Figaros bröllop

 161228

En riktigt välgjord operaföreställning kan dröja sig kvar i medvetandet länge och det är precis vad Figaros bröllop gjort. Nu har det hunnit gå några veckor sedan jag och en tidigare kollega besökte Malmö Opera tillsammans. Att besöka operan med just den här fina kollegan kändes förträffligt. Vi passade på att inleda kvällen med att äta en delikat matbit tillsammans i operans restaurang för att få tid att prata om allt möjligt som hänt sedan vårt senaste möte.

161228_1

Musik komponerad av Mozart har en förmåga att bädda för succé och det var precis vad denna föreställning blev. Figaros bröllop är ett mästerverk! Texten sjöngs fram på vackert klingande italienska. Sång, musik, kostym, scenografi och ljus var alldeles förträffligt och jag skulle mer än gärna se föreställningen några gånger till.

Figaros bröllop är ett relationsdrama med inslag av sängkammarfars och psykologisk komedi. Operan handlar om kärleksparet Figaro och Susanna som ser fram emot att gifta sig. Men precis som i de flesta andra draman så finns det någon som vill sätta käppar i hjulet och här är det greve Almaviva som spanat in Susanna. Grevinnan Almaviva vill lära sin otrogna make en läxa, samtidigt bröllopet skjuts upp.

Fler personligheter blandar sig och förvecklingarna involverar pagen Cherubino som skrivit en kärleksdikt till grevinnan. Folk klär ut sig, gömmer sig och försöker lura och överlista varandra men ett tag blir allt bara så invecklat och komiskt att man inte kan låta bli annat än att brista ut i skratt. Detta trots att det under ytan pågår någon form av klass- och könskamp.

Det här är en opera som slutar lyckligt så när föreställningens slut närmar sig firar det älskande paret Figaro och Susanna äntligen sitt bröllop<3

Musiken och sången var en upplevelse i sig och scenografi och kostym en annan. Den här föreställningen var en fröjd för ögat och jag tyckte så mycket om de glamorösa kostymerna som gav en känsla av att vara både moderna och historiska på en och samma gång. När det gäller scenografi är jag svag för schackrutiga golv, så det schackdraget gillades skarpt.

Opera gör sig helt klart bäst i verkligheten, men om du inte har möjlighet att gå och se Figaros bröllop, kan du kolla in filmklippet från Malmö Opera som jag länkat till ovan. Annars går det ju alltid att låna hem en film/skiva eller leta upp spellistan på spotify och bara sätta sig ner och njuta av att lyssna till musiken.

Må väl och ha ett fint december!

Christina Karlsson

 

8 svar på ”Figaros bröllop

  1. Det var alleles för länge sedan jag var på operan. Får försöka ändra på det för det är en så härlig upplevelse.Håller med om att det är allra bäst live. men jag såg en gång på bio direktsändning av Madame Butterflie från Metropolitan i New York och det var fantastiskt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *