Siden, spets, sömnad; toner av Mozart och en gardin

Vilken helg! Jag syr så symaskinsnålen glöder och ur det perspektivet är det ju tur att det finns en del andra grejer som kräver min uppmärksamhet emellanåt. Men om det där andra får ni kanske läsa i ett annat inlägg, i detta inlägg är det klänningen som får vara i rampljuset.

Vardagsrummet har förvandlats till syateljé. Bordet är belamrat med tyger, trådrullar, saxar, mönsterdelar, symaskin och på mattan trängs avklippta små trådbitar som bara blir fler desto längre fram jag kommer i arbetsprocessen.

Inatt satt jag uppe till klockan två och kämpade med att rynka ihop två meter spetstyg till 34 cm. Att rynka ihop spetstyget var en sak, men att sy in tyget i ärmen var en helt annan typ av utmaning som tog flera timmar.

Ur högtalarna ljuder tidsenlig 1700-talsmusik a la Mozart och jag njuter av att se hur klänningen växer fram bit för bit. Det gröna sidentyget har väntat länge på sin transformation då det är ett att få tyger som finns kvar från tiden då jag drev min egen designateljé för 20 år sedan, även trådar, fodertyg och vliseline härstammar från den tiden. Det blommiga bomullstyget har varit en fantastiskt vacker gardin som jag helt enkelt bestämde mig för att återvinna. Kantbandet, spetstyget  och blixtlåsen köpte jag med mig hem igår.

Nu är det bara fållen som ska fixas till och underkjolen som ska fyllas med tyll så att kjolen får lite mera vidd.

Söndagskväll och om några få timmar är det dags för en ny arbetsdag!

Christina Karlsson

14 svar på ”Siden, spets, sömnad; toner av Mozart och en gardin

 1. Wow så vacker din klänning är.
  Jag blir så fascinerad av människor som kan sy sådant själv.
  Du är otroligt duktig och den tid och möda du lagt ner på klänningen har lönat sig.
  Ska bli spännande att få se den på dig.

  Kram och ha en fin början på veckan!

  • Tack! Det var som sagt länge sedan jag sydde något överhuvudtaget, men det här har varit riktigt roligt. Känner mig nöjd med resultatet hittills 🙂

   Fin början på veckan till dig också! Kramar

 2. Jag instämmer! Så fascinerad av att kunna skapa och sy en sådan vacker klänning själv! Och inte mindre imponerad är jag över den smala midjan! Jösses vilken slank figur du har! 🙂
  Kram Gunilla

  • Tack! När det gäller klänningen känner jag själv nöjd hittills. Det har varit så roligt att se klänningen växa fram, och framförallt att det fungerat med min improviserade lösningar. Jag har ju inte kunnat följa mönstret till punkt och pricka pga att måtten på tyget jag använde inte stämde.

   Ha en fortsatt fin vecka! Kramar

 3. ÅH underbar klänning med otroligt vackert tyg.
  Du är ju kanonduktig! Och fort går det.
  Du kommer att bli sagolik ,-)
  Nu känner jag att det måste vara kul att kunna sy vilket jag absolut inte kan ,-)
  Du är verkligen en allkonstnär!
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

 4. Vad den är underbar! Vilken skapelse. Den kommer du att ha roligt i garanterat. Och roligt har du också haft under hela vägen eller hur. Jag kan känna igen mig i glädjen att förlora sig i skapandet. Tiden går och man improviserar, hittar nya lösningar. Det är fantastiskt. Säger som Primrose, du är en sann allkonstnär.
  Kram

  • Tack! Ja, vilket projekt det är. Önskar bara att jag hade mer tid …. nu är det snart dags för den stora dagen då alla festligheter inträffar.

   Ha det fint! Kram

 5. Du är en riktig tusenkonstnär. Jätteduktig. 🙂 Jag har lyssnat på Mozart idag. Även några av hans ”kompisar”. För jag har haft en klassisk dag idag. Får gratis inspiration. Njet. Inte till att fixa en frack eller så. Jag leker istället med ord.
  Kram opraktiska Bosse

  • Visst är det rogivande att bara lyssna, fundera och spåna kring nästa steg.

   Ha det fint! Och lycka till med dina ordlekar!
   Kram Christina

 6. Så vacker klänningen blir! Och vilen kunskap du har, och givetvis stor talang, som får till det så fint.
  Även om du haft egen designateljé så är det ett otroligt arbete. Imponerande.
  Inspirerande musik känns som bra bakgrund.
  Lycka till!
  Kram!

  • Tack, det ska bli så himla kul att använda klänningen. Det här ser jag fram emot.

   Ha det fint!
   Kram Christina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *