Verb är vad man kan göra: se, citera och beröra

Jag läser en tidning om språk, dricker varm choklad och funderar. ”Snåla inte med verb i onödan”, skriver Maria Arnstad i Språktidningen (nr 8 2017). Artikeln får mig att tänka på verbens förmåga att väcka vår förståelse för vem som säger vad, och vad det egentligen är som vi människor håller på med. Verben är orden som  beskriver vad man kan göra som att skriva, tänka, blogga och dricka varm choklad.

Skribenten fortsätter ”Det viktiga är att läsaren vet vem det är som säger, hävdar eller insinuerar något i texten”.  Varför är det egentligen så viktigt att hänvisa, dvs citera till vem som påstår vad? Jo, självklart bör den som sagt eller kommit fram till något från början få bekräftelse (cred) för sina ord och om någon vill kontrollera eller granska sin källa då måste man veta var man ska leta.

Varje text är unik och ska utformas för att fylla ett specifikt syfte. När jag skriver ett blogginlägg där jag berättar om min vardag behöver jag naturligtvis inte hänvisa till någon källa eftersom det är underförstått att det är jag som är källan.

Men om jag ska skriva en resonerande text bör jag styrka mina påståenden genom att underbygga den fakta jag återberättar genom att hänvisa till trovärdig källa, då är det lämpligt att använda citat för att styrka mina argument.

Men vad menas med att citera? Om jag tex söker information i Svenska Akademiens ordbok kan jag konstatera att ett citat  är ett ordagrant återgivet kortare avsnitt ur en text. Ett citat används ofta för att ge auktoritet till skribentens påstående. Jag personligen anser att Svenska Akademiens nya tjänst är genial då det är möjligt att söka information om ett ord i tre uppslagsböcker samtidigt.

Det är en helt vanlig kväll. Jag funderar på hur jag på bästa sätt ska förklara hur man citerar, refererar och källhänvisar. Mitt uppdrag handlar om att förmedla vinsten med att använda citat när man skriver en resonerande text. Det handlar ju inte bara om att det står skrivet i ett kunskapskrav, syftet med de där orden i kunskapskravet är att man ska få redskap för att uttrycka sig på ett sätt som passar i det sammanhang där man befinner sig. Ett väl valt citat gör det möjligt att använda någon annans auktoritet för att öka din egen trovärdighet och dina egna argument.

Jag kan inte låta bli att fascineras av ord, av ordens betydelse och allt det ord kan göra för den som använder dem på rätt sätt!

Christina Karlsson

 

 

 

6 svar på ”Verb är vad man kan göra: se, citera och beröra

 1. Mycket intressant 🙂
  Jag är också lite av en ”ordnörd” och har gjort flera inlägg genom att öppna min gamla ordbok från Bonnier på måfå, blunda och peka ut ett ord att skriva om.
  Ibland söker jag också på Svenska Akademiens sida, men det ser ut som att dem har uppdaterat den. Det är nog ett tag sedan jag var där … 🙂
  Tack för dina rader hos mig. Jag har svarat på din fråga där …
  Sov så gott <3

  • Språket är intressant. Idén till detta inlägg kom när jag planerade veckans lektioner om hur man skriver citat.

   Ha det fint!
   Kram Christina

 2. I vetenskapliga texter är det av yttersta vikt att hänvisa till citatkällan men jag tycker att en skönlitterär text har större friheter. Inte så att man ska sno kända citat rakt av, men patent på det sagda finns sällan. Kram.

 3. Intressanta funderingar.
  Jag skriver sällan annat än blogg och poesi så jag behöver inte fundera särskilt ofta över källhänvisningar eller citat.

  Hoppas du får en riktigt fin dag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *