Haiku åt folket…

Haiku är en diktform som är omgiven av en hel del riktlinjer och regler för hur den ska skrivas, och om man skrapar på ytan finner man nästan lika många regler som experter. När jag läser Birk Anderssons, Haiku åt folket (2019, Fri Press) får jag en känsla av att han både vill äta och behålla kakan. Birk skriver haikudikter, men inte vilka haikudikter som helst utan anarkistiska haikudikter och boken avslutas med ett kapitel som heter ”Regler”, vilket i sin tur avslutas med ” Regler- det finns inga regler i Anarko Haiku.” (s136). Birks sätt att skriva är motsägelsefullt, samtidigt som det fungerar. Han skriver haiku, samtidigt som han briljerar med att bryta regler samtidigt som han bestämmer vilken mall (haiku) han vill passa in sitt diktande i.

Haiku åt folket (s 61) Birk Andersson

Med glimten i ögat, allvar i tonen och en stor portion humor lyckas fånga de där paradoxala situationerna som vår samtid bär med sig.

Haiku åt folket, Birk Andersson
Haiku åt folket (s 87 ) Birk Andersson

Jag gillar en hel del av det jag läser, ler igenkännande och höjer ögonbrynen om vartannat. En del av de åsikter jag kan skönja mellan raderna håller jag med om men det finns en del andra åsikter jag inte alls håller med om och det är ju precis det som bidrar till att jag gillar innehållet. Dikterna är lättlästa, samtidigt som de väcker tillfällen för filosofiska stunder och om man vill som diskussionsunderlag.

Titeln är intressant, Haiku åt folket. Är det folket som äter haiku eller är det haikudikter åt folket? Oavsett vilket så är det effektfullt.

Jag har sagt det förr, och säger det igen, – Mer poesi åt folket!

När läste du poesi senast?

Christina Karlsson

8 svar på ”Haiku åt folket…

 1. Dina tankar kring boken inspirerar mig! Men det är ingen bok som jag skulle titta åt själv på biblioteket till exempel! Men det där.. ”inget blir malet av pratkvarnar”! Det gillar jag! 🙂
  Måndagskram Gunilla

 2. Fattiga och rika var kanon!,-)
  Stämmer ju!
  Att bryta regler låter otroligt bra, för trots att jag läst din bok och gillade den verkligen, så hamnar min hjärna inte rätt i Haiku, när jag läste din bok, förstod jag men sen glömmer jag bort efter ett tag….hur var det nu???,-)) Skulle aldrig klara av att dikta själv. att läsa är en annan sak, det går!
  Så att bryta regler just där låter hoppfullt tycker jag.
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

 3. Underbar bok och Haiku. Har på olika utbildningar skrivit Haiku, det är både roligt, inspirerande och överraskande. Inget blir malet av pratkvarnar, den är fin och såååå rätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *