En droppe midnatt, av Jason Timbuktu Diakté

Att jag skulle läsa Timbuktus, En droppe midnatt var inte planerat. Jag strosade runt i bokhandeln och letade semesterlitteratur. Citatet på bilden ovan fick mig att ta beslutet om att köpa boken.

Ett annat citat (s 216-217) som jag fastnade för under läsningens gång ” … Det är en underlig sensation, denna dubbelmedvetenhet, denna känsla av att alltid se sig själv genom andras ögon. Känslan av att mäta sin själ med måttband i en värld som ser på i roat förakt och förbarmande…”

En droppe midnatt är en biografi. Den handlar om Timbuktus sökande efter sina rötter, om hans relation till sin pappa, om kultur, ursprung och hudfärg. Bokens innehåll skildrar Timbuktus funderingar kring ursprung och dess betydelse på ett sökande, analytiskt och trovärdigt sätt. Boken är berikande att läsa.

Personligen tänker jag att alla människor har funderingar som kan kopplas till ursprung och identitet, dvs vem man är och hur man ser ut. Vi har alla olika förutsättningar att förhålla oss till, men oavsett förutsättningar har vi alla våra olika svårigheter att ta oss igenom och olika strider att vinna. Det är helt enkelt en del av livet. Historien är betydelsefull, men det mest betydelsefulla är hur vi hanterar våra problem och vad vi åstadkommer här och nu. Hur vi ser på oss själva, våra medmänniskor, den kultur vi befinner oss i och vad vi skapar av de förutsättningar vi har.

Avslutningsvis: Jag har aldrig varit något fan av Timbuktus musik, men jag kan finna somliga av hans låtar intressanta att lyssna på och att analysera. Boken är i högsta grad läsvärd oavsett om man gillar hans musik eller ej. Timbuktu har ett intressant drama att berätta och han gör det på ett sätt som får boken till att bli en bladvändare.

Har du läst boken?

Christina Karlsson

 

13 svar på ”En droppe midnatt, av Jason Timbuktu Diakté

 1. Nej, jag har inte läst boken, tyvärr fungerar inte läsandet alls för mig i dagsläget.
  Längtar tillbaka till den tiden då en bok kunde fånga mig så att tid och rum inte längre existerade.
  Men tids nog kommer jag tillbaka dit.

  Ha en toppendag fina du!
  Kram

  • Kanske har du som jag en lång lista med böcker att läsa. Jag hinner inte heller med allt men en och annan bok går det ner 🙂
   Kram

 2. Hej Christina!
  Tack för tipset om ”En droppe midnatt” av Jason Timbuktu Diakté. Jag har ännu inte läst den men nu åker den upp på listan av böcker jag ska leta efter vid mitt nästa biblioteksbesök. 🙂
  Jag hoppas att du njuter av sköna sommardagar kära Christina och att kreativiteten flödar. Blir så glad att läsa om vernissage och galleriet. Världen behöver din konst och du är en sådan inspirationskälla ska du veta. Du tutar och kör och gör din grej. Du inspirerar! 🙂 Jag är tacksam över att våra vägar korsades här i detta stora blogguniversum och även om jag nu slutar blogga så kommer jag självfallet fortsätta att kika in här hos dig för att se hur du har det och och njuta av bild- och ordkonst. Tack för att du finns där ute kära vän och för all värme och omtanke som du genom åren har spridit i mina kommentarfält. Ord som har betytt mer än du anar. Du härliga kvinna som lyfter och inspirerar. Och sluta aldrig leka och skapa.

  Sköt om dig kära Christina och ha en fantastiskt fin sommar!♥

  Kram Lotta

  • Vad glad jag blir att höra av dig Lotta! Och du skriver lika fint som alltid. Hoppas verkligen att du berättar när boken du skriver kommer ut. Den kommer att hamna överst på min läslista.
   Kreativiteten flödar på här. För tillfället är det mest fotografi, lek med Photoshop och diktskrivande som pågår. Plus planerande av en egen utställning i september.

   Önskar dig en alldeles underbar sommar <3

   Kram Christina

   • Jag tror att titeln kommer av Jasons funderingar på hudfärg. Jasons hudfärg är ett resultat av hans pappas svarta och hans mammas vita hud. Han är både svart och vit, en droppe midnatt och en droppe ljus på en och samma gång en kombination som skapar en ännu en färg. Du finner mer om Jasons resonemang kring en droppe midnatt i sista kapitlet.

    Christina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *