Codex Gigas i Kungliga bibliotekets skattkammare

Vi inledde vår dag med att besöka Kungliga nationalbiblioteket. Biblioteket har sitt ursprung i den kungliga samlingen av böcker och handskrifter. År 1661 ålades alla boktryckare i Sverige att lämna ett exemplar av varje publikation till Kungliga biblioteket. I samband med att bokutgivningen ökade kraftigt under  1800-talet byggdes biblioteket ut. Läsesalen och entrén är de enda rum som bevarats i relativt ursprungligt skick.

Jag passade på att slå mig ner i läsesalen tillsammans med en bok, bara för att känna in stämningen som kändes mycket läsvänlig och behaglig. Jag gick och funderade på att det skulle vara spännande att få kika in i arkivet där det förvaras ett exemplar av min bok. Det skulle ju vara intressant att få veta vilka grannar min bok omges med. Undrar hur många böcker det finns i deras arkiv? Det måste vara en himla massa med tanke på att ett exemplar av varje bok som trycks förvaras i kungliga bibliotekens arkiv.

Bibliotekets skattkammare är öppen för besök. Där nere förvaras den mytomspunna mystiska jätteboken, Codex Gigas. Boken som skrevs i Böhmen någon gång i början av 1200-talet av en munk som försökte köpa sig fri från sina synder. När munken insåg att han inte skulle hinna skriva klart under den natt han bestämt sökte han hjälp hos mörkrets furste som i utbyte mot sin hjälp krävde att få munkens själ och en porträttbild i boken.

Boken fördes till Sverige som ett krigsbyte på 1600-talet och det sägs att den varit inblandad i flera mystiska händelser. Porträttbilden av djävulen är upphovet till att boken kallas för djävulsbibeln. Boken är skriven i vacker kalligrafi på pergament. Bokstäverna är rikligt dekorerade med vackra motiv men med tanke på att det enligt sägnen finns mörka magiska krafter mellan bokbladen avstår jag från att publicera bilder på annat än omslaget. Codex Gigas/djävulsbibeln är en av Sveriges mest kända böcker, den och dess historia är mycket intressant så om ni vill veta mer om boken så finns det mer info här

Har du hört talas om Codex Gigas tidigare?

Christina Karlsson

 

12 svar på ”Codex Gigas i Kungliga bibliotekets skattkammare

 1. Vad spännande att gå omkring på Kungliga biblioteket.
  Där har jag aldrig varit.
  Det borde vara en mycket speciell stämning där bland alla böcker, gamla som nya.

  Jo jag har hört talas om Codex Gigas.
  Hade en pojkvän en gång i tiden som hade ett litet makabert intresse av mörker och det ockulta.

  Ha en finfin Söndag!

  • Ja, det var stämningsfullt att vandra runt där, men arkiven hade man inte tillgång till. Jag ska undersöka om det möjligtvis går att få en guidad tur i arkiven, då skulle det kunna bli ett framtida resmål 🙂

   Kram och fin söndag!

 2. Spännande att få se denna gamla bok. Inte för att jag tror på ockultism men man kan ju alltid fantisera lite. Arkiven har jag heller aldrig varit nere i. En gång på en bibliotekskurs var vi på studiebesök på Kb. Men vi kom aldrig in i arkiven. De måste ju bara vara enorma. Men allt de har kanske inte finns vid bibliotekshuset?

  • I anslutning till bibliotekshuset finns en tillbyggnad som går ner några våningar i marken. Exakt hur stora de är vet jag inte eftersom man bara fick besöka en liten del, men jag kan ju tänka mig att det borde finnas lagerutrymmen på fler ställen. Det här tål att undersökas närmare,

 3. Godex Gigas var något nytt för mig. Mycket intressant 🙂

  Får jag fråga en sak?
  Visst drivs din blogg av WordPress i grunden? Jag er att du lyckats få till CAPTCHA för dina kommentarer. Hur har du lyckats med det? Jag kan inte hitta något sådant?

  • Jag har en egen domän via one.com, men använder wordpress verktyg för bloggen. CAPTCHA fick jag till via en uppdatering för ett tag sedan men det var min son som hjälpte mig med det i samband med att jag hade fått problem med en massa otrevligt spam som vällde in ibland kommentarerna. Jag minns att han chattade med supporten på one.com för att lösa problemet. Så om du har tillgång till support kan det vara ett tips.
   Exakt hur man ska göra vet jag tyvärr inte….

   Hoppas att du får rätt på det ändå.
   Kram och fin söndag

 4. Otroligt vacker bok ,-) Intressant att få gå omkring där ,-)
  Nu har jag skrivit om din bok! ,-))
  Jag upplevde den som ett nytt sätt att uppleva och se på olika saker o livet.
  Tyvärr får jag inte din blogglänk att gå fram, ibland fungerar det inte och ibland när jag länkar fungerar det utan problem vet inte varför!
  Tack för din jättefina bok Christina! ,-))
  STOR KRAM Primrose ,-)

  • Å, vad spännande! Nu blir jag nyfiken, kikar in på din sida direkt <3

   Ha en fin fortsatt söndag och kommande vecka!
   Kramar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *