Påskhelgen är ett välkommet break!

Påskliljor, kejsarkronor och gulsippor. Scillor, hyacinter och rabarberblad. Trädgården är i full färd med att spricka ut i blom och jag känner mig lyckligt lottad som har en trädgård att glida runt i.

De senaste veckorna har varit underligt skruvade och den här våren blir inte alls som planerat. Covid-19 har totalt rubbat allas våra cirklar genom att vara så gränslös att många känt sig nödgade att stänga sina gränser, många har tvingats att tidigarelägga hemresor och stoppa utresor. Nåja, den av mig efterlängtade premiären av En midsommarnattsdröm blev inställd, operan är stängd, många av årets konstrundor är inställda, Whitesnakekonserten är inställd. Arbetsplatsens förutsättningar har förändrats, jag jobbar numera på distans, ibland hemma och ibland i skolan, bakom eller framför skärmen lite beroende på hur man ser det. Vad gäller galleriet så följer vi riktlinjer och anpassar efter utställares förutsättningar och önskemål. Vardagen förändras.

För några veckor sedan var jag i full färd med att planera en hejdundrande 50-årsfest med 20-talstema, försökte lära mig dansa Charleston, skissade på inbjudningskort och hann till och med att köpa värsta klänningen. Nu har jag avbokat lokalen och konstaterat att det inte blir någon fest, åtminstone inte det här året. Mina nykomponerade haikudikter tyngs ned av något svårgreppat, främmande och är inte alls så solskensglittrande och vårkvittrande som jag vill att de ska vara.

Det är nu; särskilt nu i dessa tider som vi behöver konsten mer än någonsin. Allt det där vackra och allt det där fula, blandas huller om buller i en läskig röra och då kan det vara fint att bara för en stund få resa bort till sagans land, i ett konstverk, i en film, till musik eller någon annan mänsklig kreation.

Nåja, jag njuter av påskhelgens break, målar och tolkar dikter genom att dekorera bokblad efter bokblad. Jag lyssnar till tonerna av Philip Glass och tänker att det är gott att vara här. Känner mig road av möjligheten att få ”klottra” och färglägga så mycket jag vill i den fina diktboken, Våra andetag andas haikusommar.

Jag upptäcker att det finns gulsippor i gräsmattan och börjar fundera på att bygga en skrivarverkstad och målarateljé i trädgården. Jag tänker att nu när det inte blir någon fest då kan jag ju använda tid och resurser till att investera i drömmen om en ateljé. Ibland är det ingen hejd på allt jag tänker, eller drömmer lite beroende på vart gränsen går, ni vet den där hårfina gränsen mellan funderingar, faktiska planer och drömmar…

Må gott, ta väl hand om er och njut av påskhelgen som passerar <3

Christina Karlsson

20 svar på ”Påskhelgen är ett välkommet break!

  • Å, Tack! Googlade och det verkar till att vara Svalört precis som du skriver. De har inte vuxit här tidigare så jag var osäker men fick för mig att det var gulsippor… Man lär sig något nytt varje dag 🙂

 1. Inget är som det brukar men vi får göra det bästa av situationen. Tänka om helt enkelt. Själv slavar jag i gruvan som vanligt dock…

  Glad Påsk!

  • Ja, vi får se hur det blir med grundskolorna men där är ju en större utmaning. Att bedriva grundskoleundervisning på distans är nog en större utmaning, kräver ju insyn av vuxen på ett helt annat sätt. I gymnasiet har ju många av eleverna redan hunnit fylla 18, och det fungerar relativt smidigt.

   Må gott och ha en fin påskhelg!

 2. Det är otroligt och lite surrealistiskt allt som hänt den senaste tiden. Har upplevt det både i Spanien och Wales.
  Många planer har förändrats, men också många nya positiva planer tillkommit.
  Önskar dig en fortsatt trevlig påsk!

  • Ja, verkligen. Surrealistiskt var ett bra ord för att beskriva situationen… men precis som du skriver så kommer det ju en del gott ur det här också. Det gäller att se ljuspunkterna.

   Fortsatt fin påskhelg!

 3. Ingenting är som vanligt, verkligen inte. Men om du kanske blir inspirerad att komma igång med ateljén så kan det ju komma nåt gott ur det hela trots allt.

  Ha en fortsatt fin påsk!

  • Ja, det hade varit fantastiskt med en egen ateljé… måste göra lite mer research först.
   Ha en fortsatt fin påskhelg du också!

  • Skrivarverkstad och målarateljé alltså… behöver lite mer research först och någon som kan hjälpa mig att bygga den. Nog för att jag är händig, men att bygga en hel ateljé kan ju bli i mäktigaste laget.
   Ha en fortsatt fin påsk!
   Kram

 4. Fint att du kan jobba hemifrån. Synd att din 50 års fest får vänta.
  En atelj’e som du planerar verkar så härligt! Ser fram emot att se foton när den är klar. Ett passande tillfälle att få den drömmen att bli förverkligad!
  Ha en fortsatt fin Påskhelg!
  KRAM Primrose ,-)

  • Ja, det hoppas jag…men än så länge är den bara i idéstadiet. Det är ju mycket som ska klaffa för att få till något sådant…men nog är det lockande.
   Fortsatt fin påskhelg till dig också!
   Kramar

 5. Fint inlägg Christina om de tankar och känslor som många av oss delar på nu!
  Ja, vi behöver konsten och naturen mer än någonsin och det går att njuta av av det, även om det blir på andra sätt!
  Du är bra på att uppfylla drömmar – jag blir inte förvånad om ”det där bygget” i din trädgård snart blir till en verklighet!
  Kramar Nilla

  • Tack! Jag hoppas verkligen det, men i nuläget så är det långt kvar.
   Något som är desto närmare är sommaren och den längtar jag efter.

   Må gott Kramar!

 6. Tack för ett fint och stämningsfullt inlägg som andas hopp. Och det måste vi ha.
  Allt är nu liksom satt ur spel och snabbt gick det. Och det tar ett tag att ställa om och att försöka förstå. Är så ofantligt glad och tacksam att vi kan röra oss tämligen fritt och detta med avstånd tycker jag fungerar fint här på Södermalm, området där jag bor i Stockholm.
  Konsten , litteraturen och naturen känns viktiga ingredienser. Men jag saknar de sociala kontakterna och saknar väldigt mycket att kunna träffa de mina under mer vanliga förhållanden. Är ändå glad över att vi kan ses utomhus.
  Mycket för dig att ställa om nu. Men kanske ateljén i trädgården blir en sorts livlina nu som kan berika.
  Kram

  • Tack! Livlina låter vackert, ska smaka på ordet…
   Förstår att du saknar de dina. Förhoppningsvis kan ni snart träffas igen.

   Må gott Kramar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *