Skulpturer vi passerar

Tänk dig att du har en cirkel, dela den i två delar, snurra runt delarna och foga samman dem med sin radie…och vips så har du ritningen till ett geometriskt konstverk.

Just den här typen av ritningar och skulpturer är kännetecknande för Bertil Herlow Svenssons konstnärskap. Svedalakonstnären Bertil Herlow Svensson föddes i 1929 i Våxtorp i Halland, flyttade till Börringe i Svedala där han bodde fram till sin död 2012.

Utsnitt i närbild

Det här konstverket är placerat i närheten av en gångstig vid Erlandsdal i Svedala. Detta är ett konstverk jag ofta passerar när jag ger mig ut på promenad. Jag tycker att konstverket är vackert, harmoniskt i sin enkelhet och intressant med sin referens till den geometriska sfären. De flesta av Bertil Herlow Svenssons konstverk är har matematiska referenser och jag skulle bra gärna vilja veta vilket budskap han egentligen ville förmedla…

Brukar du stanna upp och betrakta något konstverken du passerar där du bor?

Christina Karlsson

12 svar på ”Skulpturer vi passerar

 1. Det som är så fint med skulpturer är att vi kan gå runt dem och alla olika bilder vi får av dem skiljer sig åt. Sedan sätter vi ihop alla bilderna i huvudet till en helhet. Men det blir lätt så att jag inte lägger märke till sådant jag ofta går förbi.

  • Ja, precis… 🙂 En riktig krydda i vardagen och kan locka till nya insikter vid varje betraktelse…

 2. Jag stannar gärna till vid ett konstverk som jag passerar. Det kan lätt bli att man blir hemmablind men jag stanna upp ändå. Bildläraren i mig förmodligen samt ett genuint intresse…

  Kram och trevlig lördag!

  • Härligt att höra att du stannar upp. Samma här, fast den här skulpturen går jag förbi ofta så ibland reflekterar jag inte så mycket över den och det var därför jag vill ge den lite extra rampljus idag 🙂

   Kramar!

 3. Intressant det där med hur olika vi tycker om det vi ser! Ja, det gäller ju allting. Inte bara just skulpturer. För det mesta stannar jag till och betraktar och nog kan en staty eller skulptur väcka tankar och känslor! Här där jag bor har vi en stor skulptur som ska föreställa en ”vårdkase”. Många ortsbor kallar den för ”bajskorven” eller för ”rosthögen!” Ja, jag tycker att tanken är god med vårdkasen, men vacker är den inte! Vårdkasen har en betydelse för själva orten där jag bor.
  Jag borde nog gå runt och fotografera våra skulpturer och statyer i vår kommun… för de har sannerligen skapat olika åsikter! Vilken rolig idé… om jag får tycka! 🙂
  Angående ditt inlägg… visst ser man tydligt en geometrisk form och en vågskål… och hos mig väcker den inget speciellt. Det är först när man förstår helheten. Vem som har skapat den och tanken bakom!
  Kram Gunilla

  • Nu blev jag nyfiken på den där vårdkasen, hade faktiskt ingen aning om vad ordet vårdkase betydde så jag fick googla och nu undrar jag ju hur en signaleld kan likna en bajskorv…. en rosthög kan jag ju föreställa mig som signaleld…
   Ja, det är spännande, hur konst har en förmåga att beröra och uppröra.

   Kram och fortsatt fin söndag!

 4. Ibland tycker jag att konst är väldigt konstigt och förstår mig icke på. Cirkeln lyser upp i sommargrönskan. Får ta mig i kragen och stanna upp vid nästa konstverk ?

 5. Om jag ser en skulptur så stannar jag nog till och tittar lite extra på den.
  Under mina promenader in till byn finns inte en enda men väl i byn så finner man några.

  Ha en finfin dag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *