Legenden om Romulus och Remus; legenden om hur staden Rom fick sitt namn

Det finns en gammal legend om att det var tvillingparet Romelus och Remus som grundade staden Rom. Tvillingparet var söner till krigsguden Mars och en vestalisk jungfru. Berättelsen innehåller ett komplicerat familjedrama. Amulius, dvs farbrorn till den vestialiska jungfrun befarade att tvillingarna skulle kunna komma att göra anspråk på hans tron och därför satte han ut dem på floden Tibern för att dö. Barnen flöt i land vid den paletinska bergshöjden vid Forum Romanum och där inträffade något högst märkligt. En varghona tog sig an de små barnen och födde upp dem genom att ge dem di.

Barnen växte upp och togs så småningom omhand av en herde. De strövade omkring i det området där de en gång föddes och kom så småningom i kontakt med sitt ursprung. De fick sin hämnd genom att döda Amulius. Tillsammans bestämde bröderna sig för att bygga en stad på platsen där de föddes, men bröderna blev osams och Romulus dödade sin bror Remus. Därefter bestämde Romulus sig för att själv fortsätta att anlägga staden själv. Staden Rom har fått sitt namn efter Romulus.

Enligt myten fortsätter berättelsen med sägnen om hur Romulus under ett oväder blir upptagen till himmelen där han blir upphöjd till skyddsgud. Hans namn som skyddsgud bli Quirinus.

Vi besökte museet där skulpturen som föreställer Varginnan och de diande tvillingarna befinner sig.Museet heter, Museo Nuovo i Palazzo dei Conservatori och är en del av Musei Capitoline. Ursprungligen bestod den här skulpturen enbart av varginnan, och de två tvillingarna är en senare komplettering som gjorts mycket senare.

Enligt texten som finns på museet kan skulpturen spåras till någon gång ca 500 år f.Kr. Någon gång på 1400-talet så skänker påven Sixtus IV den till Romarna och det var då den kom att betraktas som en symbol för staden Rom.

Skulpturen som har ett symboliskt värde för staden Rom har en upphöjd och framträdande plats på Museet.

Historiker har daterat stadens grundande till 753 år f.Kr. Arkeologer har konstaterat att området var bebott redan 1500 år f.Kr.

Fotografiet ovan har jag tagit i Pallatien vid Forum Romanum, som sägs vara den plats där Varginnan tog sig an Romelus och Remus. Tala om det var spännande att vandra runt på denna historiska plats och försöka visualisera några av de märkliga händelser som skett här. Platsen består idag mestadels av ruiner men är ändå välbevarade och det finns en hel del spår av platsens forna glans i form av skulpturer och olika mönster och stuckaturer i de exklusiva stenarna.

Om jag minns rätt så var det ungefär här på denna plats som vi läste att vestalerna hade sitt praktfulla palats. Tänk så mycket historia som finns på denna plats och i dessa väggar.

Tusenskönorna blomstrade lite varstans  och jag kunde inte låta bli att fundera över om det fanns tusenskönor på samma plats under antiken.

Rom är stad som rymmer en hel del spännande berättelser med sina legender och mytologier. Berättelser som vi bär med oss in i dagens moderna samhälle genom den historia vi formas och omges av i vår västerländska kultur. Jag gillar att ta del av de här gamla berättelserna som samtidigt är så mycket mer är bara underhållande mytologi, de t här är sådant som skapats och formats i den kultur och det samhälle vi lever och verkar i.

Det här var min berättelse om sådant jag upplevde, funderade över och kom i kontakt med under en av våra dagar i Rom.

 

Må väl och ha en fin dag!

Christina Karlsson

12 svar på ”Legenden om Romulus och Remus; legenden om hur staden Rom fick sitt namn

  • Det kändes lite som en saga att vandra omkring i den där miljön med alla dessa berättelser i medvetandet.

   Kramar

 1. Tack för en fin berättelse om Roms uppkomst, en trevlig påminnelse. Gillar gamla legender, oftast inte mycket sanning i dem, men spelar det någon roll?
  Ha en fin dag!

  • Jag gillar också legender och mytologi – fast jag vill gärna tro på dem för det blir så himla spännande då 😉
   Kram

 2. Jag och äldsta dottern var i Rom för några år sedan. En underbar resa och en fantastisk stad. Forum Roman Romanum var verkligen en fantastisk plats att besöka precis som så mycket annat i Rom.

  Kram och ha en fortsatt bra vecka!

 3. Vad spännande och lärorikt att du ger en annan bild om Rom än det mer vanliga! Myter – sant eller falskt spelar ingen roll för mig. För jag tror att det ändå finns en stor del sanning i myter! 🙂 Och visst är det en märklig känsla att besöka platser där det finns synbara rester kvar av historien.
  Trevlig helg Christina!
  Kram, Gunilla

  • Ja, det är myterna som ligger till grund för många av de sagor, filmer och berättelser vi använder idag. Mycket spännande område att forska mer i. Det finns ett syfte och en mening med myterna även om de till viss del är ihopdiktade. Jag tror som du att det finns en del i dem som är sanning.

   Kram och ha en fin helg!

 4. Visst bär alla vägar till Rom och det är ju även den eviga staden. Så sant. Jga har ännu inte tröttnat på Rom trots flera besök där. Jättetrevligt att nu följa med dig dit och det blir också en resa i konstens och historiens tecken, något jag verkligen uppskattar. Historia är jag mer bevandrad i än konsten men båda fascinerar mig.
  Jättefina bilder och levande text. Tackar för detta. Förstår att du haft en härlig vecka i Rom.
  Kram !

  • Tack!
   JA, nu när jag har varit där så vill jag ännu mera resa dit igen! Det finns så mycket kvar att se och göra där.

   Kramar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *