Läser MÖRK GRÖN HAIKU, av Birk Andersson

Jag läser Mörk Grön Haiku. Diktsamlingen är skriven av Birk Andersson som jag träffade i samband med Litteraturrundans bokaffär på Skillinge teater för en tid sedan. Vi bytte böcker med varandra och nu bekantar jag mig med hans finurliga haikudikter.

Jag gillar humorn i dikten där en ostruken skjorta liknas vid utvecklad origami.

Jag gillar det tankeväckande allvaret i dikten där ”den första julen/ blir den sista/ för varje julgran”.

Jag gillar allusionen till en dans på rosor, samt kopplingen till superhjälten och vad som kan hända när man skriver om solnedgången.

Haikudikterna på bilderna följer inte den vanliga 5-7-5 regeln, men de kan ändå betraktas som haiku. Det finns lite olika varianter av haiku, och på baksidan av boken skriver Birk att han kallar sina dikter för anarkistisk haiku, eftersom de bryter mot den vanliga 5-7-5 regeln.

Jag gillar diktsamlingen, tycker om att det är djuren och naturen som placeras i rampljuset, samt att det finns  en underton av allvar i kombination med humor.

På skärmdumpen/bilden ovan ser ni att Birk Andersson är en av de poeter som ska ha uppläsning av poesi den 4 februari på Malmö stadsbibliotek tillsammans med mig. Jag ser fram emot arrangemanget och tänker att det ska bli himla spännande med en afton i ekopoesins tecken.

Må väl!

Christina Karlsson

 

10 svar på ”Läser MÖRK GRÖN HAIKU, av Birk Andersson

  1. Kommer ihåg att jag som liten inte alls tyckte om julgransplundringar, jag tyckte så synd om granen som skulle slängas ut!
    Har läst ut och njutit av din bok, så jag lägger snart in ett inlägg om den ,-)
    Ha det fint KRAM från mig Primrose ,-)

  2. Haikusällskapet var här och hade en haikudag. vi var inte överens om att en liten dikt som visserligen har tre rader men inte följer haikuns stavelsemönster också kan kallas haiku. varför inte kalla den något helt annat? så görs ju inte med andra former av poesi

    • Ja, de skulle ju kunna kallas för kortdikt istället. Kanske haiku på fri vers…..eller som Birk själv skriver anarkistisk haiku.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *