Manligt….myter, muskler och mustasch

161230_002

I mellandagarna passade min dotter och jag på att göra ett spontanbesök på Trelleborgs museum för att se utställningen, Manligt….myter, muskler och mustasch.

Jag fascineras av sådant som dräkthistoria, normer och kultur kring såväl män som kvinnor. Spännande med en utställning där man diskuterar vad manlighet består av och vad som betraktats som manligt genom historien. Hur ser myten om manlighet ut? Eller, kanske är det ingen myt? För visst har vi väl en uppfattning om hur den stereotypa mannen ska se ut, hur han ska bete sig och vilka roller han ska spela, eller? Vilken bild har du av vad som är manligt? Ämnet är högst aktuellt.

Ta en sådan sak som färgen rosa. Den rosa färgen betraktas idag oftast som en flickig och feminin färg, men den börjar återigen bli populär bland män och syns alltmer på herrkläder. Vad tycker du om män och den rosa färgen?

161230_007

161230_006

161230_003

En rosa skjorta kan ju vara snyggt, eller varför inte en rosa tröja, en rosa fluga eller en slips med rosa detaljer? Hur snyggt som helst. Fast en rosa rock eller jacka på en man…ja där går nog gränsen även för mig. Själv skulle jag gärna bära en rosa kappa (jag har ju en lila) men jag skulle nog inte gilla om min man kom hem i rosa kappa… Fast å andra sidan så brukar han klä sig med stil, så om han mot förmodan kommer hem med en rosa rock – ja då skulle jag troligtvis gilla det ändå, eller 😉

161230_004Högklackade skor är ju snyggt på bilden ovan, men det är i en helt annan kontext. Tror knappast att det skulle gå att sälja in högklackat till dagens män. Inte är det vidare manligt ihäller, om man frågar mig.

Högklackade stövlar till män passade förstås bra i musikalen Kinky Boots, fast då handlade det ju om män som vill klä sig i kvinnokläder – så det är ju en helt annan grej. I ett sådant sammanhang kan det rent av vara spännande med människor som vågar sticka ut och bara vara som de vill vara.

161230_010

Vad tycker du är en snygg och manlig klädsel?

Jag tänker att ens stil ska spegla ens identitet, så för somliga män är den manligaste klädseln en klassisk kostym, med en tjusig skjorta, slips och blanka skor. Andra män passar bäst i jeans och skjorta eller t-shirt med tryck och gympaskor. Några kan vara snygga i uniform, arbetskläder eller träningskläder – det beror som sagt helt och hållet på vilken personlighet mannen i fråga vill lyfta fram. Skönhet kommer ofta inifrån och sitter givetvis inte enbart i vad man har på sig. Kroppsspråket är betydelsefullt, precis som tonfallet i rösten.

Tänk så många tankar en utställning kan trigga igång. Själv utställningen var egentligen inte så jättestor men ändå sevärd, och manlig 😉

På Trelleborg museum finns även en utställning om Trelleborgs historia. Den är permanent så den har vi sett flera gånger. Just nu finns där ytterligare en utställning  konstnären som är Trelleborg stolthet, Axel Ebbe… ni vet han som är upphovsman till den där sjöormen som står på torget i Trelleborg, Famntaget i Smygehuk – ni vet den där nakna kvinnan som sträcker sig mot havet (det sägs att det var skådespelaren Uma Thurmans mormor som stod modell) och  Arbetets ära, på Möllevångstorget i Malmö.

Idag får det dock räcka med beskrivningen av utställningen som handlar om manlighet.

Må väl!

Christina Karlsson

 

 

 

 

 

 

12 svar på ”Manligt….myter, muskler och mustasch

 1. Låter spännande.
  Kan dock inte svara på frågan om vad manlighet innebär för mig.
  Är alldeles för grötig i skallen för att kunna reda ut sådana tankar för tillfället.

  Önskar dig en härlig dag!
  Kram

 2. Finns det något mer intressant än män 🙂 Att i tidsperspektiv se klädsel och moden gör onekligen att det blir med kvinnligt inslag också. Väl skrivet och beskrivet inlägg Christina, riktigt intressant! Och jag må tänka lite på vad som jag tycker är manligt.
  Får ta fram kartoteket i min hjärna och lägga till nutidens … så länge sedan jag tänkte på detta … en liten vårsyssla får det bli jag som har en liten flörthobby .-)
  Må väl kram

 3. Många män, även oväntade män, passar i rosa. Då snackar vi dock om tröja, inte kappa. Höga klackar, hmm. För mig är viktigt att mannen är ren och doftar gott. Det är som med modet idag- allt blir bra om man gör det på rätt sätt☺

  • Haha, jag kan faktiskt inte minnas när jag såg en man i velourbyxor senast. Fast sådana kan väl vara ganska söta egentligen, om det är rätt skärning på dem…

 4. Manligt, ja ……………………
  Rosa skjorta och tröja kan vara kanonsnyggt.
  Ja han måste vara modigare än vad jag är ,-)))
  Hör jag ett konstigt ljud är det han som får gå upp o kolla läget ,-)))
  Så MOD är en fördel.
  Lång eller kort spelar ingen roll………….
  Men att hålla sig ren och dofta så där lite lagom……….
  Jag gillar jeans och tröja.
  En rock istället för kostym.
  Jadu jag sitter här och tänker, är det verkligen allt jag kan komma på om Manlighet……….MOD ja det verkar inte bättre, för intressant är det,
  Törs man skriva, fixa med bilen, göra det hårda tunga jobbet, snickra ,-))))
  Ha det fint KRAM från mig Primrose ,-)

  • Mod är något jag alltid beundrar hos människor oavsett om det är män eller kvinnor, men nog vill jag att min man ska vara modig, ja.
   Fixa bilen får han gärna göra (sådant är inte min starka sida) 🙂

   Visst är de fascinerande, männen 😉
   Ha en fin fortsatt helg! Christina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *