Ester Blenda på Skarhults slott

Utställningen om journalisten och författaren Ester Blenda Nordström (1891- 1948). Stjärnreportern som vid 20 års ålder lyckas med konststycket att erövra Stockholms tidningsvärld trots att kvinnliga journalister ännu knappt var välkomna. Hon skrev presshistoria som wallraffare och undersökande journalist. Hon stred för kvinnlig rösträtt, levde med samerna i Lappland under ett halvår, räddade byar från att svälta ihjäl under finska inbördeskriget, reste i Amerikaimigranternas spår med minimal reskassa, hon reste över fyra kontinenter men återkom alltid till Stockholm. Hennes liv var fyllt av unika äventyr och upplevelser.

Hennes liv är väldokumenterat med över 800 privata fotografier, samt många av de brev som finns bevarade från hennes brevväxling med nära och kära. De skrivmedel som fanns till buds på den tiden var att skriva för hand eller på skrivmaskin.

Ester Blendas anteckningar inför en tentamen 1918 tillhör inte den traditionella typen av anteckningar men berättar en hel del om hennes personlighet. Det sägs att hon var ett väldigt busigt barn som hittade på en hel massa rackartyg och att hon inte ville foga sig i rollen som den söta klänningsprydda flickan med rosett i håret. Hon använde säkerligen en hel del stoff ur självupplevda händelser när hon hon skrev En Rackarunge. Boken som lästes av Astrid Lindgren och som sägs ha varit inspirationsmaterial till skrivandet av Pippi Långstrump.

Ester Blenda gick sina egna vägar, hon klädde sig hellre i byxor än klänning, hon rökte, körde motorcykel och när hon reste runt hade hon ofta ett vapen i väskan. Männen förälskade sig i henne men hennes livslånga och hemliga kärlek var väninnan Carin Frisell.

Ester Blenda gick verkligen ”all in” i allt hon gjorde, skulle hon skriva om hur det var att arbeta som piga tog hon anställning som piga för att få en inblick i hur det verkligen var. Hon reste över fyra kontinenter för att undersöka, utforska och samla stoff till sitt skrivande. Hennes livsstil kostade på då den var allt annat än sund. Hon rökte konstant och gillade att festa till det med några glas alkohol. Hennes leverne ledde så småningom till ett beroende av både alkohol och droger, samt en destruktiv livsstil som inte bara förstörde hennes hälsa utan även hennes ekonomi. När hon dog vid 57 års ålder var hon utfattig.

Jag tycker att det är fascinerande med människor som vågar gå sina egna vägar och kämpa för det dem tror, vilket Ester Blenda ju gjorde, men med tanke på att hon levde så destruktivt känns det inte som att hennes handlingar fungerar fullt ut som förebild. Ester Blenda gjorde många starka och bra val i sitt liv, men också en hel del dåliga val som ledde till fattigdom, sjukdom och så småningom en alldeles för tidig död.

Oavsett vad hon gjorde eller inte gjorde så är hennes livsöde högst intressant och värt att föras vidare. Absolut en intressant utställning som jag är glad att jag fått ta del av.

Vad tänker du om Ester Blenda, hennes prestationer och livsöde?

Christina Karlsson

13 svar på ”Ester Blenda på Skarhults slott

 1. Jag tycker också om människor som vågar stå upp för sig själv och att gå sin egen väg! Ester Blenda är en kvinnlig förebild och särskilt för sin tid, men hon levde ju också ett destruktivt liv. Det skulle vara intressant att veta mer om hennes bakgrund. Vilka vara hennes föräldrar och vilken påverkan hade de i hennes liv? I hennes olika val i livet. Tog hon risker medvetet? Vad var det som drev henne?
  Jag tänker också på filmen ”Mitt Afrika” och på Karen Blixen som filmen handlar om. Men också Ellen Key, Astrid Lindgren, Greta Garbo, Ingrid Bergman och flera andra starka kvinnor. Starka men också sårbara på olika sätt.
  Spännande och fascinerande.
  Önskar dig en skön söndag!
  Kramar Gunilla

  • I boken ”Ett jävla solsken” av Fatima Bremmer får man veta mera om hennes bakgrund. Den kan jag rekommendera. Säkerligen finns det förklaringar bakom hennes oro och destruktiva beteende. Men samtidigt så var hon ju en helt otrolig kraft att genomdriva olika projekt så jag tänker att hon absolut är en personlighet vars gärningar man kan inspireras av.

   Kram och fortsatt fin dag!

 2. Otrolig person! ,-)
  Intressant verkligen.
  Att våga leva som man vill och jag är impad hur hon levde att hon tog anställning som piga för att se hur de hade det. Stred för kvinnlig rösträtt.
  Levde med samer, räddade byar för att svälta ihjäl!
  OTROLIGT! Hon skulle ha behövts nu också!
  Vilken kvinna!
  Härliga ritgubbar.
  Härligt och betydelsefullt med alla bevarade breven!
  Henne ska jag läsa mer om på nätet!
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  • Ja, de där ritgubbarna. Tänk att de finns bevarade, helt otroligt 🙂
   Önskar dig god läsning!

   Må gott! Kramar Christina

 3. Jo jag skulle ju skriva om hennes tragiska slut, kan det ha varit att hon måste hålla sin kärlek till sin väninna hemlig, som gjorde så att det gick så snett, bara en tanke.
  Kram Primrose ,,-)

 4. Jag bara älskar boken ”Ett djävla solsken”. Har läst den två gånger. Hade mer än gärna sett utställningen. Vilken kvinna och vilket öde.
  Vi läste boken i den bokklubb jag är med i och det blev många spännande samtal runt boken.
  Tack för detta som du berättar.
  kram

  • Kan tänka mig att det är en bok som passar för bokcirkel. Tänk bara när hon klamrade sig fast under ett tåg, vansinnigt!
   Klart är att den är både spännande och gripande.

   Må gott! Kramar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *