Galleridagar och rockkonsert

SommarRocken i Svedala är i full gång. Arrangörerna behöver givetvis vara där och vi i styrelsen för galleriet har under några dagar tagit oss an uppdraget som gallerivärdar för SommarRockens fotoutställning. Idag vimlade det av besökare så det var hur inspirerande som helst att vara där. Många som aldrig besökt galleriet har hittat dit, utställningen har slagit besöksrekord och det känns ju toppen att detta inträffar samma år som vi firar 10-årsjubileum.

I det ena utställningsrummet finns inramade fotografier som är signerade av artisterna. Artister som spelar på SommarRocken blir fotograferade och under tiden som de uppträder skrivs fotografierna ut för att kunna signeras innan artisterna lämnar området. Fotografiet av Joey Tempest ovan togs för 7 år sedan när Europe var ett av kvällens huvudband. Observera reflexerna i mitt mobilfoto av det inramade originalet som hänger på galleriet. Reflexerna bidrar till att man kan ana att det finns massor av liknande tavlor på motsatta vägg. Den ”normala” fotografen vill undvika reflexer men av någon förunderlig anledning så gillar jag det bildspråket som uppstår genom reflexer och speglingar. Det blir på något vis en ytterligare berättelse som uppstår i mötet mellan fotografiets objekt och spegling.

I torsdags var Europe på SommarRocken Svedala som ett av kvällens huvudband och för mig innebär detta hårdrocksband överflöd av nostalgi. Jag, maken och våra bästa vänner var där och rockade loss till tonerna av Europe. Spelglädjen och stämningen hos bandet var hög! Ljusshowen gav en estetisk inramning som förhöjde upplevelsen. Första gången jag såg Europe var strax före deras stora genombrott när de spelade i Silverdalen och om jag minns rätt så var året 1985. Jag stod längst fram vid kravallstaketet och trängdes för att stå så nära scenen som möjligt. Jag ska till och med ha ett signerat omslag till LP- skivan The Final Countdown, någonstans. Tror att den befinner sig någonstans uppe på vinden.

I år hoppade jag över det där med att stå längst fram och trängas ;). Vilket i sin tur medförde att det var svårt att få bra fotografier med mobilkameran, delvis på grund av att det fanns många framför mig som var betydligt längre än mig. Å andra sidan så har jag inga fotografier alls från konserten  1985… då det var långt före tiden då mobiltelefonerna fanns i var mans hand 😉 På fotot ovan syns John Leven, Joey Tempest och John Norum. Dolda i bakgrundens rockiga rökridå finns Ian Haugland och Mic Michaeli. Vilken konsert! Den var helt enkelt makalöst bra!

Favoritlåtar är svåra att välja ut, sådant beror för min del oftast på sinnesstämning men på den senaste tidens promenader har jag ofta hört tonerna ”Keep on Walking that road…” ur Superstitious. Annars lyssnar jag gärna på Rock the Night och The Final Countdown. En låt jag gillar och saknade på konserten var Stormwind. Jag kopplar låten Stomvind till alla de stormvindar vi sveps iväg med och påverkas av under livet.

För övrigt så har sommaren anlänt, vädret är toppen och just nu sitter jag ute i sommarkvällen och bara njuter av att vara. Önskar er alla fina sommardagar!

Christina Karlsson

 

 

10 svar på ”Galleridagar och rockkonsert

 1. Visst minns jag Europe och Joey Tempest enorma hårsvall då det begav sig! Hur han ser ut idag har jag ingen aning om. De tillhörde inte mina favoriter, men The Final Countdown, var och är en låt jag gillar!
  Kan tänka mig att stämningen var på topp – förstår att du och de andra trivdes!
  Ja, igår var det en underbar dag och kväll. Idag är det mulet här, få se vad vi hittar på?
  Önskar dig en fortsatt skön och avkopplande semester?
  Kram, Gunilla

  • Ser mulet ut här också, på dagens schema står passning av galleriet och därefter finns det några andra små och stora ting inplanerade. Kul att du också gillar The Final Countdown 🙂

   Ha en underbar sommardag du också!
   Sommar är det ju trots allt, oavsett väder.

   Kramar Christina

 2. Åh Europe, gillade dom men såg dom aldrig live.

  Vad roligt att ni slagit besöksrekord för utställningen, att så många som kanske vanligen inte skulle gå på utställning hittade dit!

  Kram och ha en fin Söndag!

  • Vad kul att höra att du också gillade Europe 🙂

   Ja, det är verkligen glädjande att folk finner vägen till galleriet – det har ju varit ett av mina mål för galleriet…

   Ha en fin söndag du också kära bloggvän!
   Kram

 3. Så härligt! Vilken dag och kväkk! Och vad roligt med denna succé! För många, många, år sedan hade jag Joakim Larsson /Joey Tempest och ett par till från gruppen som elever. De gick i fjärde klass när de började spela gitarr och bas i kommunala musikskolan.
  Bandmedlemmarna har ju delvis bytts ut och även så Jonny Norum som var med från börjamn och gick i samma klass.
  Jag gillar verkligen Europe och har följt dem genom åren. Och för mig är ”The final countdown” en favorit.
  Jag har sett dem live flera gånger och då i Upplands Väsby ädr jag då bodde och jobbade under många år, från 1970 – 2006.
  Kram från mig, nu hemkommen.

  • TACK! Vad roligt att du berättar detta! Kul att ha varit lärare till dessa killar och på så vis ha bidragit till den kommunikation som de förmedlar med sin musik. Kul också att du också gillar deras musik 🙂
   John Norum är tillbaka i bandet igen.

   Då måste jag berätta en liten anekdot. Jag gillar också The Final Countdown och brukar höra den inom mig när olika avslut närmar sig så när årets nior hade sin sista bildlektion spelade jag The Final Countdown när de gick in till lektionen…. och det blev himla stämningsfullt.

   Ha det bäst!
   Kram Christina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *