för många gånger…. Den debatten måste nog föras alltid året om. Vad är trovärdigt och pålitligt och vad är ren rappakalja, helt enkelt…

   Tack för din kommentar!
   Kram

 6. Mycket bra inlägg och som dessutom är välformulerat! Tack för det!
  Jag har mer eller mindre valt bort Facebook, skriver sällan där, använder den mest för att länka till min blogg, då det är mitt forum för att uttrycka mig i text och bild.
  Ibland blir jag även trött på delar av ”bloggvärlden” – då jag saknar skribenter som skriver utifrån känsla, kunskap, och omtanke – att våga skriva om ämnen som går djupare än vad det vanligtvis gör. Av den anledningen tycker jag själv att det är svårt att skriva bra inlägg på min blogg. Men även det lilla eller det stora i vardagen kan vara bra nog att skriva om, bara känslan och omsorgen finns med! Även om jag inte till fullo delar ditt konstintresse, så läser och kommenterar jag på din blogg, just för att du med din blogg förmedlar det som jag berörs av.
  Kram, Gunilla

  • Tack för din fina kommentar, blir så glad av att höra att min blogg uppskattas. När det gäller fb så har jag ett konto, men är inte jätteaktiv där… jag ser hur fb håller på att förvandlas till en arena för reklam och länkar till alla möjliga märkliga ting som inte lyfter fram det bästa hos människan. Men nog finns där en hel del positivt och fint också.

   Önskar dig en solig och fin helg<3
   Kramar Christina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *