Dag 8 i Washington DC, del 1

Följ med på en liten bildkavalkad från vår första dag i Washington DC. På bilden ovan ser ni Emelie, mig och Anders framför Kapitolium. Vi inledde dagen med att styra fotstegen mot Capitol Hill, för att besöka maktens centrum.

Namnet Kapitolium kommer från den historiska kullen Capitolium i Rom, och det syns tydligt att arkitekterna hämtat sin inspiration från romarrikets antika byggnader. Såväl utsida som insida kommunicerar att vi befinner oss i maktens boning. Vi guidades runt i besökscentret, kongressen och senaten. Hela byggnaden är fylld av vackra skulpturer och målningar som kommunicerar ett tydligt bildspråk. Det syns tydligt att USA inspirerats av och gärna knyter an till europeisk historia och kultur genom att välja den här typen av arkitektur.

I ett av rummen finns skulpturer föreställande personer som på något sätt varit betydelsefulla för USA:s historia. Skulpturer från olika delstater. Tiden är minst lika central här som på alla andra platser och jag fastnade för det här skulpturen med sin klocka.

I anslutning till Kapitolium finns en tunnel som leder raka vägen till det fascinerande biblioteket, The Library of Congress. Här står jag i bibliotekstrappan iklädd min blåblommiga klänning och insuper atmosfären på biblioteket, beundrar vägg- och takmålningar, samt de många fina citaten som likt kronan på verket ramar in de olika dörröppningarna.

”Books will speak plain when covnsellors blanch”

Gutenbergs bibel från 1400-talet är placerad innanför en glasmonter

Utsidan av The Library of Congress. Ljust, rymligt och storslaget på en och samma gång.

I skrivande stund inser jag att inlägget skulle bli alldeles för långt om jag försöker klämma in allt i ett inlägg. Därför sparar jag fortsättningen på åttonde dagen till ett kommande inlägg.

Må väl och njut av dagen!

Christina Karlsson

 

 

 

16 svar på ”Dag 8 i Washington DC, del 1

 1. Nu har jag tagit mig tid att läsa alla dina inlägg om er fantastiska resa! Jag förstår att det måste ha varit fantastiskt att uppleva så mycket! Det tar sin tid innan alla intryck har fått sjunka in tänker jag! Så bra då att ha många bilder att gå tillbaka till. Kanske lite tidsbrist ibland och trängsel vid vissa platser, men det är ju som det är – alla vill uppleva det storslagna!
  Med din kamera har du lyckats fånga så mycket och det är intressant och lärorikt att läsa dina texter därtill.
  Tack för att vi har fått följa med på din resa! Ser fram emot fortsättningen!
  Kram Nilla

 2. Tack för de fina bilderna, och särskilt för Library of Congress. Jag har jobbat på bibliotek och katalogiserat böcker och Library of Congress är ju en stor auktoritet i den världen.

  • Bibliotekens bibliotek – något utöver det vanliga. Tänk att ha ett sådant bibliotek att låna böcker på.. Kul att jobba med böcker

 3. Det är verkligen en cool byggnad! I ungdomens oförstånd trodde jag att det där var Vita Huset, och blev ganska besviken när jag såg hur ”litet och ynkligt” det riktiga Vita Huset var 😉

 4. Vilken upplevelse säger jag bara! Egentligen är det inte så konstigt att man anar spår av Europa med tanke på så många som utvandrade därifrån. Eller så har man bara lånat av det som imponerade…

  Trevlig lördag!

  • Ja, att USA till stor del byggts upp av invandrande europeer och att dessa påverkat och haft inflytande på den amerikanska kulturen är tydligt.

   Kram och fin söndag!

 5. Jag har varit i Washington flera gånger och haft vänner som bott där och jag tycker det är så roligt att komma tillbaka hit via dig – din text och bilder. Och jag känner ju igen mig. Har utforskat stan väldigt noga under besöken, men mitt hjärta har aldrig fastnat här . Däremot finns en del av det kvar i N.Y. och San Francisco samt öarna utanför Boston. (Martha´s Winyard, Nantucket och Chappaquicick) SEr fram emot mer…
  Kram!

  • Fint att du följer med mig på resan 🙂
   Jag kan inte låta bli att imponeras av att du bott, rest och varit på så många platser i världen. Vilka upplevelser du måste ha med dig i bagaget, skulle ju vara toppen att ha med dig som guide 🙂

   Ha det fint! Kramar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *