Peterskyrkan, påve med rockstjärnestatus och drottning Christinas minnesmonument

Här står jag högst uppe i Castel Sankt´ Angelo och fotograferar utsikten mot Peterskyrkan som är en av världens största och mest betydelsefulla kyrkor. Peterskyrkan ligger i Vatikanstaten och det är där påven har sitt residens.

Platsen där Peterskyrkan står har en historisk förankring då den första kristna kejsaren Konstantin lät bygga den ursprungliga Peterskyrkan där ca år 324. Kyrkan plundrades på 800-talet och därefter byggdes det upp massiva murar runt det område som idag är Vatikanen. Den nutida Peterskyrkan invigdes år 1626. Den är byggd i renässansstil och flera kända arkitekter har satt sina avtryck i kyrkans utförande: Rafael, Michelangelo, Donato Bramante och Carlo Madernos som ritade långhuset och fasaden i början av 1600-talet. Peterskyrkan är både respektingivande, estetiskt tilltalande och storslaget mäktig!

Påven är härskare över Vatikanstaten och sedan 1500-talet har påvarna beskyddats av elittrupper ur Schweizergardet. Det sägs att det är konstnären Michelangelo som ursprungligen designat Schweizergardets tjusiga uniformer som går i scharlakansrött, blått och orange.

Vi hade turen att besöka Peterskyrkan precis när påve Franciskus skulle hålla audiens. Det var en riktigt cool upplevelse att följa påvens framträdande och som ni ser på bilden hade jag en bra placering i publiken och kom nära med min kamera när han åkte runt i sin lilla golfbil och vinkade. Påve Franciskus tal var fullt begripligt, översatt till flera olika språk och riktigt intressant att lyssna på. Avslutningsvis sjöngs det en sång och alla vi i publiken blev välsignade. Stämningen var på topp och vita duvor kretsade över kyrkan, påven och oss i publiken.

Efter audiensen och allt det där begav vi oss in i kyrkan där en av världens mest kända skulpturer finns placerade. Michelangelos Pieta som är en skulptur i carraramarmor föreställande den sörjande jungfrumodern Maria, med sin döda son Jesus i famnen.

Den här skulpturen är så känsloladdad och gripande. Det var en mäktig känsla att få se den i verkligheten.

Det här är bara så coolt! I Peterskyrkan som är en av världens största och mäktigaste kyrkor finns ett stort minnesmonument över den svenska drottningen Christina (1626-1689).  Här hyllas ett flertal påvar, och mitt ibland dessa ”påvemonument”  finns monumentet över en av våra svenska drottningar. Hur coolt är inte det?

Det finns ett gravvalv under kyrkan där man kan se själva gravplatsen, men där fick man inte fotografera så det får ni inte se någon bild på. Viloplatserna i grottan under kyrkan var väldigt tjusiga.

Det fina med att komma till platser man bara läst om tidigare är att det känns som om spår av historien lever kvar på flera sätt. Jag har en förmåga att ”nörda” in mig på olika områden och under veckan i Rom kom jag fram till en teori om varför vår svenska drottning Christina lämnade Sverige, konverterade och valde att bli Katolik. Men det får ni läsa om i ett annat inlägg.

Jag är ju som sagt tillbaka till vardagen och den är lite för mycket…

 

Nu ska jag unna mig en stunds vila innan det är dags för nästa aktivitet.

Christina Karlsson

 

10 svar på ”Peterskyrkan, påve med rockstjärnestatus och drottning Christinas minnesmonument

 1. Vilken tur ni hade som kom dit precis när påven också fanns på plats. Det gjorde inte vi men det blev ändå ett mycket intressant och givande besök. Dock avstod jag kupolen men dottern tvekade inte…

  Kram och ha en bra fortsättning på veckan!

  • Ja, det var helt klart spännande att ”träffa” påven. Kupolen var vi aldrig uppe i, så det får kanske bli fler besök…

   Kram!

 2. Fina bilder, hoppas vi kan komma dit en dag.
  Jag har också sett påven hade samma tur jag, fast inte den här, nuvarande påven verkar bra.
  Vad mycket intressant du får uppleva.
  Ha det fortsatt fint KRAM Primrose ,-)

  • Å, nu blir jag nyfiken på var du såg påven någonstans? Antar att det var den förra påven då och nu minns jag inte vad han hette.

   Kramar!

 3. Tänk så roligt och coolt som du skriver att du varit där och upplevd byggnaden och till och med påven! har inga problem med att föreställa mig dig där 🙂
  och ”nördet” kommer senare, det blir bra. Hoppas du får till vila mellan jobbiga pass;
  Kram

  • Tack! Jag längtar efter tiden för att pränta ner de där nördtankarna i text, är så fascinerad av drottning Christina just nu 🙂

   Kram

 4. Vad kul att resa om din resa till Rom, där var vi på bröllopsresa 2013. En rejäl upplevelse, inte minst vad gäller konst! Men även allt annat såsom mat, historia, religion… Jag älskar ju påven Franciscus så om jag blir katolik vet du varför.
  Det var lite ”trångt” i Rom när vi var där, och ändå var vi där på hösten, kanske var vårvinter ännu bättre tidpunkt avseende folkmängd?

  • Det var en hel del folk där nu också, men jag kan tänka mig att där är ännu mer folk under sommarhalvåret.

   Kul att du också varit i Rom 🙂
   Ha det gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *