Vem bjuder du in i din filterbubbla?

Jag sitter uppkurad i soffan, dricker kaffe, äter en champagnepralin och googlar 1700-talsklänningar precis som jag gjort vid flertalet tillfällen den senaste månaden. Jag uppmärksammar att mina träffar blir alltmer lika de träffar jag redan kollat in tidigare under månaden. Googles sökmotor verkar till att veta att jag ska gå på  fest med 1700-talstema och att jag syr klänningen själv.

Liknande fenomen inträffar när jag loggar in på Facebook, fast där sker det i form av reklam. Jag klickade på några enstaka länkar till en maskeradbutik där man kan köpa olika typer av vithåriga 1700-talsperuker och vad händer? Jo, varje gång jag loggar in på Facebook så dyker det upp reklam med 1700-talsperuker i höger fält. Dräkterna jag funderade på att hyra, men ratade visas alltmer sällan. Reklamen och träffarna trängs med annan reklam för konst, konstutställningar och böcker. Grejen är den att så fort jag googlar något börjar det plötsligt dyka upp massor av reklam från butiker som säljer det jag googlar på. För en tid sedan funderade jag på att köpa ett paraplyställ till hallen och vips så dränker Facebook mig i reklam för paraplyställ.

Googles tekniker har utrustat sina program med algoritmer som behandlar våra sökningar och gör dem personliga. Tanken är att jag ska skonas från träffar som inte intresserar mig och det finns givetvis många fördelar med denna tjänst, samtidigt som jag kan se en stor fara nalkas. Faran är att det finns en överhängande risk för att vi hamnar i  filterbubblor som inte är representativa för verkligheten. Vi matas av likartad information och får en bild som späder på sådant som fördomar eller felaktiga uppfattningar.

Begreppet filterbubbla kan fortfarande betraktas som ett nyord och enligt Språktidningen (2016-10-03) innebär detta att vi sällan nås av åsikter som inte stämmer överens med sådant vi brukar läsa, klicka på eller söka efter. Detta innebär att den som har en extrem åsikt, eller stör sig på en viss politisk inriktning kommer att få upp träffar som fortsätter att späda på samma tankar.

Konsekvensen av Googles sökfunktion är att vi får upp träffar vi förväntas vilja läsa och denna förväntan bygger på våra tidigare sökningar och klick. Jag känner viss oro över hur detta kan påverka oss på sikt. Det finns en gigantisk jätte som har kontroll över vilka träffar vi får upp vilket i sin tur kan påverka vår uppfattning av världen.

Hur ska vi kunna vidga våra vyer och tänka utanför vår egen lilla begränsade värld, om vi bara får upp samma typ av träffar?

Jo givetvis genom att bli mer källkritiska och göra smartare och mer utvecklade sökningar, men räcker det? Jag märker själv att jag befinner mig i en filterbubbla av konst, musik, litteratur, utbildning och ett begränsat urval av politik. Jag skriver begränsat urval eftersom jag tydligt märker att de nyheter jag får upp överst ofta baserats på den politiska uppfattning jag söker information om.

Jag vågar inte ens tänka på vad som kan hända med flödet hos en person som mår dåligt och söker på en massa udda sajter; eller flödet hos en nyfiken ungdom som hejvilt googlar ”förbjudna sajter” bara för att bombaderas med träffar som gör att denna person riskerar att ”normalisera”  sådant som definitivt varken kan inbegripas över vad som är anses vara normalt, lagligt eller ens okej. Vi måste bli mer källkritiska och inte nog med det, vi måste våga diskutera och jämföra våra filterbubblor; framförallt med den yngre generationen som mer eller mindre växer upp på nätet.

Vi har hört det förr, men det tål att upprepas att den digitala tekniken är ett ovärderligt arbetsredskap om det används på rätt sätt. Tekniken är en del av vår framtid; den är här för att stanna, utvecklas och frodas tillsammans med oss. Men, det är vi själva som måste ta makten över vår förmåga att använda tekniken på rätt sätt, våga ifrågasätta, våga vara källkritiska och att våga titta ut från våra egna filterbubblor för att diskutera våra åsikter och träffar med personer som befinner sig i andra filterbubblor.

Vi måste ta makten, vara källkritiska och inse ansvaret det innebär att befinna sig i främmande digitala världar. Precis lika viktigt som det är att ta med sig rätt packning när man ska på äventyr i naturen; lika viktigt är det att utrusta sig med rätt packning och förförståelse när man ska kasta sig ut på vandring i den digitala sfären.

Vad tänker du om filterbubblor?

Hur ofta tänker du på vilken filterbubbla du befinner dig i?

Christina Karlsson

 

 

 

 

12 svar på ”Vem bjuder du in i din filterbubbla?

 1. Jag har nog inte tänkt på det så mycket personligen.
  Googlar på en hel del då jag tycker om att lösa korsord men har faktiskt inte reflekterat över om särskilda sidor ofta kommer upp.
  På fb går jag aldrig ut på den reklam som finns där.

  Jag tror dock att du kan ha rätt när det gäller filterbubblor och att du kan hamna i samma ensidiga tänk om det är det enda som erbjuds.
  I de fallen är det ju inte särskilt bra.
  Har märkt att vissa på fb har väldigt konservativt tyckande och det mesta dom delar och lägger ut handlar om deras egen personliga åsikt när det gäller politik.
  Har reflekterat över att de inte verkar vara särskilt källkritiska.

  Sonen som går sista året i gymnasiet får hela tiden jobba med källkritik, jag tycker att det är vettigt och bra att det lärs ut i skolan så dom har det att ta med sig.

  Kram och ha en fin kväll!

  • Ja, det är oerhört viktigt att jobba med källkritik i skolan. Bra att sonen din får träna den förmågan.

   Jag fick upp den där reklamen för perukerna idag igen, ska bli spännande att se om den försvinner när festen är över? …

   Hoppas att du får en fin vecka!
   Kramar Christina

 2. Först trodde jag att det var en slump men insåg att nej, så är det inte. Stenkoll och varje sida jag besökt dyker ofta upp igen. Lite skrämmande på ett sätt för någon ser mig men samtidigt så har jag inget att dölja.

  Kram

  • Oavsett om vi har något att dölja eller ej så är det intressant att det är så lätt att definiera vem vi är.

   Kram Och fin fortsatt vecka!

 3. Mycket intressant och viktigt blogginlägg. Snart vet ”storebror” allt om oss. Det känns som någon okänd håller på att lägga mitt DNA. Först såg jag bara tidsfördelarna med att jag direkt fick upp ungefär det jag sökte. Nu stör jag mig mer och mer på det. Helst när jag börjar gräva i orsaken. Jag tycker inte om den utvecklingen. Första gången jag retade mig på det var när det fanns extraprislockelser på varor i ICA-affären. Meddelandet var riktade personligen och baserade på våra gamla inköp. Personligen kände jag det som ett främmande ljusskyggt kryp kommit innanför min skjorta. Den servicen klarade jag mer förträffligt utan.
  Tisdagskram Bosse

  • Ja, att det finns en storebror är klart och tydligt. Nu är det upp till oss att hantera denna storebror.
   Känner så väl igen vad du beskriver om ICA ….

   Önskar dig en fin vecka! Kram

 4. Onödigt med dessa kan jag tycka, för jag söker ju på det jag vill se, kan förstå att en del kan bli fast och läsa mer o mer och bli helt inne i dessa bubblor, själv bryr jag mig inte personligen om dom….jag menar det påverkar inte mig har jag läst klart om det jag säker lockas jag inte att fortsätta läsa.
  Ha det jättefint KRAM från mig Primrose .-)

  • Här tänker jag att det är en stor skillnad om man är som vi, sprungna ur en generation som växte upp helt och hållet utan sociala medier. Idag är sociala medier varje barns verklighet… och det är vårt ansvar att visa en möjlig väg.

   Kram och fin fortsatt vecka!

 5. Facebook har jag inte så jag slipper nog en hel del. Och ibland använder jag andra söksidor än Google. Jag tycker att tekniken är viktig och kan vara ett bra redskap men det är också så att Mr Google har koll på en och det gillar jag inte. Men jag är bra på att sovra och kan bli än bättre.
  Facebook sprider ju också mycket falska nyheter både från komton som har en fysisk ägare och konton som inte har det. Här har föräldrar ett stort ansvar tycker jag. Och även skolan men där gäller det ju källkritik i största allmänhet. Även nyhetssändningarna på tv är ju vinklade vad so ska tas upp.
  Intressanta frågor är det och viktigt att tänka till.
  Kram och trevlig fortsatt vecka.

  • Jag håller med. Överallt vinklas och riktas information, nyheter och fakta så att det blir allt svårare för oss som är ”konsumenter” att följa med. Det är idag mer betydelsefullt än någonsin att skapa en förståelse för vad det innebär att vara källkritisk.

   Jag upplever att den här diskussionen är mer betydelsefull idag än någonsin.

   Kram och fortsatt fin vecka!

 6. Jag tänker ofta på det och håller med om det du skriver. Vi begränsas på ett för oss omedvetet sätt så att vi inte får ta del av det som skaver, som skiljer sig osv.
  Det gäller oss alla vare sig man tror det eller inte.
  Jag har bytt sökmotor och har numer DuckDuckGo som inte sparar mina sökningar. Det är ett litet steg på vägen. Källkritik är otroligt viktigt samt att inte sprida vidare sånt man egentligen inte vet något om.
  Kram och trevlig lördag

  • Smart att byta till DudDuck Go, jag ser i statistiken att det är ett helt litet gäng av mina läsare som använder den sökmotorn. Själv googlar jag, men bör kanske överväga att byta.
   Ja, det här är en betydelsefull fråga att diskutera.

   Kram och ha en fin vecka!
   Christina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *