Hilma af Klint på Moderna Museet i Malmö

Hilma af Klint föddes föddes för 158 år sedan eller närmare bestämt år 1862. Hon levde i en helt annan tid, men konsten hon målade känns mer aktuell än någonsin. Utställningen på Moderna Museet är mäktig och känslan som infinner sig när man går runt och betraktar Hilma af Klints storslagna verk är likt en religiös uppenbarelse. Samlingen Målningarna till Templet, består av 193 verk som målades under år 1906 – 1915. Det övergripande temat beskriver människans evolution och beskriver de utvecklingsstadier vi går igenom under vår tid på jorden. Templet refererar inte bara till en fysisk byggnad utan även till människans kropp som ett själens tempel. Hilma af Klint är kvinnan vars målningar har fått oss att skriva om konsthistorien.

Den här målningen från år 1907 föreställer Barndomen, den ingår i De tio största. I denna serien undersöker hon människans livscykel genom att använda virvlande former och mjuka pastellfärger tillsammans med linjer som ger känslan av att vara rytmiskt skrivna ord. Verken är storslagna både till innehåll och storlek, och jag får känslan av att vilja stanna kvar och övernatta i samma rum som dessa konstverk bara för att få möjlighet att känna in vad det är de vill säga.

Den här målningen ingår i serien Sjustjärnan, Hilma af Klint använde den blå färgen som representant för kvinnlighet och den gula färgen som representant för manlighet. I många av hennes målningar kan man se hur blått och gult förbinds med mjuka linjer som tillsammans skapar någon form av mönster. Hon använde sig av ett rikt, utvecklat symboliskt bildspråk tillsammans med en abstrakt uttrycksform som på tiden då hon verkade var helt unik.

I det här rummet presenteras Svanen, kontrasterna mellan vitt och svart, kvinnligt och manligt, ljusa och mörka färger som tillsammans skapar rytmiska mönster på temat liv och död. Jag får en känsla av att målningarna rymmer någon någon form av visuella dikter.

Serien, Kunskapens träd får leendet att sprida sig och värma lärarhjärtat i min själ.

Hilma af Klint hade ett stort intresse för naturen och botaniken. Hon närstuderade växterna till den grad att hon lyckades visualisera hela växtens uppenbarelse som i denna akvarellmålningen där man kan förnimma någon form av rörelse, själva växtens essens bortom det synliga utanför kroppen. Jag tycker att det ser ut som om stjälkens rötter rör sig rytmiskt likt ben som är på väg framåt, som om själva stjälken är en kropp och stråna armar som håller takten, vetefrukten liknar ett huvud som försöker balansera, hålla takten och suga åt sig intryck från omvärlden i en poetisk dans. Fascinerande!

En av de absolut bästa konstutställningar jag sett! Och jag kommer att se den minst en gång till. Nästa inbokade gång blir tillsammans med KVIS styrelse, och när höstterminen kör igång så hoppas jag innerligt att det blir möjligt att ta med bildeleverna dit på ett besök. Den här utställningen är något utöver det vanliga <3

Avslutningsvis så vill jag bara flagga för att jag tidigare skrivit om boken, En roman bortom gåtan om Hilma af Klint. Villl du läsa det inlägget så finns det här.

Vad tänker du om Hilma af Klint?

Christina Karlsson

11 svar på ”Hilma af Klint på Moderna Museet i Malmö

 1. Spontant så tycker jag mycket om hennes målningar och de känns betydligt modernare och nyare jämfört med andra målningar som gjordes under samma period. Hon var steget före på något vis. Utställningen skulle jag gärna vilja se.

  Kram och ha en fin onsdag!

  • Nog var hon steget före med stora kliv. Färgerna, motiven och uttryckssättet…så vackert och samtidigt modernt.

   Hoppas att du får möjlighet att se utställningen!

   Må gott! Kram

 2. Jag såg en utställning med hennes verk för drygt 5 år sedan på Picassomuséet i Málaga, helt fantastisk utställning! Vilken pionjär hon var!
  Dessutom var det en höjdare att se en svensk konstnär på Picassomuseet.
  Tack för trevligt inlägg!

  • Magiskt! Härligt att höra att du också gillar hennes verk och har sett. Känner igen den där känslan när man är utomlands och får se svenska konstverk på de stora museerna – man känner sig stolt 🙂

   Må gott!

 3. Vad roligt! Och särskilt att så många verk finns med. Tack för besöket. Har ganska nyligen sett lite av hennes alster här i Stockholm på Moderna och på Millesgården. Men det var ganska få. Ska ha ögonen öppna för mer. Tror även Artipelag har en del av hennes verk där i sommar.
  Jättefina bilder!
  Kram

  • Ja, känslan att få se så här många på en gång är speciell. Det blir så mäktigt! Artipelag måste jag ju ta och besöka, där har jag aldrig varit, googlade fram bilder nu när du skrev om det och blev sugen på att resa dit.

   Må gott!
   Kramar

 4. Jag känner att jag är svältfödd på konst och att en utställning är precis vad jag behöver just nu! Tack för att du delade med dig. (En vacker dag ska jag vara kulturtant i Vasastan.)

  Jag tycker att af Klint är intressant på många olika sätt. Jag hörde Lars Vilks tala om konstnärens uppgift och vad som är konst. Han nämnde då ungefär att postmodernismen har uppfyllt sin uppgift och att det nu åter känns relevant med föreställande konst, vackra motiv. Jag berörs ytterst sällan av ”konstig” konst, lika lite som att ”djupt intellektuella texter” med mängder av ordbajs berör mig. Varför ska jag ödsla tid på sådant som inte är meningsfullt?

  Hilma af Klints konst må vara abstrakt, men den är på intet sätt ”konstig”, åtminstone inte i mina ögon. Hennes verk är så vackra! De känns relevanta och talande. Jag tycker dessutom att hon som person var väldigt spännande. Hon tänkte själv att resten av omvärlden var på en helt annan våglängd än hon själv, så till den grad att hon bestämde att hennes verk inte ens skulle få ställas ut förrän hon hade varit död i 20 år. Då kanske folk skulle förstå andemeningen i den.

  Vilken fin blogg du har!

  • Hej! Vad trevligt att du gillar min blogg. Konst är bästa energiboosten och inspirationskälla. Hilma af Klint var verkligen enastående, älskar hennes verk.

   Kulturtant i Vasastan låter härligt 🙂
   Ha det fint!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *