I Rom bland fiskmåsar och skulpturer

I Rom finns många broar som leder över Tibern och om man tar den som leder rakt mot Castel Sant´Angelo är det som att gå på konstmuseum med tanke på att den pryds av 10 änglaskulpturer som var och en bär en symbol som skildrar Kristi lidande. Konstverken är skulpterade av Bernini och hans elever under barockepokens 1600-tal. Rom är sannerligen en stad som bjuder sina besökare på mäktiga konstupplevelser med dessa Berniniskulpturer.

Från änglaskulpturer till fåglar då det fanns en hel del av dem i Rom. Jag  kunde inte låta bli att fascineras av fåglarna och deras förmåga att flyga fritt i det blå och sedan landa lite varstans.

Det fanns en hel del fiskmåsar i Rom intill Tibern och de verkade till att tycka om sevärdheter, precis som vi turister. Fiskmåsarna verkade till att sikta in sig på de där höjderna som ger en bra och tydlig utsiktsvy över de mest spännande platserna. Nu är jag iofs ingen fågelkännare, och därför inte helt säker på att fåglarna på bilderna nedanför verkligen är fiskmåsar. Jag har konstaterat att det är en havsfågel, att den tillhör måsfågelfamiljen och att folk i allmänhet kallar den för fiskmås. Det ser ut som en fiskmås men det skulle kanske kunna vara en gråtrut. Det som förvirrar mig är färgsättningen eftersom de här är lite mer brungråspräckliga än den som syns på skulpturens huvud. Jag tolkar det jag läst om fiskmåsar som att ungfåglarna brukar vara brungråspräcklig och att deras färgsättning kommer att förändras när de blir äldre? Då blir färgsättningen mer tydlig med vit kropp och gråsvarta vingar.

Har jag någon läsare som har lite mer koll på fiskmåsar så är jag tacksam för återkoppling kring om min slutsats är korrekt.

Hursomhelst så kunde jag inte låta bli att fotografera de här coola fåglarna som var relativt bekväma bland människor eftersom de tyckte att det var helt ok när jag närmade mig med min kamera.

Hoppas att ni alla får en fin fortsättning på dagen!

Christina Karlsson

 

18 svar på ”I Rom bland fiskmåsar och skulpturer

 1. Vilka suveräna foton du tagit. Tänk att de fåglarna är så kulturella. 😉
  Förra veckan började jag titta på en ”Det stora fågeläventyret” på TV1. Riktigt kul.
  Jag har börjat inse att allt i livet är inte sant. Tänk alla gångerna som jag kört iväg med en bil. Hur många tusen olika sorters vägar har jag kört på? Aldrig. Det är säkert. Jag ljuger inte. Aldrig har jag kommit till Rom. Möjligtvis har det runnit ner lite vätska i halsen. Men det är bara mot förkylningsbesvär. 🙂
  Trevlig regnhelg
  Kram Bosse

  • Tack 🙂 Ja, de här fåglarna gör skäl för namnet kulturfåglar.

   Jag trodde inte heller på ordspråket om att alla vägar bär till Rom, innan det att jag hamnade där… tror dock inte att man kommer dit av en slump – man måste nog välja ut rätt riktning också 😉

   Regnhelg, Ja det kan man nog säga – känns dock som att det är vårregn och då är det ju ganska fint ändå.

   Kram och fortsatt fin söndag!

 2. Underbara bilder på fåglar som det verkligen fanns gott om i Rom! Inte var de rädda heller 😀 Det tål helt enkelt att upprepas; Rom är en fantastisk stad på många vis!

  Kram och trevlig lördag

  • Jag tänker att det är ett gott tecken när fåglarna inte är rädda – det är tecken på att de har goda erfarenheter av människor.

   Kram och fortsatt fin söndag!

 3. Fantastiska foton.
  Jag är nog inte särskilt hemma när det kommer till fåglar.
  Måsar har vi gott om där jag bor, men det är ju en kuststad.
  När dom är nyfödd är dom jättesöt, små dunbollar som mamma mås vaktar noga, blir väldigt ilsken när man kommer för nära inpå ungen.
  Hade det besvärligt en gång när jag jobbade och mås plus unge hängde på en innergård jag skulle gå över.
  Det blev inte enkelt kan jag säga, kraftfull måsmamma-attack och jag sprang för brinnande livet…hihi

  Ha en skön dag!
  Kram

  • Jag hade också sprungit för livet om en måsmamma såg mig som ett hot, jisses vilka näbbar de har. Tur att du klarade dig undan en attack!

   Kram och fin söndag!

 4. Vilka läckra fågelbilder du tagit!

  Rom… har planer att besöka den staden till hösten, därför väldigt kul att läsa dina inlägg därifrån… 🙂

 5. Instämmer – mycket fina foton på fåglarna! Både fiskmås och gråstrut är brun/beige melerade när de är unga. Jag tycker det är svårt att avgöra vilket det är, men gissar på gråstrut för den är större och har en kraftigare näbb än fiskmåsen. Hoppas någon vet säkert!
  Inspirerande inlägg…gillar när det blir personligt – att du berättar och visar foton utifrån dina konstnärsögon! Vilket du alltid gör!
  Ha en fin vecka!
  Kram, Gunilla

  • Tack!
   Ja, då kanske det är gråtrutar på fotografierna…det är svårt med de där fåglarna, synd att de inte själv kan berätta.

   Ha det fint! Kramar

 6. Så fina fågelbilder ,-)
  Älskar fåglar men vad det är för sort vet inte jag ,,-)
  Men otroligt vacker.
  Ser att du njuter på i vackra Rom ,-)
  Vilka tjusiga skulpturer!
  Tycker vi har för få skulpturer här i Sverige, alla fall där jag bor.
  Ha det fortsatt jättefint nu.
  KRAM Primrose ,-)

  • Tack!

   Ja, här skulle gott få plats med en och annan skulptur till.
   Jag är dock hemkommen från resan, det här är mitt sätt att uppleva resan en gång till. Genom att kolla igenom mina fotografier och berätta…

   Kram!

 7. Alla vägar bär till Rom….så nån gång hoppas jag att jag kommer dit. Jag säger Fiskmås till de flesta sjöfåglar. Med förstår att det finns både Trut, Tärnor m.m. Ha det gott och kramelikram.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *