Vad är det som händer i vårt samhälle och med vår kultur?

”That’s somethin’ that a teacher can’t teach
When we die, the money we can’t keep
But we probably spend it all ’cause the pain ain’t cheap
Preach” (ur No Church In The Wild, av Jay Z X Kanye West)

Kulturyttringar är en spegelbild som kommunicerar något om den verklighet vi lever i. Musikvideon ovan ger oss ett tydligt exempel på ett samhälle som befinner sig på klippans brant. Kriminella gäng tar över bit för bit, förintar samhällsordningen, krossar och bränner respektlöst ner vårt kulturella arv.

Vad händer med mänskligheten om vi förlorar vårt arv? Vad händer med mänskligheten om vi förlorar vår tro på framtiden? Vad händer med mänskligheten om vi förlorar vår tro på demokrati, etik, moral och struktur?

Jag har fått nog! Jag ställer inte upp på att underhålla en ignorans av den verklighet som breder ut sig på många håll i världen. Jag är trött på att behöva uppleva hur samhällets resurser hela tiden slukas upp av människor som inte kan följa regler och som inte kan bete sig enligt lag och ordning. Jag är trött på att bevittna hur människor som bidragit till att bygga upp samhället lämnas ensamma helt utan resurser. Jag är trött på att bevittna att det oftast är den som skriker högst som får mest uppmärksamhet. Jag är trött på bevittna hur människor samlas i mobbliknande gäng för att ”kasta sten” på alla oss som strävar efter ett välfungerande samhälle. Ett samhälle där alla bidrar efter förmåga, och där den som behöver resurser ges bästa möjliga stöd.

Vad är det för värld vi lever i när vi inte får uttrycka våra åsikter fritt? Det finns många platser vi inte vågar beträda pga det innebär en för stor risk. De flesta av oss undviker dessa platser utan att tänka på att undvikande på sikt gör problemet större. Till sist kan inte ens de människor som tjänar samhället ta sig dit för att hjälpa, därav begreppet ”No Go Areas”. Människor gör sådant som är värre än att kasta sten. Vi läser om detta dagligen, ändå finns det så många som blundar för problemet. Konsekvensen blir att vi får ett samhälle där man inte kan känna sig trygg någonstans. Vad är det som händer i vår värld? Vad är det som händer i vårt Sverige?

Tar man sig vatten över huvudet? Tar man på sig mer än man orkar bära? Ja, då det är det på förhand mest sannolikt och troligt att man inte reder ut situationen. Ett samhälle bör enligt mig styras med såväl hjärna som hjärta. Ett samhälle bör ta lärdom av sin historia för att undvika samma misstag. De retoriska begreppen ethos, pathos och logos var välkända redan under antiken, trots det glöms deras betydelse bort av människor i styrande position. Människor gör misstag som får ödesdigra konsekvenser för andra.

Man kan inte bara utgå ifrån att det som fungerar i en kultur även kommer att fungera i en annan. Allt måste placeras i ett sammanhang likt en vetenskaplig studie där man lär känna sitt unika materiel innan man drar slutsatser om vilka åtgärder som kommer att fungera. När människor som inte har samma grundläggande värderingar samlas på en plats uppstår det ganska snart ett kaos. Kaos skapar stress, och stress skapar mer kaos som sprider sig. Tyvärr kan denna typ av kaos uppmärksammas på flera håll i vårt land och det är alldeles för ofta detta kaos bidrar till nödlösningar där man bara släcker bränder pga att resurserna som ska arbeta förebyggande tvingas att hjälpa till med att släcka bränder. En tillfällig brand är ju mest akut och måste på kort sikt prioriteras.

Ska vi kunna bidra till att förändra världen till en bättre plats på längre sikt, då måste vi börja med oss själva. Vi måste upprätta en plan. Vi måste inleda med att skapa delmål som är väl genomtänkta. Vi behöver känna förtroende för att de människor som befinner sig i beslutsfattande position har redskap för att fatta välgrundade beslut. Vi måste även ha modet att våga ifrågasätta när vi misstänker att besluten inte är välgrundade.

I ett samhälle är det viktigt att vi har en gemensam demokratisk grund att stå på där var och en ges rätten att uttrycka sin åsikt utan att riskera kränkning. Människor som ägnar sig åt att förlöjliga och håna andra – har oftast inte så mycket att komma med själv. Vårt samhälle behöver fler diskussioner som grundas på respekt för allas lika värde och rätt att uttala sig. Vi behöver fler diskussioner där människor ges rätt att uttrycka sina åsikter och där människor tar sig tid att lyssna på vad som faktiskt sägs. Vi behöver samtal där människor kan vara objektiva och komma med relevanta frågor kring sådant de inte förstår. Ett samhälle där vi kan lära av varandra och utvecklas tillsammans.

Det är skillnad på politiska samtal och poesi. Ibland verkar det som om människor har svårt att särskilja dessa genrer. I poesins värld ges tolkaren utrymme att läsa mellan raderna men i politiska samtal är det av högsta vikt att människor uttrycker sig tydligt och lyssnar på vad som sägs eller skrivs. På dagens arena finns alldeles för många som vägrar att lyssna på andra och som anser sig veta bäst. Dessa personer roar sig sällar med att uttrycka sina egna ställningstagande, men de roar sig ofta med att smutskasta och håna andras åsikter. Enligt mig uppstår ofta någon form av ”sandlådedebatt” som inte leder vidare.

Enligt min åsikt är det hög tid att sluta upp att gömma sig bakom dessa sandlådedebatter och istället börja fokusera på samtal där man lyssnar på vad som faktiskt sägs och skrivs. Samtal som leder framåt och som har ett fokus och en vilja att faktiskt förstå grunden som ligger bakom det problem som ska lösas. Vi måste se framåt och göra vårt bästa för att med hjälp av de redskap vi har kunna göra vårt land till en trygg och säker plats att leva i!

Kanske är det hög tid att stanna upp och reflektera. Kolla in vilka rubriker som får flest klick och vilka bilder som får flest delningar. Vill vi leva i ett samhälle där individer saknar förmåga att vara källkritiska? Vill vi leva i ett samhälle som befinner sig i kaos eller vi bidra till att skapa ett samhälle där människor kan känna sig trygga? Min personliga åsikt är att denna trygghet behöver skapas med hjälp av kunskap, utbildning och fasta ramar som bygger på relevanta bakgrundsfakta och välgrundade analyser.

Storslagna visioner och drömmar i all ära! Men vill vi att våra drömmar ska bli verklighet, då måste vi ha en plan som går att förankra i bilden av den verklighet vi faktiskt lever i – först då kan våra visioner om trygghet bli verklighet!

 

Christina Karlsson

 

 

 

 

20 svar på ”Vad är det som händer i vårt samhälle och med vår kultur?

 1. tidningar radio tv visar för lite av det goda, jag försöker leta mer av det som är bra, för det finns väldigt fina ungdomar, bra arbetsplatser, länder och makthavare som inte trycker ner utan lyssnar… Tur att man är född i Norden, där kvinnor behandlats lika och där både kvinnor, fattiga och rika fått gå i skola gratis – det syns på levnadsstandarden. Att bomba och hota för att alla ska tycka lika, obegripligt, livet efter detta… det är väl nu vi ska leva

  • Helt rätt! – det finns mycket av det goda och det vore fint att lyfta fram fler goda exempel! Precis som du skriver.

   Tyvärr har jag den senaste tiden upplevt och på nära håll tagit del av den bild jag beskriver i inlägget. Det finns stora problem här i vårt land och de problemen löser sig inte själva. Den här veckan fick jag helt enkelt nog, därav mitt långa inlägg.

 2. Du delar med dig av tankar och känslor seriöst eftertänksamt. Ett upprop nästan.
  Många tankar dyker upp hos mig också och jag läste två gånger.
  Tack för dina ord Christina!
  Söndagskram

 3. BRA!
  Håller med.
  Vi pratar ofta om det här gubben och jag.
  När vårt eget land Sverige har blivit ett så orättvist land, tycker jag det är skrämmande.
  Alla människor har ett lika stort värde.
  Nu tycker jag att det behövs ”hjärta” med i alla beslut.
  Det finns SÅ många som aldrig syns och aldrig hörs.
  Ha en fin Söndag KRAM Primrose ,-)

 4. Stort tack för dessa skrivna och tänkta ord! Du formulerar så bra de tankar och funderingar jag själv har. Denna text vore på sin plats att du fick presentera i ett riksdagssammanhang. Texten och dessa tankar är så viktiga.
  Vad är det som händer och varför och hur ska detta kunna stoppas. Att återta den samhällsordning vi vill ha och bevara det som Sverige som nation varit så stolta över.
  Tack än en gång Christina!
  Stor kram!

  • Tackar ödmjukast för dina fina ord om att presentera inlägget i ett riksdagssammanhang! Härligt att du tycker som jag.

   Kram och ha en fin fortsatt söndagskväll!

 5. Jag bara läser och håller med allt av det du skriver. Du har nog fått med det mesta som verkligen berör många. Vissa vill inte se sanningen och kan tyckas att de har bindel för ögonen. Jag är orolig för mitt fosterland att samhället tappar taget och strukturen havererar. Många i Spanien känner till problemet i Sverige och vad som tas upp i dagstidningarna om våldet som har eskalerat och vård och omsorg som förfaller. Sjukvårdspersonal, polis och brandkårspersonal som hamnar ohälsa pga av dåliga arbetsvillkor. Nu sitter en vilseledd, inkompitent och vag statsminister och styr landet. Hur ska det gå? Du har så sunda funderingar och många sunda poäng. Tack för din uppriktighet. Kram

  • Tack!
   Härligt att du också tycker som jag! Ja, det finns sannerligen en hel som vi behöver förbättra här i vårt land.
   Kram och ha en fortsatt fin söndag!

  • Tack! Härligt med en till som tänker som jag.
   Jag tänker att jag sprider mitt inlägg här via bloggen…men det finns ju iofs fler forum.

   Kram och fin söndagkväll

 6. Så bra du formulerar det som många av oss känner och tänker och kanske också förhoppningsvis säger.
  Sen tänker jag att man också måste lyfta fram det som är bra, det som fungerar för att vi människor inte helt ska tappa gnistan. Så på mitt jobb tänker vi att det ska i alla fall vara minst 40/60 dvs minst 40% goda, bra saker vi tar upp i fika rummet som en motvikt mot allt eländes prat.

  • Ja, självklart ska vi fokusera på det som är bra och bygga vidare på det! Men ändå, ibland måste man bara ryta till och uppmärksamma om att något måste göras.

 7. Tack Christina för att du delar med dig av dina tankar och åsikter och som du märker så är du inte ensam! Förfärligt vore ju det! Det är välskrivet och jag delar din oro och frustration eller hur du vill benämna det. Men hur ska vi hamna rätt igen bland allt som är galet?
  Samhällsutvecklingen har verkligen gått åt fel håll världen över och ibland känns det övermäktigt! Senast idag i vårt förhållandevis lilla samhälle var det fullt pådrag med fyra polisbilar…vet inte just nu vad som har hänt.
  Året som har gått har varit ett förfärligt år, beträffande flyktingsituationen i Europa och inte minst till Sverige. Hur ska vi kunna hjälpa alla? Hur håller vi onda krafter borta från vårt land? I andra länder? Hur är det egentligen med svensk ekonomi? Arbetstagare som går på knäna? Stenkastning mot ”blåljuspersonal!!!” Ja, du har redan nämnt allt och inget började igår! Politiker i vårt land oavsett regering har haft hur många år som helst på sig att åstadkomma en blocköverskridande politik som leder till något mer hållbart! Ja, det är verkligen sandlådenivå… i högsta grad just nu!
  Vi arbetar båda med barn och vuxna och jag vet med bestämdhet hur samhällsklimatet har förändrats och att det är både barn och vuxna som far illa på olika sätt.
  Men det finns också mycket gott…ur det onda föds positiva krafter som vill förändra och påverka. Tyvärr blir det inte lika synligt i media som allt elände som vi matas med!
  Ja, vi kan prata och skriva om det här i det oändliga, men hur kommer vi vidare?
  Jag känner mig trygg och värdefull i min yrkesroll och vet att jag gör gott för de barn och vuxna som jag möter där. Jag är trygg i mitt hem, men utanför mitt hem känner jag mig otrygg, otillräcklig, ibland rädd! Och ibland vilsen!
  Jag hoppas innerligt att vi nu är på botten och att vi är på väg uppåt igen!
  Och till sist – vi är många som vill och gör gott här i världen! Vi får hjälpas åt att sprida det ännu mer!
  Det blev ett långt svar…
  Kram, Gunilla

  • Tack! Tack, för ditt långa och engagerade svar. Känns gott att ni är så många som tänker som jag. Enade åsikter om problemet är en bra början att bygga vidare på.
   Nu måste vändpunkten vara här. det hoppas jag innerligt!

   Kram och ha en fin dag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *