Kinky Boots

Malmö Operas teaterchef, Bengt Hall inleder Kinky Bootsprogrammet med att skriva,     ”Konst kan vara ett kraftfullt vapen mot fördomar. Även när den som musikal vill underhålla, ja, blända sin publik. Kinke Boots är en musikal som handlar om respekt. Om att acceptera andras livsval. Inte bara dem vi själva förstår. Det är en respekt vi alla måste visa. Det är en respekt vi alla har rätt att kräva. Kanske kan Kinky Boots hjälpa oss att inse det. Och samtidigt  blända oss medan höstmörkret faller på.”

161228_2

Jag tycker om den här inledningen, som poängterar hur man kan använda konst för att ställa människors fördomar på sin spets genom att belysa frågeställningar som starkt berör oss människor. Ni som följt min blogg en längre tid vet hur start jag brinner för konsten som språk- och medel för kommunikation. Konsten har en förmåga att nå oss människor på ett plan där de skrivna och talade orden inte riktigt räcker till. Konsten har som språk dessutom en förmåga att nå människor som inte talar samma språk. Konsten når över gränser men då under förutsättning att det finns en någorlunda gemensam kultur för hur man tolkar bilder.

161228_4

Det som gjorde mig nyfiken på musikalen Kinky Boots var när jag läste att det är Cyndi Lauper som skrivit musiken. Jag tror inte att det finns någon (i min ålder) som tog sig igenom 80-talet utan att ha tokdansat till Girl just wanna have fun, eller sjungit med i True Colors.

Kinky Boots är inte bara en flärdfull och glamorös musikal som handlar om ytliga ting som vackra skor. Kinky Boots belyser frågor som är allt annat än glamorösa, som hur det är att inte passa in i normen för hur en människa ska vara, och hur det är att riskera att förlora sitt arbete. Frågor om identitet, makt och sexualitet är centrala.

Kinky Boots är baserad på en sann historia om hur en skofabriksägare i Northampton undviker stängning genom att tillverka stövlar med höga stilettklackar åt män.

161228_3

Denna gång besökte jag Malmö Opera tillsammans med ett gäng kollegor och det blev ett fantastiskt fint avbrott i vardagen som gav oss ny energi att ta itu med ett stressigt terminsslut och allt det innebär. Föreställningen var helt fantastisk, medryckande och alldeles underbar. Jag önskar att alla kunde få möjlighet att se föreställningen och själv skulle jag gärna se den några gånger till om det vore möjligt.

Må väl och ha en fin decemberdag!

Christina Karlsson

 

 

 

8 svar på ”Kinky Boots

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *