La bohème på Kungliga Operan

Vilken föreställning! Igår var vi på Kungliga operan och såg Puccinis La Bohéme. Bästa föreställningen jag sett på länge. Sången och musiken var som balsam för själen, scenografin som ett spännande ögongodis, men det jag gick igång på allra mest var att handlingen placerats i Stockholm under slutet på 1800-talet.

Jag gillar ju de där notalgiska och bohemiska skimret som perioden omges med. Tack vare den periodens konstnärer så har vi idag så otroligt mycket konst och litteratur att inspireras av.

 Även om platsen förflyttats från Paris till Stockholm så är handlingen densamma. Några fattiga konstnärer sitter i sin vindsvåning och våndas över att de saknar pengar till mat och värme. Det är jul och de blir alltmer desperata och eldar upp författarens manus. En ung kvinna knackar på dörren och detta möte blir början på en av tidernas största kärlekshistorier.

Det sägs att Giacomo Puccini hämtat inspiration från sin egen tid som fattig student. Det är med passion och värme som bohemernas liv i 1800-talets Paris skildras i den tidlösa historien som egentligen skulle kunna utspelas var som helt. Att placera handlingen i Stockholm tillsammans med August Strindberg, Edvard Munch, Grieg och Sören Kirkegaard passade perfekt. Jag beundrade och fascinerades av att scenografin var uppbyggd kring målningar av Edvard Munch, så himla fint! 

När maken och jag bokade Stockholmsresan hade vi köpt biljetter till Ozzy Ozburne men för några veckor sedan fick vi veta att Europaturnén blivit inställd men då hade vi redan bokat flyg och hotell. Tala om kontraster; Planen var att se en lite halvgalen rockkonsert med Ozzy Ozburne men istället hamnade vi på Puccinis fantastiska operaföreställning La Bohéme. Summa kardemumma så känner jag mig nöjd och bara att besöka Kungliga operahuset i Stockholm är en upplevelse sig. Vackert och estetiskt  tilltalande på alla sätt och vis.

Stockholm city, här kommer vi. Idag väntar nya äventyr!

Vilken musik föredrar du, rockartisten Ozzy Ozburne eller operan La Bohéme av Puccini?

Christina Karlsson

8 svar på ”La bohème på Kungliga Operan

 1. Puccini förstås! Har inte varit så mycket på Opera men såg en filmatiserad föreställning från Royal Opera House på bio för entitan sedan. Underbar musik. Det är fantastiskt hur musiken fungerar dramatiskt och vad sångarna kan göra.

 2. Ja där kan man prata om kontraster, Ozzy eller Puccini.
  Jag tror att både och kan fungera utifrån humör och själsligt tillstånd (för mig alltså).
  Fortsätt ha det underbart!

  Kram

 3. Jag har aldrig sett en opera live. Det skulle jag gärna vilja vara med om någon gång.
  Musikaler har jag sett några stycken, men som sagt ingen opera. Som med det mesta tror jag att det är just live-föreställningar som är det bästa. Att se en opera på TV kan inte vara ens i närheten av att se och höra det på plats…
  Ni verkar ha haft en härlig upplevelse 😀
  Kram

  • Jag känner mig helnöjd och har buffrat ny energi inför kommande arbetsvecka.
   Hoppas att du också får se en opera in live snart <3
   Kram och fin söndag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *