Skapa ett estetiskt tilltalande högtidstal

Vi människor lägger stor vikt vid estetiken och jag har en fäbless för vackra ting. I detta inlägg tänkte jag dela med mig av ett litet tips om hur man kan iscensätta sina minnesanteckningar som rekvisita, i sammanhang där man ska hålla tal. Nu hör det förstås inte till vanligheterna att jag håller tal. Det är ju skillnad på föredrag, föreläsningar, undervisning och tal. När jag undervisar håller jag inte tal, utan då har jag ju snarare en dialog med mina elever, så det är inte den typen av tal jag avser. I detta sammanhang är min avsikt att diskutera högtidstal.

Ett exempel på högtidstal är talet jag höll på min mans 50-årsfest. Självklart lade jag ner tid och engagemang på själva innehållet i talet. Urvalet av vilka händelser jag skulle inkludera, exkludera, vilka ord och referenser jag skulle använda mig av omprövades flera gånger. När jag väl fått till ett innehåll var det dags att öva på själva framförandet och sist men inte minst så ville jag ge mitt tal en estetisk, romantisk och hemlighetsfull inramning.

Jag letade fram en tapetvåd som matchade min rosenmönstrade klänning och klippte helt enkelt ut en lång pappersremsa. Finklippte kanterna med en mönstersax för att skapa en historisk känsla med anknytning till festens tema som var 1700-tal. Själva texten till talet skrev jag ut i svart på vanligt vitt papper med extra radavstånd så att det skulle vara lätt att läsa och följa med i. I själva texten gjorde jag små markeringar där jag skulle pausa eller betona. Texten klistrade jag helt enkelt fast på insidan av tapetvåden och därefter rullade jag ihop tapetremsan till en tjusig rulle och knöt ihop med en matchande rosett.

Resultatet blev estetiskt tilltalande och väckte nyfikenhet hos gästerna som uppmärksammade matchningen med klänningen. Jag lade hemlighetsfullt fram talrullen på bordet en stund före framförandet så att maken och gästerna i närheten skulle bli nyfikna.

När det var dags att hålla talet  kunde jag njuta av den högtidliga känslan som infann sig när jag knöt upp rosetten, och i nästa stund diskret demonstrativt vecklade ut pappersremsan så att gästerna skulle uppmärksamma det konstnärligt utformade pappret med rosenmotiv som matchade klänningen.

 

Har ni någon speciell erfarenhet av tal som ni vill dela med er av?

Må väl och ha en fin dag!

Christina Karlsson

8 svar på ”Skapa ett estetiskt tilltalande högtidstal

 1. Fint inlägg från tanke till utförande.
  Gillar ditt sätt att locka åhörarna.
  Man märker att du har det i blodet.

  Själv håller jag sällan tal, rör mig inte ofta i kretsar där tal ska hållas.
  Däremot kan jag i min ensamhet hålla långa monologer med mig själv.
  Det i sig är spännande då jag sällan vet vad som kommer fram även om jag i början har en röd tråd.
  Låter kanske knasigt men är trivsamt.

  Kram och ha en fin dag!

  • Långa monologer med mig själv håller jag ofta. Jag löser problem och kommer på nya idéer när jag pratar för mig själv – jag är alltså likadan så jag tycker inte alls att det är konstigt.
   Jag tror att det handlar om självutveckling, man för ju på något vis en inre dialog med sig själv – åtminstone är det vad jag gör.

   Hoppas att du också fick en fin dag och en ännu finare dag imorgon 🙂
   Kramar

 2. Så vackert med 1700-tals tema. . . o matchande tapetrulle med talet i. . . det ska jag komma ihåg! Brukar inte hålla så många tal men gjorde det senast på min sons bröllop. . .fick nog krafter från ovan o till o med beröm efteråt. . . hade övat flera månader i förväg för att inte börja storgråta mitt i talet! (Men att gråta på bröllop o begravningar hör ju till)! Talet hade jag plockat från nätet o från livet. . . lite här o lite där! 🙂
  Kram/Miranda

  • Å, vilken känsla det måste vara att hålla tal på sitt barns bröllop.
   Jag tycker det är så högtidligt Förgyller festligheten.
   Önskar dig en fin dag!

   Kram Christina

 3. Mitt spontana tips är att tal inte ska vara för långa. Jag läste i en bok om en rekommenderad längd och jag har insett att det stämde bra. Så dekorativt du gjorde ditt tal och helt i linje med festen.

  Kram

  • Ett tal ska vara lagom 😉 Tillräckligt långt för att förmedla ett väl genomtänkt innehåll och samtidigt lagom långt för att inte tråka ut lyssnarna.
   Önskar dig en fantastisk kväll! Och fortsatt god jobbvecka!
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *