Hilma, en roman om gåtan Hilma af Klint

Boken, Hilma, en roman om gåtan Hilma af Klint, är skriven av författaren Anna Laestadius Larsson. Hilma af Klint var en svensk konstnär som levde år 1862- 1944. Om du inte redan känner till konstnären kan du kolla in HilmaafKlintstiftelsen som idag förvaltar hennes konstverk. Där kan ni se fotografier av hennes abstrakta färgstarka målningar.

Boken handlar främst om Hilma af Klints konstnärskap. Hon växte upp i en tid då konstutövande och matematiska diskussioner ansågs vara till för män. Hon levde under 1900-talets sekelskifte under tiden då kvinnor kämpade för rösträtt och andra rättigheter. En mycket händelserik och intressant tidpunkt i vår historia.

Hilma af Klint var en unik personlighet som tidigt upplevde att hon hade kontakt med andevärlden. Hon föredrog att diskutera matte med sin faders kollegor framför att umgås med sin moders följe. Hilma af Klint vägrade (till sina föräldrars förtret) att gifta sig av skälet att hon ville satsa helhjärtat på sin konst. Hon följde sin inre röst och målade som hon kände trots att hon insåg att världen inte var beredd att ta emot hennes konstverk. Hon gömde undan sina tavlor efterhand som de blev klara, med syftet att de skulle sparas för eftervärlden. Hon upplevde att hon hade kontakt med den andliga världen och tog stöd i ett konstnärnätverk bestående av kvinnogruppen De fem.

Anna Laestadius Larsson förmedlar konstnärinnas liv på ett sätt som känns trovärdigt. Hon lyfter även fram att Hilma själv förstörde det mesta av sådant material som var personligt till förmån för att spara sådant som hade med hennes konstnärskap att göra, dvs det hon själv ansåg vara av vikt. Jag kan tidvis känna att alla dessa kontakter med andevärlden, ter sig högst egendomliga men samtidigt kanske det var så Hilmas liv såg ut och då är det troligtvis av vikt att detta förmedlas. Det är onekligen en unik kvinnas liv och konstnärskap som skildras. I den här boken hade jag dock önskat bilder av hennes konstverk. Det hade förstärkt läsupplevelsen att få se bilder och de ritningar som beskrivs i texten.

Känner du till konstnären Hilma af Klint? Jag är väldigt förtjust i Hilma af Klints magnifika och storslagna konstverk!

Må Väl!

Christina Karlsson

12 svar på ”Hilma, en roman om gåtan Hilma af Klint

  • Ja, om den finns i närheten så är det bara att läsa 🙂 Om du hinner förståss…förstår att du har en diger samling med sådant som ska läsas.

 1. Känner inte till henne…men tack för upplysningen. Färgstarkt gillas.

  Ps….sökt förfrågan hos dig på instagram….men jag kommer inte in och kan därför inte se några bilder hos dig. Kanske jag gör något fel?? Kanske trycker fel? Man ska väl trycka på begärt….men kommer inte in.

  Stor kram fina vän

  • God morgon 🙂 Nu har jag godkänt dig som följare på instagram så nu ska du kunna se mina inlägg där.

   Ha det fint! Kram

 2. Jag känner till henne och har sett några av hennes konstverk. Tackar för boktipset och är verkligen sugen på att läsa boken.
  Kram!

 3. Här om dagen så dök det namnet upp och har gjort det förr – tänkte söka upp henne 🙂 jag menar om henne :-). Så himla passande att du nu skrev om damen som jag ju blir ännu mer nyfiken på!
  <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *