I konstens tecken med Ester Almqvist på Malmö konstmuseum

Jag har spenderat lördagen tillsammans med fem konstintresserade damer från KVIS styrelse och vårt första mål för dagen var utställningen om Ester Almqvist på Malmö konstmuseum. Ester Almqvist tillhör den prioriterade skaran av människor som föddes på 1800-talet (1860- 1934). Ester levde samtidigt som Victoria Benedictsson, August Strindberg, Carl Larsson, Tora Vega Holmström och Siri Derkert, under en tid då det varken var lätt eller accepterat för kvinnor att välja konstnärsbanan.

När Ester fyllde 50 år fick kvinnor allmän rösträtt och ett par år senare, 1921 valdes den första kvinnan in i riksdagen. Det är fascinerande att läsa om hur den tidens samhälle var strukturerat, och relatera till hur mycket som hänt sedan dess. En liten sidofundering som dök upp under besöket var att vi gärna talar om att vi är så jämlika i Sverige, men är vi verkligen det? Vi har fortfarande inte haft någon kvinnlig statsminister. Kanske borde vi kvinnor bli bättre på att backa upp varandra.

Konst är såväl kultur som estetik, men handlar om så mycket mer som tex samhällsstrukturer, politik och makthierarkier. Det är många funderingar som vaknar till liv när man bekantar sig med en konstnär och dennes verk.

Konstnärer har i alla tider fascinerats av människor och målat otaliga antal porträtt. Ester Almqvist målade gärna porträtt av andra, men endast ett fåtal självporträtt. Självporträttet på fotografiet är målat år 1901, hennes blick är fokuserad och riktad mot betraktaren. Hon ser ut att vara en stark och kraftfull personlighet och jag fascineras av hennes blick. Ester Almqvist ser ut att vara en intressant och vacker personlighet.

Utställningen pågår tom den 22 april 2019 så om ni har vägarna förbi kan jag rekommendera ett besök.

Må väl och njut av dagarna som passerar!

Christina Karlsson

 

12 svar på ”I konstens tecken med Ester Almqvist på Malmö konstmuseum

 1. Vad intressant att få veta mer om Ester Almqvist. En konstnär jag bara flyktigt hört talas om. Nu vet jag mer. Får hålla ögonen öppna om det kommer att finnas en liknande utställning i Stockholm.
  Kram och trevlig fortsatt helg.

  • Ja, det var en intressant utställning. En av Esters lärare var Carl Larsson så det fanns även en del Carl Larsson målningar på plats 🙂
   Kram och fin helg!

 2. Henne har jag aldrig hört talas om tidigare. Det är i alla fall bra att kvinnliga konstnärer ur den generationen lyfts fram idag. Det har ju varit dålrgt med det tidigare.

 3. Erkänner att jag inte hört talas något om henne och vad jag ser här bland kommentarerna, så är jag inte ensam om det. Det säger ju oss en del om det du skriver om jämlikhet! Varför vet vi så lite Ester Almqvist och så mycket mer om August Strindberg och Carl Larsson!?
  I sådana här sammanhang tänker jag på min mormor som var gift och fått sitt första barn, när kvinnorna i Sverige fick rösträtt! Visst har det hänt mycket sedan dess, men som du skriver ingen kvinnlig statsminister ännu i Sverige och faktiskt ännu så länge, ingen kvinnlig president i USA! Jämförelsevis så har ändå mycket förändrats för kvinnorna i Sverige mot hur det ser ut i många andra delar av Europa och världen. Därmed inte sagt att det inte kan bli ännu bättre.
  Det är mycket viktigt och roligt ändå varje gång som kvinnliga förebilder lyfts fram ur det dolda!
  Kram Gunilla

  • Ja, visst är det intressant, ofta är det männen som får stå i rampljuset. Jag kände inte heller till henne före besöket men nu vet jag ju och det är ju fint att många konstmuseer värnar om att lyfta fram de kvinnliga konstnärerna.
   England har ju haft två kvinnliga premiärministrar, Tyskland har en kvinnlig förbundskansler så nog är det dags att vi i Sverige lyfter fram våra kvinnliga politiker.

   Ha en fortsatt fin söndag!
   Kram

  • Inser att jag kanske borde skrivit lite mer om henne för att bidra till att lyfta fram Ester Almqvist lite mer, så det kanske kommer fler inlägg framöver.

   Kram och fin söndag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *