Lite om resan till Londonderry på Nordirland

170216_1

Vi flög tidigt på morgonen när solen höll på att gå upp. De flesta stängde sina fönsterluckor pga av det starka solskenet men jag kunde inte låta bli att njuta av det bländande bildspelet på den vackra himmelen. Det är sällan man har förmånen att se molnen ovanifrån och det är så spännande att följa skiftningarna i nyanserna som bjuds där uppe ovan molnen.

170209_2

Vi bodde i vackra och historiskt spännande Londonderry. Här står jag på gatan utanför vårt hotell och fotograferar. Tanken var att få tid att närstudera den vackra skulpturen som sträcker sig ut över staden, men schemat var helt enkelt för intensivt för sådana utsvävningar.

170209_4

Här ser ni skolan vi besökte. Enkel och modern stilren arkitektur.

170209_3

Här står jag i givakt med kameraväskan över axeln. Mitt uppdrag var bla att dokumentera pedagogiskt intressanta detaljer som tex lärmiljö. Här har hälften av oss anlänt till skolan och medans vi väntade på övriga gänget bad jag en kollega att ta en bild på mig. Bloggfoto 😉

170209_8

Vi fick ett majestätiskt mottagande. I skolans foajé hälsades vi välkomna av prydligt uppställd personal och elever. Skolans kör sjöng och spelade för oss först när vi gjorde entré och ytterligare en gång lite senare på förmiddagen. Det var hög klass på framförandena och de skulle lätt platsa in i vilken operakör som helst. Med tanke på att jag publicerar bilden här i min personliga blogg så har jag av respekt för personlig integritet avidentifierat personerna på bilden.

På Nordirland bär alla elever skoluniform och för mig som gillar det visuella intrycket så är skoluniform något jag uppskattar. Jag tycker helt enkelt att det ser snyggt, stilrent och prydligt ut med skoluniform. Argumenten mot skoluniform brukar vara att den inte ger eleverna möjlighet att uttrycka sin personlighet, men eleverna har möjlighet att uttrycka sig som ni ser på bilden, med olika små pins, olika slipsar, olika längd på kjolarna, frisyrer och sådant. Jag tänker att en skoluniform förutom det visuella intrycket rymmer ett visst uppförande och att det blir mer tydligt att skolan faktiskt är en plats för lärande, arbete och utveckling. En uniform gör att gränsen mellan skoldag och fritid blir tydligare. Jag tycker att det hade varit spännande att under en testperiod på ca 3 år, införa skoluniform i Sverige och därefter göra en utvärdering och ta ställning till om detta är något vi vill anamma. Vad tycker ni om skoluniform?

Lärarna hade dock inga speciella uniformer, utan de undervisa i sina alldagliga kläder.

170209_5

Rent visuellt var skolan hur trivsam som helst med stora ljusa utrymmen, glada färger och estetiskt tilltalande konst och självklart även elevarbeten. Målningen ovan har målats av en av de nunnor som ursprungligen startade upp skolan.

170209_6

Ett vackert färgat glasfönster.

170209_11

Temperaturen var betydligt mildare än här hemma och påskliljorna stod redan i full blom utanför skolan.

170209_9

På kvällen när vi var på väg ut för att finna en restaurang där vi kunde äta tog vi vägen över den kända fredsbron. En fredsbro sprider goda vibrationer i ett område där många konflikter ägt rum. På fotografiet nedan ser ni fredsbron på håll. Två pelare som har ett visst avstånd men ändå skapar ett estetiskt tilltalande intryck där de står på samma bro sida vid sida, tillsammans.

170209_10

Vi letade efter skulpturen där en protestant och en katolik sträcker sina händer mot varann men det var för mörkt och ont om tid. Vi hittade den inte. När vi åkte buss mot flygplatsen följande morgon åkte vi förbi den och då insåg vi att vi hade gått under skulpturen, det finns nämligen två broar på höjden…

170209_7

De flesta byggnaderna i staden gick i den här stilen. Gamla pampiga hus byggda i sten.

Resan gjorde mig definitivt nyfiken på att besöka Londonderry och Irland fler gånger!

Må väl och ha en fin lördag!

Christina Karlsson

 

 

 

17 svar på ”Lite om resan till Londonderry på Nordirland

  • Tack! Jag är också särskilt fascinerad av fotot ovan molnen. Det är ju så sällan man är där upp…

   Kram och fin lördag!

 1. Vad trevligt att du varit i Nordirland! Gillar denna del av UK.
  Tycker också om skoluniformer, ingen behöver konkurrera med vem som har de senaste och dyraste kläderna.
  Jag har inte varit i Derry, som jag föredrar att kalla staden, eftersom det är det katolska originalnamnet innan protestanterna ändrade det, fast officiellt heter det ju Londonderry. Detta är en vanlig fråga för att veta om någon är protestant eller katolik i Nordirland. Skulle däremot gärna vilja komma dit någon gång.
  Tack för intressant inlägg!

  • Kanske borde jag gjort som jag sett att de på skolans fb sida gör de skriver Derry/Londonderry…
   Jag vill gärna resa dit igen och skolan var helt fantastisk – trots att jag inte är katolik så kände jag att om jag hade bott på Nordirland skulle jag gärna gå i den där skolan. Där fanns så otroligt mycket inspiration!

   Kram och ha en fin helg!

 2. Hej Christina!
  Jag är på besöksrunda denna dag, inte så ofta nu om dagarna. Så roligt få läsa och jag fick en massa tankar om skolan, om uniformer och en hel del därtill! Estetisk och vackert, vilket kan sägas vara din ”design” 🙂
  <3

  • Tack! Härligt att du gillar min ”design” 🙂

   Önskar dig en fortsatt fin fortsättning på februari!
   Kram Christina

 3. Låter enormt intressant 🙂

  Fastnade lite för det som du skrev om skoluniformer. När jag jobbade på fabrik var vi tvungna att ha särskilda byxor och skjortor. Det var då jag insåg hur praktiskt det var och började tänka så som du beskriver. Det hade inte varit populärt hos mig när jag var i tonåren, att inte få klä mig som jag ville … men då hade jag ju inget annat att jämföra med.
  Det är otroligt praktiskt att ha en uniform som alla andra också har. Man behöver inte bekymra sig över vad man ska ha på sig, eller hur ofta man haft samma kläder den senaste tiden ((Sådant kan ju vara känsligt i vissa sammanhang. Minns att jag hade en favorittröja när jag gick i 8:an. Höll den ren så mycket som möjligt för att få använda den så mycket som möjligt, men det blev uppmärksammat och jag fick kommentarer på det … ganska tråkiga sådana. Det slutade med att jag aldrig ville ha den på mig igen, fast att jag älskade den)). I skolan skulle man inte heller behövt bekymra sig över att sticka ut på något sätt, för alla skulle ha samma kläder. De situationer av mobbning som har med någons kläder att göra skulle minimeras. Kanske försvinna helt …
  I ett samhälle där vi inte är vana vid skoluniform är det nog svårt att få det accepterat, men det hindrar inte mig att se alla fördelar det skulle få med sig 😀

  Älskar glasfönster som konst. Det är så vackert, i sitt fantastiska samspel med ljus. I kyrkor är det en av de saker som mina ögonen dras till. De är ju ofta rikt smyckade med sådant 🙂

  Kramis

  • Tack för dina reflektioner om skoluniform. Trevligt att du också tycks gilla idén. Jag tänker också att det skulle vara skönt för alla att slippa fundera över vad man ska ha på sig. Lärarna hade ingen uniform men visst skulle det vara coolt om lärarna åtminstone hade en speciell lärarkavaj.

   Ha det fint! Kram Christina

 4. Men så härligt ,-)
  Fint ser det ut, njut på nu fast det vet jag ju att du gör ,-))
  Fina bilder.
  Skoluniform kan nog vara bra. Min gubbe hade ju det.
  Tycker det är helt OK.
  Ha det fortsatt fint
  KRAM Primrose ,-)

  • Just det, visst har din gubbe vuxit upp i England? Har för mig att du bloggat om det?
   Ha det gott, du med 🙂
   Kram Christina

 5. Vilken intressant resa Christina! Spännande att få följa med genom din text och dina foton!
  Till skoluniform har jag nog lite tudelade känslor som är lite svårt att förklara. Har ju inte upplevt det där med skoluniform själv på något sätt, utan det är väl mer genom alla filmer som jag sett genom åren som har påverkat mig. Ord som militärisk disciplin kommer upp, underlägsenhet och ”konservativt”. Men det är förhoppningsvis stor skillnad på gårdagens filmer och gårdagens verklighet mot hur det är idag där elever bär skoluniform. Jag håller med om att det är praktiskt och estetiskt med uniformer och det vore intressant att genomföra skoluniform vid några skolor under en tid. Men hur skulle det gå till? Privat eller kommunal skola? Hur får man med sig eleverna? Kanske ett utmärkt tillfälle att påvisa att egenvärdet inte sitter i kläderna utan inom var och en. Spännande tanke – det finns mycket att arbeta på!
  Önska dig en bra vecka!
  Kram, Gunilla

  • Tack för dina funderingar kring skoluniform. Det är absolut en spännande fråga och jag vet att det finns elever som är både för och emot – precis som med allt annat. ¨

   Ha det fint! Kramar Christina

 6. Mycket fint och intressant!
  Skoluniform, inte mig emot. Tänker genast att man ändå kunde få till en spännande twist med t ex ett hårspänne eller dylikt. Att man fortfarande kunde uttrycka sig själv på något sätt. I mitt jobb har vi ju jobbkläder, det är trist för en som är klädintresserad. Å andra sidan passar det sig inte i mitt yrke att uttrycka sig med utseende, inte ens måttligt. Så känns det för mig.

  • Förstår att det kan vara tudelat med uniform/jobbkläder, men nog är det praktiskt och bara det finns utrymme för någon form av eget uttryck så tänker jag att det är coolt. Tydligt, estetiskt och snyggt – under förutsättning att uniformen är snygg förstås 🙂
   Kram

 7. Kan tänka mig att det var ett mycket givande och intressant besök på alla vis. skulle säkert finnas en hel del fördelar med skoluniformer och i många länder är det ju en självklarhet.

  Kram och ha nu en bra start på den nya arbetsveckan.

 8. Väldigt roligt att få följa med hit! Jättefina bilder och du berättar så fint om ert besök. Kan förstå att det i mångt och mycket var en studieresa och ni hann verkligen se och uppleva mycket.
  Väldigt roligt att just se en annan typ av skola än ens egen. Var för många år sedan med i ett EU projekt där lärare från Belgien, Frankrike, Italien , Finland och Sverige var med och hade då fördelen att besöka alla länderna och olika grundskolor där. Minnesvärt.
  Förstår att du gärna åker tillbaka-
  Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *