Skönheten och Odjuret

Tiden springer och nu är det snart två veckor sedan min dotter och jag var på Malmö Opera och såg musikalen Skönheten och Odjuret. Vi passade på att beundra den vackra julgranen som pryder foajén. Jag tycker om julgranar med massor av olika typer av juldekorationer som i denna, några djur, teatermasker, julgranskulor och instrument.

Denna gången satt vi på balkongen nästan högst upp och längst bak. Därifrån får man en bra överblick av hela scenen men det är lite väl långt bort för att man ska kunna uppmärksamma de där detaljerna som man ser när man sitter längre fram.

Vad tyckte vi om föreställningen? Malmö Opera levererar som vanligt. Föreställningen var uppfriskande med snygg scenografi, helt otroliga kostymer och medryckande sång och musik. Jag går fortfarande runt och nynnar på ”Bli vår gäst”. Den var helt enkelt strålande!

Skönheten och Odjuret är en klassisk, traditionell saga som innehåller de flesta ingredienser som gör en saga framgångsrik. Det finns ett förtrollat slott, där det bor en bortskämd egoistisk prins som blir förvandlad till ett odjur då han nekar en ful gammal tiggerska mat och husrum över natten. Det är inte bara prinsen som förvandlas utan även allt tjänstefolk på hela slottet. Förtrollningen kommer inte att brytas förrän prinsen/Odjuret känner äkta kärlek och blir älskad tillbaka. Tiggerskan överlämnar en förtrollad spegel i vilken Odjuret kan följa vad som händer i världen utanför slottet. Det finns dessutom en tidsaspekt, om Odjuret inte lyckas förtjäna äkta kärlek innan det att rosen i glaskupan vissnat så kommer förvandlingen att bli permanent.

Det finns en lite underlig men väl så passionerad uppfinnare Maurice som kämpar med sina uppfinningar. Han är far till Belle som är byns klokaste och vackraste flicka, men som betraktas som lite underlig därför att hon älskar böcker. Belle är klok nog att tacka nej när byns eftertraktade men ack så självgoda hunk Gaston friar. Gaston har ett helt gäng av beundrare som säkerligen skulle blivit glada för hans frieri, men han tar inte ett nej utan bestämmer sig för att göra allt för att fånga den vackra Belle.

Händelserna trappas upp när Maurice halsduk upphittas efter det att han spårlöst försvunnit under en resa. När Belle finner sin far tillfångatagen på det förtrollade slottet, ber hon odjuret om att ta henne i utbyte mot sin far. Vad som händer sen kan ni nog gissa….

Musikalen baseras på Disneys animerade musikalfilm från 1991, vilken i sin tur baserades på en fransk saga från 1700-talet.Vidare en film Skönheten och Odjuret, av Jean Cocteau från 1946. Temat skönhet och odjur kan enligt texten i Malmö operas folder spåras tillbaka till Amor och Psyke som sägs vara en av världens äldsta sagor.

Min tidigare erfarenhet av Skönheten och Odjuret är begränsad till Disneys animerade version från 1994. Den kollade vi på då mina barn var små och jag minns att vi kollade på filmen om och om igen. Måste dock erkänna att jag var lite orolig för att musikalen på Malmö Opera skulle vara i ”barnligaste” laget, och visst är den perfekt för barnfamiljer, men ändå precis lika perfekt för oss vuxna så jag är himla glad för att vi gick och såg den. Storyn och karktärerna triggar dock igång en hel del funderingar kring sagor, normer, inlärda föreställningar och sterotypa roller, men för att undvika att skriva en hel uppsats så spar jag de funderingarna till ett framtida inlägg.

Sist men inte minst så skulle den sedeslärande poängen i Skönheten och Odjuret, kunna sammanfattas med citatet som står på folderns sista sida: Den sanna skönheten bär vi inom oss.

Vad tror ni? Bär vi den sanna skönheten inom oss, eller är den något som syns utanpå?

<3

Christina Karlsson

15 svar på ”Skönheten och Odjuret

  • Tack! Den här klänningen har jag använt flitigt sedan den köptes in, jag tycker så mycket om den 🙂

 1. Jag har också bara erfarenhet av Disneyfilmen men jag vet att jag tyckte mycket om den. Själv tror jag att vi bär den sanna skönheten inom oss men utåt syns självklart den rent estetiska. Vad som sedan är vackert ligger i betraktarens ögon…

  Vi har suttit på balkongen några gånger men numera undviker vi det. Det blir för långt bort helt enkelt.

  Kram och ha en bra start på arbetsveckan!

  • Den sanna skönheten låter vackert. Jag tänker att alla har något vackert inom sig. Och precis som du skriver i betraktarens öga

   Kram och fin arbetsvecka till dig med 🙂

 2. Tror att den sanna skönheten bär vi på insidan. Den sidan vi visar utåt kan vi alltid fixa till men gör vi så med insidan så blir vi snart avslöjade. Kan vara därför du hade så fint med ”bästa” vännerna på nyår – de ser din vackra och sanna sida.

 3. Vilka vackra bilder. På Opera med dottern låter väldigt mysigt!
  Teater har jag varit på men inte Opera.
  Kul att göra ett sånt här besök med dottern, minne för livet.
  Ha det fint
  KRAM Primrose ,-)

 4. Vilken spännande och passande julgran. Roligt med dessa dekorationer. Vad roligt att Malmöoperans uppsättning var bra och väldigt trevligt att göra ett besök här och se Skönheten och Odjuret tillsammans med dottern. jag har sett filmen många gånger tillsammans med döttrarna och tycker om musiken.
  Förr gick jag mycket på operan i Stockholm, hade abonnemang, men de senare åren har det blivit mer sällan. Tycker ofta de numer har ganska ”tunga” föreställningar. Tror att både Göteborgs och Malmöperan har en större variation och med mer musikaler. Något Stockholmsoperan inte alls har.
  Tack för besöket och en fin recension.
  Och visst tror jag att vi i mångt och mycket kan bära den sanna skönheten inom oss.
  Kram och trevlig helg.

  • Jag har också funderat på det där med abonnemang…har inget i nuläget, men hamnar där ofta ändå 🙂 Jag är mycket nöjd med utbudet här i Malmö, har varit på Stockholmsoperan vid enstaka tillfällen, men har inte koll på hur utbudet där ser ut rent allmänt.

   Må gott! Kramar

 5. Det är såna här upplevelser som sätter guldkant på tillvaron. Att se föreställningen med dottern ger fina minnen att tänka tillbaka på. Jag har sett filmen med barnbarnen flera gånger och tyckte mycket om den. Hade gärna sett musikalen och i så vackra lokaler som Operan verkar vara. Julgranen var ståtlig med alla olika prydnader. Så fina foton!

  Jag tror nog att den sanna skönheten finns inom oss och ibland kan den även lysa igenom på utsidan.

  Ha det så gott. Västkustkramar 🙂

  • Det var länge sedan jag såg Disneyversionen, sedan mina egna barn var små tror jag – minns att jag gillade den skarpt 🙂 Kul att det står sig ännu.

   Må gott! Skåneslättskramar 😉

 6. Wow … den skulle jag också vilja se. Det är något speciellt med att se framföranden ”live”, vare sig det är konserter, teater eller musikaler. Och just ”skönheten och odjuret” har så enormt goda förutsättningar att bli något mycket bra. 🙂

  På din sista fråga går jag direkt till mig själv och analyserar. Med den analysen måste jag nog säga att svaret inte kan bli ett det ena eller det andra. Hos mig kan det nog växla, så att båda alternativen existerar. Det händer nog att ”min skönhet” inte syns utåt, även om den finns … men det verkar också som att ingen heller märker att jag ibland är ”ful som stryk” … 😉

  Kram och trevlig helg till dig <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *