Katedralliknande valv med Cisterner under barockträdgården i Köpenhamn

Is not the end of the World, är namnet på utställningen som pågår i Cisternerna som ligger under barockparken i Fredriksberg, Köpenhamn.

Det var i lördags som några av mina konstintresserade vänner och jag begav oss till Köpenhamn. Vädret var inte det bästa men vad gör det när man kan ta skydd på konstutställningen som pågår nere i Cisternerna. Först funderade jag på om jag hamnat i någon form av fantasyroman, men insåg ganska snart att världen bara hade gått under och jag befann mig i någon form av framtidsdystopi.

Det var närmare 4200 kvadratmeter bestående av katedralliknande valv med pelargångar och droppstenar i taket som bredde ut sig framför mig. Det var stundtals så mörkt att jag fick lysa upp vägen framför mig med min mobil. Hela golvet var täckt av vatten så det första jag gjorde när jag kommit ner i valvet var att ta på mig ett par av de lånestövlar som fanns vid entrén. Det var blött, kallt och rummen fylldes av toner av något som liknade skrikljud blandat med någon form av musik så lite läskigt kändes det allt att trampa runt där nere i underjorden. Ibland kände man hur man gick över någon form av plåtar i golvet och jag fick för mig att det kanske var någon form av fallluckor. Tala om att jag blev förvånad när jag kikade in genom en öppning i en vägg och fick syn på ett övergivet badrum och sen blev jag ännu mer förvånad när jag förstod att den ingick i konstverket. Ibland undrar man hur vi konstnärer tänker?

Vilken spännande plats att få arrangera en utställning på. Ansvariga för konstutställningen som äger rum i de gamla vattenreservoarerna i Fredriksberg är det danska konstnärskollektivet Superflex.

Väl upp på gatorna i storstadsbruset noterade jag att de danska brunnslocken är vackert dekorerade med motiv av träd och fåglar.

Nåja, nu är jag hemma, arbetsveckan är i full gång och jag har hunnit med ytterligare en resa till Köpenhamn, fast då var det en konsert som lockade och den skriver jag om en annan dag.

Cisternerne är väl värt ett besök!

Må gott!

Christina Karlsson

11 svar på ”Katedralliknande valv med Cisterner under barockträdgården i Köpenhamn

 1. Tycker att jag känner igen det här ifrån något tv-program om ”bortglömda rum”. Minns inte riktigt titel på program. j
  Ja, verkligen en ovanlig utställning och läskig som ”Millans värld” skriver. Men säkert sevärt!
  Må gott!
  Kram Gunilla

 2. Du kanske ska flytta till Köpenhamn. Jag var inne på den linjen en gång i tiden.

  Det såg ut som en sådan där spännande plats som jag uppskattar att besöka. Kanske inte bli inlåst i.

  Helgkram Bosse
  Ps. Glöm inte vinka till oss imorgon när vi passerar din station två gånger. 😉

 3. Vad intressant och spännande! Stort tack för besöket här. Hade inte hört talas om detta. Var i Köpenhamn i våras men missade detta. Får ta mig en titt vid nästa besök-

  • Ja, det blir ett spännande inslag i besöket 🙂 Där brukar vara olika konstutställningar så kolla in deras hemsida inför besöket 🙂

   Må gott och ha en fin vecka!
   Kram Christina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *